Aandacht voor een actuele en historische geboorte van een kind én een land - Postzegelblog

Aandacht voor een actuele en historische geboorte van een kind én een land

3

NVPH 1877B (tn)In dit artikel vraag ik uw aandacht voor twee nieuwe emissies, die te maken hebben met de geboorte van een kind en de ‘geboorte’ van een land. De ‘geboorte-van-ons-land’ speelde zich in een historisch tijdsperspectief van drie jaar af. Deze bijdrage wordt met een hoogtepunt van een particuliere Persoonlijke Postzegel afgesloten.

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Ter gelegenheid van de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden wordt op 2 maart 2015 het derde postzegelvelletje uitgegeven (oplage 90.000 velletjes).

Postzegel 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden - 2013 NVPH 3133) Postzegel 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden 2013 - NVP 3134

200 Jaar Koninkrijk der Nederlandent - Willem I 200 Jaar Koninkrijk der Nederlandent - Willem-Alexander

Deze viering duurt drie jaar. In de periode 1813 – 1815 is de basis voor de huidige vorm van het Koninkrijk gelegd:

 • 1813 einde Franse overheersing en terugkeer van Willem Frederik, prins van Oranje naar Nederland (30 november 1813).
  Zie postzegelblogartikel 200 jaar koninkrijk van 20 oktober 2013 (nvph 3133/34).
 • 1814 Aanname van de nieuwe Grondwet (29 maart 1814).
  Zie postzegelblogartikel 200 jaar koninkrijk van 9 maart 2014 (nvph 3171/72).
 • 1815 inhuldiging van de nieuwe vorst koning Willem I in Brussel (21 september 1815).
  De ontwerper van deze emissie is Vanessa van Dam. Zij ontwierp ook beide voorgaande velletjes

vel 200 jaar koninkrijk 2014

Postzegels verbinden heden met verleden

De schaalgrootte van de geografische kaarten van Nederland is op beide gelaagde postzegels (met 1e en 2e laag) gelijk. Haardoor valt bij vergelijking van het verschil in landoppervlakte/-grootte van de eerste en tweede postzegel meteen duidelijk op. De vermelding “Nederland 2” verwijst naar de frankering van poststukken tot 50 gram met bestemmingen binnen Nederland.

Postzegel 200 jaar koninkrijk 2015 [1]

 

Als ondergrond een lichtrode gerasterde weergave van het grondgebied van het Koninkrijk in 1815 tegen een lichtblauwe achtergrond. België was toen nog een onderdeel van het Koninkrijk. Bovendien was koning Willem I Groothertog van Luxemburg.
Op de bovenlaag is een luchtige handtekening van koning Willem I aangebracht, waarmee hij als het ware letterlijk een stempel op het Nederlandse grondgebied plaatst. De verticaal geplaatste handtekening bedekt als het ware het gehele Nederlandse grondgebied, doordat het onderschrift vooral door de zwierige onderlijning min of meer parallel loopt met de grenzen van zijn rijk.

Postzegel 200 jaar koninkrijk 2015 [2]

 

Als ondergrond een lichtblauwe gerasterde weergave van het rondgebied van Nederland op het moment van de eedaflegging door koning Willem-Alexander op 30 april 2013 tegen een witte achtergrond. De drooglegging en landaanwinning in de Zuiderzee en IJsselmeer was tijdens koning Willem I nog niet uitgevoerd.
Op de bovenlaag is het officiële grootzegel (met veel detail in zich van koning Willem-Alexander geplaatst. Door computerbewerking lijkt het alsof er nu een afdruk van i te zien, leesbaar met een vergrootglas is “Je maintiendrai” (Ik zal handhaven) onderin het zegel. Het gedetailleerde grootzegel contrasteert voortreffelijk op het deels witte vlak van de postzegel.

Nederland nader bekeken op geografische kaarten

nvph-1877b

Mocht u meer geografische afbeeldingen van ons land willen zien op postzegels, dan kunnen drie rijk met postzegels geïllustreerde artikels op postzegelblog u nader informeren:

Bovenstaande postzegelafbeelding behoort bij de emissie ‘500e geboortedag Karel V’ (nvph 1877). De historische kaart (in ingesnoerde uitvoering) geeft de omvang en grootte van de Nederlanden weer tijdens de regeerperiode van de Spaanse koning Karel V (1500 – 1558). De weergave van de Nederlanden van deze kaart komt geheel overeen met die van de eerste postzegel met ook daarop België, Nederland en Luxemburg (Benelux)!

