Dino’s op Belgische postzegels - Postzegelblog

Dino’s op Belgische postzegels

4

Al in 1966 bracht België een postzegel uit met een dinosauriër er op. Zeer revolutionair voor die tijd. Op 28 mei van dat jaar verscheen een zegel met de Iguanodon. Deze dino was een planteneter en kreeg de soortnaam bernissartensis. De dino uit Bernissart.

In de kolenmijn van Bernissart vond men in 1877 maar liefst 29 skeletten van dit dier. Het werd daardoor het voorbeeldfossiel voor de soort. In Engeland had men al eerder enkele resten van de Iguanodon gevonden maar de vondsten waren te gering om een definitief beeld te kunnen maken. Men noemt de Iguanodons ook wel de koeien van het Krijt. De skeletten staan in het  in Brussel. De gravure is van Henri Decuyper.
In september 2015 zal er tot grote vreugde van de vele paleofilatelisten een groot aantal nieuwe zegels met sauriërs verschijnen in België. Dit is wederom het resultaat van een geslaagd huwelijk tussen stripwezen en Bpost. Nadat Bpost een tekening van François Schuiten als de eerste postzegel waarvan de afbeelding via computergrafiek op een gebruiksvoorwerp, zoals de postzegel, publiceerde, toonde striptekenaar/ontwerper Conz onlangs zijn ontwerpen voor een reeks die in 2015 verschijnt. Hij zegt hierover: “Bpost is bij mij uitgekomen om deze zegelreeks te maken, omdat ik al enkele keren dinosauriërs had opgevoerd in strips. Na het maken van een proeftekening mocht ik van start gaan. Ik heb zelf een selectie van tien dieren mogen maken, waarbij ik voor een gevarieerde mix van verschillende soorten heb gekozen: dino’s met een Belgische link, met een indrukwekkend uiterlijk.

Dino

Ik heb met opzet bijna geen te verwachten soorten gebruikt, zoals Tyrannosaurus rex, Triceratops of Stegosaurus gekozen, maar eerder hun minder bekende neven en nichten zoals de Torvosaurus, de Einiosaurus en de Kentrosaurus afgebeeld. Als basis heb ik skeletreconstructies gebruikt. Vervolgens heb ik opgezocht en gespeculeerd welke ‘realistische’ spier- en vetmassa er bij ieder dier zou passen en dan heb ik huid, (proto)veren en haar toegevoegd. Wegens gebrek aan ooggetuigen zijn de kleuren uiteraard volledig speculatief. Ik heb wel voor opvallende kleuren gekozen zodat de postzegels een beetje zouden opvallen. Voor kleurenpatronen heb ik inspiratie opgedaan bij savannedieren en ook veel bij vogels. De postzegels zullen verschijnen in september 2015 in de vorm van een boekje met zelfklevende zegels..

 

Postzegels België 2015 Geduchte Dinos 7 septemberi

 

’t Faktuweeltje
Auteur: Jos van den Bosch

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Groot Brittannië VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Patrick (GENT) op 12 februari 2015 om 18:29

  Het zou toch beter zijn geweest indien de wetenschappelijke benaming van die beesten bij de plaatjes had gestaan. Nu krijgen we dus weer een pak stripplaatjes waarvan geen mens weet welk beest er op staat. Waardeloos voor een themaverzameling, en door de kinderachtige tekenstijl, bovendien bijzonder onaantrekkelijk.

 • Jos van den Bosch op 12 februari 2015 om 22:55

  Als ex-docent (biologie), had ik natuurlijk alle namen erbij kunnen zetten. Maar dan was ik hoogstwaarschijnlijk beticht van belerend gedrag. Ik mag ook niet meer zeggen dat ik een kast vol met boeken heb en gelezen. En over de tekenstijl durf ik al helemaal geen uitspraak te doen. Voor wat die namen betreft: mijn neefje van 5 kan ze allemaal opzeggen, zo algemeen bekend zijn ze onderhand. Maar goed, het zijn er gelukkig geen 60 (!) maar slechts 10. Ik vind ze leuk… kon ik maar zo ‘kinderachtig’ tekenen!

 • Patrick (GENT) op 12 februari 2015 om 23:55

  Nee, Jos, wat ik bedoelde was dat de naam van die beesten OP de zegels had kunnen worden vermeld. Ik had het niet over jouw tekst, en sorry als dat wél zo overkwam. Wat betreft de tekenstijl: ik ben niet te beroerd om voor mijn mening uit te komen, en naar mijn mening is die tekenstijl kinderachtig. Volkomen op z’n plaats in een stripalbum wellicht, en daar zou ik het misschien ook kunnen appreciëren, maar ik ben nog van die generatie die van een postzegel iets méér verwacht dan louter een tekeningetje.

 • Jos van den Bosch op 13 februari 2015 om 10:32

  Patrick, het is duidelijk. Ik ben ook van die generatie maar heb mijn verwachtingen bijgesteld (leraar hè!).

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)