Japanse wetenswaardigheden - Postzegelblog

Japanse wetenswaardigheden

2

Op 1 juni 2005 werd door Japan de hier afgebeelde zegel uitgegeven, Michel 3823 en deze zegel staat bekend als de “Huis ten Bosch” zegel of als u wilt, in het Japans ハウステンボス.

 

Nabij Nagasaki, Japan, vindt u het themapark “Huis ten Bosch”. Het is als Madurodam, maar alles is net zo groot als in werkelijkheid, behalve de Domtoren uit Utrecht, die is enkele meters korter vanwege de vliegveiligheid voor het luchtverkeer.

Jaarlijks trekt dit park ongeveer 4 miljoen bezoekers, niet alleen Japanners, maar ook toeristen uit omliggende landen. De bouw was niet goedkoop, maar liefst 2 ½ miljard dollar heeft men er destijds voor betaald, maar nu heeft men ook wat.
Als u klikt op deze link, krijgt u een groot aantal prachtige foto’s te zien met de meeste bekende gebouwen en straten uit Nederland.
Ook het logo is interessant. Het bevindt zich boven de deur van het informatiecentrum van het park en u ziet o.a. de fameuze Loeki de Leeuw die heel toepasselijk met de bekende VVV vlag zwaait alsmede Piep de Muis en het eendje.


In 1856 ontving de scheepswerf Fop Smit in Kinderdijk een order van het Japanse Shogunaat voor een oorlogsschip voor de Japanse marine. De bouw van het schip, genaamd “Japan” was een jaar later voltooid en met een bemanning van de Nederlandse marine onder bevel van luitenant Willem Huijssen van Kattendijke voer het schip naar Nagasaki in Japan waar het op 21 september 1857 arriveerde en werd omgedoopt tot Kanrin Maru.
Intussen werden in de VS voorbereidingen getroffen voor de ondertekening van het Verdrag van Vriendschap en Handel tussen de VS en Japan en de Kanrin Maru met een Japanse delegatie aan boord arriveerde in San Francisco op 17 maart 1860. De gedelegeerden reisden door naar Washington terwijl het schip enkele maanden in San Francisco bleef voor reparatie en onderhoud. Honderd jaar later hebben de Japanse Posterijen deze belangrijke gebeurtenis herdacht met twee zegels. Op Scott 693, uitgegeven op 17 mei 1960 zien wij de Kanrin Maru in volle zee en op Scott 694 zien wij de voltallige delegatie. Ook in de Verenigde Staten werd dit belangrijke feit herdacht met een zegel, Scott 1158, uitgegeven op 28 september 1960, hier afgebeeld op een FDC. In het rondstempel ziet u ook de Kanrin Maru.

De officiële opening in Tokyo werd destijds verricht door onze minister van buitenlandse zaken Van den Broek en de plechtigheid werd bijgewoond door Prinses Margriet.


Op 3 september 1921 werd in Japan een serie van vier zegels uitgegeven, Scott 167/70 met daarop de slagschepen Katori en Kashima. Met deze zegels werd de behouden terugkeer uit Europa gevierd van de kroonprins Hirohito.

Op woensdag 16 juni bracht de Katori hem naar Nederland voor een officieel vierdaags bezoek en hij werd door Prins Hendrik verwelkomd. U ziet ze hier samen in de koets.

Later werd hij overal met veel enthousiasme ontvangen.

Hier krijgt u een vier minuten durend filmpje te zien van dit bezoek. Enkele jaren later werd hij Keizer Hirohito en in die hoedanigheid bracht hij in 1971 weer een bezoek aan Nederland, helaas met desastreuze gevolgen, vanwege zijn gedrag tijdens de tweede wereldoorlog.

Auteur: Herman Jacobs
KNBF nummer 55

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Japan Verenigde staten Scheepvaart Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Theo op 31 december 2014 om 14:22

    Zo zie je maar weer dat japanners echt alles na maken, zelfs de domtoren uit Utrecht. En dat mag een paar centen kosten.
    Alleen oorlogsschepen schijnen blijkbaar niet nagemaakt kunnen worden, zie de Kanrin maru.

  • Rob Tielman op 1 januari 2015 om 11:05

    Het leuke van de nagemaakte Domtoren is dat er een lift in zit: dat scheelde mij heel wat trappen lopen!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)