Geboortepostzegel

Geboortezegel 2015

Deze speciale gelegenheidspostzegel ( in vellen van 50 stuks en zelfklevend) is feitelijk alleen maar bestemd voor het frankeren van geboortekaartjes. De postzegelafbeelding bestaat uit een verzameling illustratieve hedendaagse voorwerpen en symbolen, die met de geboorte van een baby verbonden worden. Daartoe zijn in collage-vorm met een strakke lijnvoering op een evenwichtige, speelse én dynamische wijze kinderwagen, hobbelpaard, rammelaar, zuigfles, bloemetjes en hartjes afgebeeld. De dominante kleuren rozerood en blauw verwijzen naar de geboorte van een jongen en van een meisje.
De Geboortezegel is ontworpen door grafisch ontwerper en illustrator Marenthe Otten. Eerder ontwierp ze postzegels: 100 jaar Nederlandse Mycologische Vereniging (nvph 2593/02,) en Voor jou, van mij (Da’s toch een kaart waard!, nvph 2914).

Silhouetten met betekenisvolle details

De strakke lijnvoering bestaat uit het optimaal weglaten van details van een voorwerp, zodat het essentiële van het gebruiksartikel toch blijft bestaan en meteen ook herkend wordt. Met andere woorden: “Minder is meer, eenvoud is het kenmerk van het ware.” Het essentiële en specifieke van het voorwerp blijkt uit de eenvoudige detailweergave (met minder meer zeggingskracht) van:

 • Verschil in grootte van de asloze wielen van eigentijdse kinderwagens.
 • De streepjes op zuigfles verwijzen naar de flesinhoud.
 • De streepjes op de rammelaar verwijzen naar de decoratie.
 • De roodroze anti-slip noppen in de achtergrond uitgespaarde witte hart.
 • De decoratie in rozerode, witte en blauwe bloemen (wellicht een verwijzing naar de Nederlandse driekleur!).

Het dynamische en beweeglijke van deze postzegel bestaat uit o.a. uit de afbeelding van:

 • Het hobbelpaard, dat in de hoogste stand van de schommelbeweging is afgebeeld.
 • De hoefjes van het klassieke hobbelpaard hebben nauwelijks contact met het onderstel.
 • Samenspel van de verschillende afgebeelde elementen.

Andere geboortezegels

NVPH 1735NVPH 2744

De gevleugelde uitspraak: “De tijdgeest weerspiegelt zich in de afbeelding” is sowieso aanwezig als beide voorgaande postzegels ter vergelijking ernaast worden geplaatst. De postzegels verbeelden op een statische wijze een nog steeds op een praktische manier aangehangen historisch volksverhaal, dat ooievaars de brengers zijn van pas geboren kinderen,, van baby’s. De nieuwe zegel omringt het kind in zijn pas begonnen aardse bestaan met voor hem/haar functievolle gebruiksartikels.

nvph-2238NVPH 2243 - 2003

2278.jpg2279.jpg

Meer werkelijkheidsgetrouw zijn de koninklijke geboortepostzegels van Willem-Alexander (nvph 2238), Amalia (nvph 2243, 2278 & 2279).

Zelf ontworpen

Onlangs kreeg ik een geboortekaartje in handen van een meisje, Vera Ravensbergen, dat op 2 januari 2004 in het Friese Grou is geboren. Het is niet zo maar een geboortekaartje, nee, het is een zélf ontworpen kaartje door de vader van het meisje! Zelfs het ‘eerste-dag-van-uitgifte-stempel’ is ook nog door de vader gemaakt.

vera 1

Op de rechthoekige, ongevouwen en (aan weerskanten) witte kaart bevindt zich een ‘jurk-meisje-postzegel’ (zegelgrootte 3,9 x 2,9 cm) met afstempeling.

 • De postzegeltekst luidt: “twee januari tweeduizendvier, vera, Nederland & 0,39 euro,”
 • De tekst van het stempel: “eerste dag van uitgifte, geboorte, VERA, Ravensbergen, grou, 2 januari 2004.”
 • Geheel onderaan de kaart staat in minuscuul kleine letters: “Vera is een zusje van Justus en de dochter van Siska en Dimitri Ravensbergen.” Adres en telefoonnummer laat ik achterwege.

