In kort bestek…(XXXV) - Postzegelblog

In kort bestek…(XXXV)

0

Ooit (1996) heeft de PTT een poging ondernomen een stripreeks op te zetten. Helaas is het bij vijf uitgaven gebleven. Na  Bommel (1996), Suske en Wiske (1997), Jan, Jans en de Kinderen (1998), Kuifje (1999) en Sjors en Jimmy (2000) bleef het stil, stil rond Eric de Noorman, Paulus de boskabouter, Kapitein Rob, en de andere bekende stripfiguren.

Hoe anders is het in België, wat overigens natuurlijk wel een stripland is. Daar wordt al bijna dertig jaar op de jaarlijkse Jeugdfilateliezegel een stripfiguur opgevoerd. Het begon in 1979 wel aarzelend met Kuifje (die sindsdien nog enkele keren met zijn vrienden aantrad), in 1984 gevolgd door de Postsmurf, maar sinds 1987, met Suske en Wiske, heeft er op de Jeugdfilateliezegel nooit meer een stripfiguur ontbroken. Vele bekenden zijn de revue gepasseerd, zoals Lucky Luke, XIII, Nero, Asterix, Blake en Mortimer, Largo Winch, om er maar enkele te noemen. Op 26 januari is het de beurt aan de saga van Thorgal. De verhalen rond deze stripheld zijn een mengeling van Noordse mythologie, fantasie en sciencefiction en spelen zich af in de 8e en 9e eeuw. Inmiddels zijn er 34 Thorgalalbums verschenen en vier spin-offreeksen. Op de zegel (waarde 2) Thorgal met volle uitrusting. Ook vijf zegels in een geïllustreerd velletje.

Oostenrijk wijdt 21 januari met een velletje (oplage 150.000), waarin twee zegels (62 c en 70 c), postaal aandacht aan twee grote, bijzondere jubilea in het ski-oort Kitzbühel: de 75e Hahnenkamm-Rennen en de 80e geboortedag van Oostenrijks legendarische skiër Toni Sailer. Toni Sailer (1935-2009), met als bijnaam Der Schwarze blitz aus Kitz, was een van de beroemdste winnaars van de Rennen. In 22 jaar bereikte hij alles in de skisport. Maar dat niet alleen, hij speelde ook in films, tv-series en in het theater.

Het dagblad Die Presse en de Oostenrijkse post hadden onlangs een postzegelontwerpwedstrijd uitgeschreven dat als the meekreeg Österreich in bewegung: Gesellschaftlicher wandel als positive möglichkeit der Veränderung’’. Het resultaat, het prijswinnende ontwerp dus, wordt 21 januari gepresenteerd met als titel Und Österreich bewegt sich doch, een zegel van 62 cent (oplage 480.000  stuks). Een rode zegel met zestien blokjes waarop, het lijken wel doolhofjes. Je moet overigens lang turen om te ontdekken waar die 62 staat. Kortom, geweldig. De zegel wordt uitgegeven in velletjes van zes stuks.

De 62 c-zegels zijn de laatste met dit tarief; op 1 maart gaan in Oostenrijk nieuwe tarieven gelden.

De derde en laatste zegel die Oostenrijk, ook 21 januari, uitgeeft hoort thuis in de reeks Musikinstrumente. Afgebeeld worden op een 145 c-zegel (oplage 200.000 stuks) twee Wiener Pauken.

Roemenië heeft 12 september het feit herdacht dat het land honderd jaar deelneemt aan de Olympische Spelen. Op een 1 l.-zegel het embleem en het getal 100, op een 14,50 l-zegel in een velletje het getal 100 en de Olympische vlam.

Rusland heeft 24 oktober op de zesde zegel (15 r) in de reeks Dragers van de Andreas Orde Michail Kalashnikov (1919-2013) afgebeeld, wapenconstructeur en ‘’uitvinder’’ van het aanvalsgeweer AK-47 kalashnikov, die zoveel dood en verderf zaait.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nieuwtjes België Oostenrijk Roemenië Rusland Kuifje Stripverhalen WapensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.