In kort bestek…(XXXIII) - Postzegelblog

In kort bestek…(XXXIII)

0

Eigenlijk moet je, ik heb dat al vaker geschreven, als thematisch verzamelaar voortdurend op het vinkentouw zitten. Je moet constant blijven speuren of niet ergens (in de wereld) een zegel, of een set is verschenen, die precies in jouw collectie past.

Wat dat speuren betreft, ooit heb ik bij de postzegelvereniging Breda, waar ik al tientallen jaren lid van ben, evenals van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars, op een door Breda georganiseerde kleine beurs gestaan. En dat was een heel bijzondere ervaring. De ene bezoekers zocht alleen Belgische zegels, een andere was geïnteresseerd in (zang)vogels, en weer een ander verzamelde kerstzegels, maar geen wereldse met bij voorbeeld kerstmannen, of klokjes, maar alleen zegels met christelijke motieven.

Toen kwam er een man bij de tafel staan die op zoek was naar treinzegels. Hij had er al vele, vertelde hij. Maar toen vroeg hij ’Heeft u ook Ierland’. Daar had ik nogal wat van. Hij speuren, en laat hij nou vinden, en dat was toch heel bijzonder, wat hij zocht. Heel voorzichtig haalde hij met een pincet een zegel uit het boek, en die liet hij me vol trotst zien. Het was een 26p-zegel die Ierland op 3 oktober 1985 had uitgegeven en die gewijd was aan het turfsteken. Afgebeeld waren rails, en minuscuul op de achtergrond, een ’treintje’ dat werd ingezet bij het afvoeren van de turf.

Industrial Innovation and Engineers postzegel Ierland

Zo zie je maar, als thematisch verzamelaar moet je blijven speuren. En wat dat speuren betreft kan men, wat Europa betreft, vaak terecht bij Oost-Europese landen. Ik laat ze dan ook bewust niet links liggen.

Zo kwam Bulgarije de laatste tijd onder andere met de volgende emissies: met een serie van vier zegels (de vier zitten ook in een velletje) werd 24 oktober aandacht besteed aan de geschiedenis van de elektrische tram:

  • 0,30 lv, Berlijn,
  • 1900; 0,65 lv, Glasgow,
  • 1930; 1,00 lv, Melbourne,
  • 1945, en 1,00 lv, Sofia, 2014.

Eveneens op 25/10 werd in het kader van de internationale postzegeltentoonstelling Bulgarije-Portugal Plovdiv (24-26.10.2014) een velletje met een 0,65 lv-zegel uitgegeven waarop de beroemde zeevaarder Magalheas.

Dan verschenen (25/10) vier zegels en een velletje met de vier zegels waarop zangvogels worden opgevoerd, te weten:

  • een pestvogel, Bombycilla garrulus (0,30 lv),
  • een rosse waaierstaart, Erythropygia galactotes (0,50 lv),
  • een zwarte leeuwerik, Melanocorypha yeltoniensis (1,00 lv),
  • en een spotvogel, Hippolais icterina (1,50 lv).

Twintig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Bulgarije en de Maltezer Orde werd 11/11 gevierd met een 1,50 lv-zegel.  Op de zegel wapens en vlaggen.

Ik wens alle lezers van Postzegelblog voor 2015 alles wat wenselijk is !!!!!!!!!!!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nieuwtjes Bulgarije Portugal Kerst Landbouw Spoorwegen Trams VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.