Bijgaande geboortekaart is een toppunt van originaliteit en inventiviteit! Verzamelaars van Persoonlijke Postzegels zullen ongetwijfeld likkebaardend naar dit ontwerp van een Super Selfmade Stamp kijken: alles is persoonlijk!
De creatieve vader, eigenaar van een ontwerpbureau, heeft als vast opleidingsonderdeel aan de kunstacademie al eens een aantal postzegels moeten ontwerpen. Dit geboortekaartje kan als een aansprekend communicatief verlengstuk daarvan worden gezien. Het ”jurk-meisje’ doet mij denken aan Pipi Langkous. Of de vader de karaktereigenschappen van de jonge en initiatiefrijke film- en televisiepersoonlijkheid hiermee bij zijn dochtertje probeerde te implanteren, is me niet bekend.
Van de vader kreeg ik per mail de volgende ondersteuning: “Ik weet eerlijk gezegd niet precies meer hoe en wat. Het is inmiddels al elf jaar geleden en heb niet alles meer helder. Ik kan je dus niet echt meer helpen met meer input.”

Unieke Super Selfmade Stamp uit 1995

Volgens De Telegraaf van afgelopen donderdag 26 februari 2015 is er in 1995 ook een unieke Super Selfmade Stamp door een kersverse vader op een geboortekaartje terecht gekomen.
Op de postzegel staat een kleurenfoto van Louisa Pauline Bergsma met in grote cijfers de gewichtsaanduiding van de baby ‘4,0 kg’ (als frankeerwaarde aanduiding). Vader Joris Bergsma wilde het geboortekaartje versturen in een envelop met daarop de unieke Louisa-postzegel. “U moet er wel een geldige postzegel naast plakken”, kreeg vader Joris op het postkantoor te horen. Daar had de kersverse vader geen zin in.

SuSelfSt 2 SuSeLfSt 1
Om het kaartje tóch te kunnen versturen vroeg de vader een ‘Port Betaald-stempel’ naast de unieke postzegel te plaatsen. Pas toen kon de aankondiging van de nieuwe boreling verzonden worden.

Wie kan de opbrengstprijs op de postzegelveiling Noord-Holland in wijkcentrum ‘De Oever’ in Alkmaar/Oudorp vermelden van dit bijzondere poststuk?

Oproep

Mocht een van de lezers ooit eens een originele geboortekaart hebben ontvangen of hebben gezien, waarin een postzegel een dominerende rol vervult zoals hierboven is afgebeeld en beschreven, dan verzoek ik u deze kaart per mail naar mij op te sturen. Ook kan ik me voorstellen dat iemand zich door bovenstaand geboortekaartje aangespoord voelt, een postzegelafbeelding een opvallende rol te laten spelen in het ontwerp van een geboorte- of valentijnskaart. Alle aansprekende ontwerpen zullen in een artikel afgebeeld worden. Reacties opsturen aan batehijlkema(ad)hetnet.nl. Alvast bedankt voor je medewerking.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 1,50 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • bate hylkema op 1 maart 2015 om 09:50

  Volgens De Telegraaf van afgelopen donderdag 26 februari 2015 is er in 1995 ook een unieke Super Selfmade Stamp door een kersverse vader op een geboortekaartje terecht gekomen.
  Op de postzegel staat een kleurenfoto van Louisa Pauline Bergsma met in grote cijfers de gewichtsaanduiding van de baby ‘4,0 kg’ (als frankeerwaarde aanduiding). Vader Joris Bergsma wilde het geboortekaartje versturen in een envelop met daarop de unieke Louisa-postzegel. “U moet er wel een geldige postzegel naast plakken”, kreeg vader Joris op het postkantoor te horen. Daar had de kersverse vader geen zin in.
  Om het kaartje tóch te kunnen versturen vroeg de vader een ‘Port Betaald-stempel’ naast de unieke postzegel te plaatsen. Pas toen kon de aankondiging van de nieuwe boreling verzonden worden.

 • bate hylkema op 1 maart 2015 om 11:22

  Wie kan de opbrengstprijs op de postzegelveiling Noord-Holland in wijkcentrum ‘De Oever’ in Alkmaar/Oudorp vermelden van dit bijzondere poststuk?

 • Stampertje op 1 maart 2015 om 16:10

  Via H. Wientjes (pvnh@kpnplanet.nl) is de opbrengst vast wel te achterhslen.

  Sowieso wel interessant, die veiling voor een goed doel. Zie ook:

  http://www.postzegelverenigingnoordholland.nl/artikelen.htm

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)