Stempels voor Van Gogh en kinderpostzegels - Postzegelblog

Stempels voor Van Gogh en kinderpostzegels

0

De Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie doet twee keer per jaar een aanvraag bij PostNL voor een bijzonder poststempel, bedoeld voor de stempeling van hun maximumkaarten die voorzien zijn van de nieuwe postzegels. Om van een correcte maximumkaart te kunnen spreken moet er naast een beeldovereenkomst tussen kaart en postzegel een directe relatie zijn tussen de plaats van stempeling en het onderwerp op de postzegel.

De stempels die de vereniging aanvraagt, hebben een beeld-of themaovereenkomst met één of meerdere zegels uit de desbetreffende serie. Zo ontstaat er een maximale overeenkomst tussen kaart, zegel en stempel. Recent zijn er maar liefst 60 verschillende zegels met schilderijen van Vincent van Gogh verschenen die zich uitstekend lenen voor de maximafilie. Genoeg reden om voor deze interessante serie een stempelaanvraag te doen. Voor het ontwerp van de stempel is gekozen voor het meest bekende zelfportret van deze Nederlandse meester.

Afbeelding 3

Dit zelfportret met strooien hoed hangt in het Van Goghmuseum in Amsterdam. De plaatsnaam in de stempeling is Amsterdam.

Stempels Van Gogh Amsterdam

Stempels Van Gogh Amsterdam

Aangezien een groot aantal schilderijen uit de serie in het Kröller-Müller museum hangen is er door PostNL tevens een identiek stempel aangemaakt met de plaatsnaam Otterlo.

Stempel Van Gogh  Otterlo

Stempel Van Gogh Otterlo

 

Zo kunnen alle kaarten van de juiste stempeling worden voorzien. Op onderstaande afbeelding ziet u het portret van Joseph Roulin gemaakt door Van Gogh in 1889.

 Maximumkaart Kröller-Müller Otterlo

Maximumkaart Kröller-Müller Otterlo

Ook voor de uitgifte van de kinderpostzegels van 3 november 2014 heeft de vereniging een bijzonder stempel aangevraagd bij PostNL. De beeldovereenkomst is duidelijk aanwezig bij twee van de vijf kinderzegels. Het thema van de kinderpostzegels is “Kinderen uit het Rijksmuseum” waarbij afbeeldingen van drie schilderijen en twee fotografische opnamen de postzegels sieren. De plaatsnaam Amsterdam is dan ook de enig juiste. Het schilderij op de maximumkaart is van Isaac Isräels getiteld: “Jongen en meisje op ezeltjes”.

 

Maximumkaart kinderpostzegels

Maximumkaart kinderpostzegels

 

velletje kinderpostzegels 2014

velletje kinderpostzegels 2014

Voor verzamelaars is het mogelijk om een afdruk van deze stempels te verkrijgen. De voorwaarden zijn dat u filatelistisch materiaal kunt laten stempelen voorzien van frankeergeldige postzegels uit het officiële uitgifteprogramma. Verder moet u een voldoende gefrankeerde en geadresseerde retourenvelop bijsluiten. Stukken ter stempeling kunt u tot uiterlijk 20 februari 2015 zenden aan R. van der Leeden, Laan van Meerdervoort 870, 2564 AS DEN HAAG.
Van oudsher biedt de Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie steun en gastvrijheid aan:
A) Verzamelaars van kinderpostzegels
B) Verzamelaars van maximumkaarten
Naast twee bijeenkomsten per jaar vindt er gerichte voorlichting en informatie plaats door middel van het kleurrijke verenigingsblad “BULLETIN” dat vier maal per jaar verschijnt.
De bijeenkomsten vinden plaats in het centraal gelegen De Bilt waar de leden in staat worden gesteld om te ruilen of via de veiling hun verzameling uit te breiden. Schriftelijke biedingen behoren overigens ook tot de mogelijkheden.

Deze actieve vereniging geeft tevens een Handboek “Voor het Kind” uit waarin vele aspecten die het verzamelen van Kinderpostzegels met zich meebrengt, worden belicht. Ten behoeve van de maximafilisten bestaat er een uitstekend draaiende nieuwtjesdienst.
Later dit jaar zal er een professioneel opgezette website gestart worden waarbij u een prima beeld zult krijgen van de activiteiten van deze in 1982 opgerichte vereniging.

Ingezonden door Kees Verhulst

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Kinderpostzegels Schilderkunst Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Kees Verhulst werkt in het dagelijks leven voor de Rijksoverheid. Zijn interesse binnen de filatelie gaat met name uit naar de moderne poststempels vanaf circa 1980.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)