In kort bestek…(XL) - Postzegelblog

In kort bestek…(XL)

0

DoornroosjeVoor het derde jaar op rij zijn de DUITSE Weldadigheidszegels aan de sprookjes van de Gebroeders Grimm gewijd. De zegels die 5 februari verschenen hebben deze keer het sprookje Doornroosje als onderwerp: Het Spinnewiel (62+30c), De Slaap (85+40c) en De Kus (145+55c). De zegel Het Spinnewiel is ook zelfklevend uitgebracht, in een strip van vijf en tien zegels in een boekje met in het midden een fragment van De Kuszegel.

Sprookje

DUITSLAND heeft verder 5 februari de 100e geboortedag (28 februari 1915) en de 70e sterfdag (12 augustus 1945) van de katholieke priester Karl Leisner herdacht met een 62c-portretzegel. Karl Leisner

Karl Leisner werd al op zeer jeugdige leeftijd door de bisschop van Münster op het jeugdwerk gezet, waarbij hij de opgroeiende jeugd poogde te waarschuwen voor de ideologie van het Derde Rijk. Dat werd hem al bijna fataal, maar toen hij in een sanatorium in het Zwarte Woud verbleef (tbc) en hoorde van de mislukte aanslag op Hitler (1939) werd hem op de opmerking ’jammer’ helemaal fataal. Een medepatiënt verraadde hem. Via gevangenissen en het concentratiekamp Sachsenhausen belandde hij in Dachau, waar hij de meeste tijd doorbracht op ziekenafdelingen. De diaken Leisner werd op 17 december 1944 door de kort daarvoor naar Dachau gedeporteerde bisschop van Clermont-Ferrand in het geheim tot priester gewijd. Leisner overleefde het kamp wel, maar op 12 augustus 1945 overleed hij in een sanatorium in Planegg. In 1966 werd hij bijgezet in de Dom van Xanten, op 23 juni 1996 werd hij zalig verklaard.

OOSTENRIJK rekent in een onwaarschijnlijk hoog tempo af met zijn permanente reeksen. Binnen nog geen vier jaar werden twee reeksen afgewerkt, en voor 1 maart wordt al weer een nieuwe reeks aangekondigd: Impressionen aus Österreich. Op 1 mei 2011 startte de reeks Kunsthäuser en nog geen twee en een half jaar later, op 7 september 2013, werd deze reeks vervangen door de reeks Östereichische Wahrzeichen. Maar waarom deze snelle wisselingen? Zijn de tariefsverhogingen per 1 januari j.l. aangegrepen om aan een nieuwe reeks te beginnen, of waren de vorige twee reeksen te eigentijds, niet Oostenrijks genoeg, en wordt nu nostalgisch teruggegrepen naar de reeks Schönes Österreich uit de jaren tachtig.

 

Oostenrijk
De nieuwe permanente reeks telt zestien zelfklevende zegels: 6c, Riesenrad, Wien; 10c, Bergkirche, Eisenstadt; 20c, Parlement, Wien; 40c, Neusiedler See, Burgenland; 68c, Heidentor Carnuntum; 68c, Festung Hohen, Salzburg; 68c, Uhrturm, Graz; 80c, Stephansdom, Wien; 80c, Goldenes Dachl, Innsbruck; 100c, Pöstlingberg Kirche, Linz; 100c, Martinsturm, Bregenz; 150c, Lindwurm, Klagenfurt; 160c, Gross Glockner Hohe Tauern; 160c, Murinsel, Graz; 170c, Berginsel Schanze, Innsbruck; 400c, Burg Forchtenstein.

De Postadministratie ven de VERENIGDE NATIES heeft 6 februari de achtste editie van de reeks Coin & Flag in roulatie gebracht, in totaal 24 zegels: acht 49c-zegel in een New-Yorkvelletje, acht CHF 0,90-zegels in een Genève-velletje en acht € 0,80-zegels in een Wenenvelletje.

In het New-Yorkvelletje de vlag en een munt van Kiribati, Tonga, Zimbabwe, Angola, Costa Rica, Bhutan, Democratische Republiek van Kongo en Liberia. Oplagen: 304.000 zegels en 38.000 velletjes.

New York velletje

 

In het Genève-velletje de vlag en een munt van: Vanuatu, Nauru, Mozambique, Burundi, Eritrea, El Salvador, Turkmenistan en Guinee. Oplagen: 320.000 zegels, 40.000 velletjes.

In het Wenenvelletje de vlag en een munt van: Tuvalu, Malawi, Botswana, Uruguay, Irak, Sao Tome en Principe, Bosnië en Herzegovina, en Somalië. Oplagen: 360.000 zegels, 45.000 velletjes.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Duitsland Oostenrijk Verenigde Naties Duitse rijk Religie Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 2,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.