Paul von Hindenburg, generaal en president - Postzegelblog

Paul von Hindenburg, generaal en president

0

Bij deze mijn verhaal over de Duitse generaal Paul von Hindenburg (1847-1934) en Tannenberg. De generaal werd in 1914 gevierd als de overwinnaar van Tannenberg, een plaatsje in de bossen van Oost-Pruisen, waar kort na de uitbraak van WOI een aanvallend Russisch leger werd omsingeld en verslagen.

Overwinnaar van Tannenberg

Overwinnaar van Tannenberg

 

Slechts 10.000 Russen ontkwamen, 30.000 sneuvelden of raakten gewond, 92.000 geraakten in krijgsgevangenschap. De bedenker van het plan was niet hij, maar ene kolonel Max Hoffmann van de Duitse generale staf die daarvoor niet voldoende werd geëerd. Mogelijk daarom dat die bij rondleidingen na de slag uitlegde: “.. hier sliep zijne Excellentie voor de slag, hier na de slag, en hier mijne heren, tijdens de slag”. Paul van Hindenburg werd in WOI opperbevelhebber van het Duitse leger. Die oorlog eindigde in een Duitse nederlaag maar dat werd hem niet aangerekend. Oost-Pruisen bleef toen behouden.
Tannenberg monument
Ter herinnering aan de slag (naar achteraf blijkt, de enige Duitse overwinning in WOI) werd eind jaren 20 in de velden bij Tannenberg een reusachtig betonnen monument opgericht, een soort kasteel met acht torens, zoals afgebeeld op de 6 rpf zegel uit het Duitse Ostropa blok van 1935 (Michel 576-579).

De plompe torens waren 25 m hoog, de muur 7 m. Bij het bekijken van het plaatje moet ik aan Stonehenge in Engeland denken, maar wie ben ik.

President Hindenburg
De zeer vereerde Paul von Hindenburg was van 1925-1934 Duitslands gekozen president, maar omdat het land onregeerbaar dreigde te worden moest hij in 1933 de macht overdragen aan Adolf Hitler en de nazi’s: de Duitse republiek maakte plaats voor een dictatuur. Hindenburg overleed in 1934, 87 jaren oud. Met zijn dood kwamen zwart gerande frankeerzegels uit ( Michel 548-553). De nazi propaganda maakte zich meester van de ter aarde bestelling.

Bijzetting in het Tannenberg monument
Tegen de wil van de familie werden de kisten van Paul von Hindenburg en zijn eerder overleden echtgenote met pracht en praal bijgezet in het Tannenberg monument wat meteen een Nazi-bedevaartsoord werd. Echter niet voor lang, want het werd weer oorlog.
Weer oorlog, maar geen nieuw Tannenberg
In 1939 viel Hitler Polen aan waarmee WOII uitbrak. In 1941 overviel Hitler bovendien de Sovjet-Unie, tot dan een ‘neutrale bondgenoot’. Een grote vergissing zoals wij weten. En ja, na aanvankelijke overwinningen werden de Duitse legers eind 1944-begin 1945 uit Rusland verjaagd, en trokken de Sovjets Polen door op weg naar Berlijn. Gezien de Russische overmacht was er geen enkele kans op een nieuw Tannenberg. Op bevel van Hitler werden de stoffelijke resten van de Hindenburgs daarom naar Duitsland overgebracht, en werd het Tannenberg monument opgeblazen. De brokstukken zijn later gebruikt als bouwmateriaal voor de wederopbouw van het verwoeste Polen, en zo hoort het ook.
Elisabethkirche (1235-83) te Marburg /Lahn
In de chaotische laatste weken van Hitlers Nazi-rijk werden de Hindenburgs op diverse plaatsen geparkeerd, o.a. in een goederenwagon op een rangeerterrein. Na de Duitse capitulatie trof een Amerikaanse onderzoekscommissie de stoffelijke resten aan in een zoutmijn in Thuringen, tezamen met daar opgeslagen museumstukken. Daar dit gebied tot de latere Russische bezettingszone zou behoren, werden deze resten op bevel van de Amerikaanse bevelhebber in het geheim overgebracht naar een sarcofaag in de eeuwenoude Elisabethkirche (1235-83) te Marburg /Lahn in de Amerikaanse bezettingszone.

Marburg, verweven met de vroegste Duitse geschiedenis, ligt in de huidige Duitse deelstaat Hessen, halverwege de steden Kassel en Frankfurt/Main. Bijna niemand in Duitsland heeft enig idee dat Paul von Hindenburg, bij leven een gelovig protestant, veldmaarschalk en president van Duitsland met zijn echtgenote Gertrud (+ 1920) in een onopvallende sarcofaag in deze oeroude gothische kerk is bijgezet. Misschien maar goed ook, want het echtpaar von Hindenburg hield niet van uiterlijk vertoon. Bovendien geven sommige Duitse historici nu Paul von Hindenburg de schuld van het aan de macht komen van de nazi’s in 1933, m.i. ten onrechte. Paul von Hindenburg dus als zondebok. En Oost-Pruisen? Dat is niet meer. De Duitse bewoners zijn in 1945 verjaagd, en het gebied is opgedeeld tussen Polen en Rusland. Ook alle Duitstalige plaatsnamen zijn verdwenen. De nog resterende funderingen van het enorme Tannenberg monument bevinden zich nu in het stadspark van de Poolse plaats Olsztyn (vroegere Duitse naam: Allenstein).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Polen Sovjet Unie Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)