In kort bestek…(41) - Postzegelblog

In kort bestek…(41)

0

DENEMARKEN heeft nu ook, na Nederland en Duitsland, aan het Waddengebied gewijde zegels. Het Nederlands-Duitse Waddengebied staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, het Deense Wad is een nationaal park. De Deense Waddenzegels, drie stuks, verschenen 2 januari en één daarvan heeft ook nog een link met Nederland: afgebeeld is een Texels schaap, op de andere twee een grutto en zeehonden.

SLOVENIË vervolgt ook dit jaar zijn reeks Klederdrachten. Op 30 januari werden op een € 0,35 zegel de klederdrachten van Perm en Cicarija verbeeld.

Bij deze ene zegel heeft Slovenië het op 30 januari echter niet gelaten. Sinds enkele jaren heeft het land zich ook aangesloten bij de landen die jaarlijks een zegel wijden aan het Chinese Nieuwjaar, dit jaar het Jaar van het Schaap/Geit. Op de Sloveense zegel van €0,92  een fraai getekende geit.

In de reeks “Beroemde persoonlijkheden” verschenen twee zegels: op een € 1,25 zegel wordt de architect en stedenbouwer Maks Fabiani (1865-1962) geëerd,

en op een zegel van €1,35  de geneesheer en professor in de anatomie, Baltazar Hacquet (1739/40-1815).

Het 20-jarig bestaan van de Sloveense posterijen werd postaal gevierd met een velletje waarin een € 2,25 zegel met daarop een postbesteller op zijn ronde.

Tot slot een Groetzegel van € 0,40  waarop houten lepels voor het huwelijkspaar. De perforatie heeft de vorm van een hart.

Slovenië heeft voor dit jaar in totaal (slechts) 34 zegels op het programma staan, waarvan er nu dus zes zijn verschenen.
Het overige programma ziet er als volgt uit:

  • Voor 27 maart zijn gepland: Toerisme (1 zegel), Lasko; het cisterciënzer monnikenklooster in Sticna (1 zegel); flora (4 zegels) orchideeën.
  • Voor 29 mei: Europa 2015/speelgoed (2 zegels); sport (1 zegel), WK atletiek, Peking; Sloveense schepen (1 zegel); Sloveense berghutten (5 zegels).
  • Voor 9 juli: Postcrossing (1 zegel).
  • Voor 25 september: Fauna (4 zegels); het nationale park bij Ljubljana (1 zegel); traditioneel Sloveens ontbijt (1 zegel).
  • Tot slot voor 6 november: gastronomie (2 zegels); Sloveense film (1 zegel); Sloveens industrieel design (1 zegel); herdenking 100 jaar Wereld Oorlog (1 zegel). Zo te zien kunnen thematische verzamelaars hun hart ophalen.

TSJECHIË geeft al sinds het begin van zijn bestaan – net als een jaarlijkse schilderijenserie – een zegel uit gewijd aan de traditie van Tsjechisch postzegeldesign.

Op 20 januari op een 13 kc-zegel aandacht voor de schilder en grafisch ontwerper (o.a. ook bankbiljetten), Oldrich Kulhánek (1940-2013).

Voorts werd 20 januari op een 17 kc-zegel de 100e geboortedag herdacht van de componist en dirigent Vitezslava Kapralova (1915-1940).

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Denemarken Duitsland Nederland Slovenië Architectuur Klederdracht Schilderkunst UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.