Kies Hindenburg! - Postzegelblog

Kies Hindenburg!

6

In een duister hoekje van mijn Duitslandverzameling bevinden zich de hieronder afgebeelde postzegels. Duister omdat de opdruk Wählt Hindenburg niet in de catalogus vermeld wordt, en ik er op Internet niets over kon vinden (zal aan mij liggen, maar toch).

De postzegels: Het zijn zegels uit 1920-23, een inflatieperiode tijdens welke het Duitse geld waardeloos werd. In december 1923, kort voor de muntsanering, was voor een brieffrankering 100 miljard Reichsmark nodig, terwijl in 1919 10 pfennig voldoende was geweest. Een slechte tijd voor de Weimarrepubliek die na de nederlaag in WOI in 1918 het keizerrijk was opgevolgt. In Berlijn had je in 1918-19 plunderingen en straatgevechten. De nieuwbakken republikeinse regering en parlement kwamen daarom in het rustige en landelijke Weimar bijeen, vandaar de naam.

Hindenburg: Veldmaarschalk Paul von Hindenburg, algemeen geachte oorlogsheld, overwinnaar van Tannenberg, was in de oorlogsjaren 1914-18 opperbevelhebber van het Duitse leger geweest ondanks het feit dat hij (geboren in 1847) al in 1911 met pensioen was gegaan. In 1925 was hij 75 jaar oud. Maar in dat jaar overleed de socialist Friedrich Ebert, Reichspresident.
Een opvolger die meer dan 50% van de stemmen zou krijgen was niet in zicht. Hindenburg, van nature monarchist maar niet actief in de politiek, werd overgehaald zich candidaat te stellen. Hij was immers een nationale figuur die ook veel stemmen uit de middenpartijen kon aantrekken: socialisten, liberalen, katholieken. De grote tegenstander was de communistische partij, een machtige groepering in een tijd van honger en werkloosheid. Hitlers NSDAP was in die tijd nog geen faktor van betekenis.
De verkiezingsstrijd was kort maar fel en de opdrukzegels ‘Wählt Hindenburg’ dateren van die tijd. Ze waren spotgoedkoop en in 1925 niet meer frankeer-geldig. Pure plakzegels dus. De oplage is me onbekend, maar die zal fors geweest zijn, want ik zag sommige van deze plakzegels in andermans verzamelingen. En inderdaad, Paul von Hindenburg werd tot Rijkspresident gekozen met meer dan 50% van de stemmen, voor een periode van zeven jaren.
In het huidige Duitsland is de bondspresident – nu Joachim Gauck – een ceremonieële figuur zonder werkelijke politieke macht. Die macht ligt nu bij de bondskanselier, tegenwoordig Angela Merkel. Die krijgt dus alle media- aandacht, over Gauck hoor je maar weinig. In de Weimarrepubliek lag dat anders. Daar was de president degene met de politieke macht, niet de kanselier. De bejaarde Hindenburg was dus zeven jaren lang politiek de belangrijkste Duitser, en hij heeft het in de ogen van historici goed gedaan. Helaas had hij weinig keus na 1932. Hij werd toen herkozen maar moest, 86 jaar oud en enigszins seniel, in 1933 de macht overdragen aan Hitlers machtige NSDAP: einde van de Weimarrepubliek. 1934 was het jaar van zijn overlijden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Duitse rijk Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (6) Schrijf een reactie

 • Stampertje op 19 februari 2015 om 07:07

  In google geeft de zoekopdracht:

  “wahlt hindenburg” briefmarken

  meteen al een flink aantal resultaten, ook met discussie over de echtheid en de vraag of het hier eventueel om particuliere opdrukken zou gaan.

 • Stampertje op 19 februari 2015 om 07:27

  Deze briefkaart uit 1925 is ook erg leuk. Een postzegelhandelaar biedt 1 serie (van 18) “wahlt hindenburg” propaganda-marken aan voor 0.35 pfennig, en 10 series voor 3 Mark:

  http://www.marktplatzphilatelie.com/images/EA/21/21796a.jpg

  De Hindenburg-zegel is ook bijgeplakt. Voorkant van de briefkaart is hier:

  http://www.marktplatzphilatelie.com/images/EA/21/21796.jpg

 • Rob op 19 februari 2015 om 07:53

  Deze particuliere opdrukken heb ik wel eens in een oude collectie gevonden en zijn dus mogelijk particuliere opdrukken met propagandadoelstelling. Ik wil echter gelijk waarschuwen voor de stortvloed van allerlei recent vervaardigde opdrukken op veelal Duitse zegels die op dit moment via sites als eBay worden aangeboden.
  Koop ze niet, want dat zolderkamertjesmaakwerk heeft niets met filatelie te maken! We zullen er binnenkort een artikeltje op postzegelblog aan wijden.

 • Philip Levert op 19 februari 2015 om 09:40

  Stampertje, dank voor reactie. Inderdaad, meer verzamelaars weten meer dan eentje. Denk dat onze conclusie – maakwerk voor de presidentsverkiezing van 1925 – juist is, rest nog de vraag wie ze gemaakt heeft en of de Hindenburgpartij daar opdracht voor heeft gegeven, resp. de kosten heeft betaald.
  Rob je komende artikel over maakwerk lijkt me heel nuttig!

  Over Paul van Hindenburg heb ik een vervolgartikel klaar, maar daarin komen geen opdrukken aan bod.

 • Jos van den Bosch op 19 februari 2015 om 10:24

  Heb door toeval een aantal cinderella’s in handen gekregen uit die tijd. Was nogal ‘bon ton’ om reclame te maken via postzegels of adepten daarvan. Veelal in verbinding met de nadruk op het Duitse karakter van de streek, of politieke doeleinden, dus laten we zeggen ideële reclame.Kan daarover in catalogi niets vinden, maar er zal zeker een catalogus van zijn. Ook voor de veiligheid werd geworven via plakzegels. Leuk gebied maar totaal onbekend.

 • Jos van den Bosch op 19 februari 2015 om 10:29

  Oh, en die combinaties, Een geweldig verzamelgebied zonder einde. Ben er helemaal gek op. Ook daarbij veel reclameteksten met propagandistische doeleinden. Heel interessant.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)