De grootste universitaire Leidenaar - Postzegelblog

De grootste universitaire Leidenaar

1

In 2004 hield de Leidse Universiteitskrant MARE een verkiezing voor de ‘grootste universitaire Leidenaar aller tijden’. Uit de top-tien komen er acht voor op postzegels. Van de ruim 600 uitgebrachte stemmen kwam Prof. Cleveringa als nummer één uit de (stem)bus, Piet Paaltjes als nummer tien. Zie hier het complete overzicht.

1. Rudolph Cleveringa (17,5 procent)
Rudolph Pabus Cleveringa (1894 – 1980) was een Nederlandse hoogleraar in de rechtsgeleerdheid.
Hij verwierf zijn bekendheid niet zozeer als wetenschapper, maar als symbool van het verzet van de Leidse universiteit tegen de Duitse bezetter. Op 26 november 1940 sprak hij in het Academiegebouw zijn afkeer uit van de maatregel van de Nazi’s om joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. De dag daarna brak er een studentenstaking uit en werd de universiteit gesloten. Cleveringa werd tijdens de oorlog twee keer gevangen gezet door de Duitsers. De universiteit Leiden heeft de Cleveringa-leerstoel ingesteld en organiseert elk jaar de Cleveringa-oratie, omdat Cleveringa door zijn rede het motto van de universiteit ‘Praesidium libertatis’ (Bolwerk van de vrijheid) op indrukwekkende wijze gestalte gaf. Het plein voor het Lipsiusgebouw van de universiteit is naar hem vernoemd (Cleverigaplaats). De Leidse Postzegelvereniging heeft in 2010 een postzegel uitgegeven over Cleveringa. Deze is nog steeds te koop. Zie de website.

2. Christiaan Huygens (16,9 procent)
Christiaan Huygens (1629 – 1695) was een vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en schrijver van vroege sciencefiction. Huygens studeerde rechten en wiskunde aan de universiteit Leiden. Hij was een van de leidende figuren van de zeventiende-eeuwse wetenschap. In de wiskunde was hij een pionier van de kansrekening. Omdat Huygens als eerste wiskundige formules gebruikte in de natuurkunde, wordt hij gezien als de eerste theoretische natuurkundige. In de sterrenkunde droeg Huygens bij door de telescoop verder te ontwikkelen.

3. Johan Thorbecke (13,5 procent)
Johan Rudolph Thorbecke (1798 -1872) was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Hij studeerde af in de letteren aan de Universiteit Leiden en promoveerde op 23 juni 1820 in de letteren. Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie. De nieuwe Grondwet bevatte bijna volledig het werk van Thorbecke. Door de invoering van de nieuwe grondwet kwamen er rechtstreekse verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid. Deze grondwet maakte van Nederland een moderne staat. De nieuwe grondwet werd geproclameerd op 3 november 1848.

4. Hendrik Lorentz (10,4 procent)
Hendrik Antoon Lorentz (1853 – 1928) was één van Nederlands grootste natuurkundigen. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden wis-, natuur- en sterrenkunde. Vanaf 1900 werd Lorentz internationaal bekend in de wetenschappelijke wereld. In 1902 won hij met Pieter Zeeman de Nobelprijs voor de Natuurkunde naar de invloed van magnetisme op de kleuren van het licht van een vlam.

5. Heike Kamerlingh Onnes (8,9 procent)
Heike Kamerlingh Onnes (1853 – 1926) was een Nederlands natuurkundige, winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. “Door meten tot weten” was de slagzin van zijn laboratorium. In 1913 ontving hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor “zijn onderzoek naar de eigenschappen van materie bij lage temperaturen, hetgeen onder andere leidde tot de productie van vloeibaar helium”.

6. Simon Stevin (8,3 procent)
Simon Stevin (1548 – 1620) was een toegepast natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen. Hij vond het decimale stelsel voor breuken uit en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Hij leverde als pionier vele bijdragen aan theorie en praktijk in wiskunde en natuurkunde en toegepaste wetenschappen als waterbouwkunde en landmeetkunde. Het Nederlands kreeg dankzij Stevin eigen wetenschappelijke woorden zoals “wiskunde”, “natuurkunde”, “scheikunde”, “sterrenkunde”, “meetkunde”, “wijsbegeerte”. In 1581 schreef hij zich in bij de universiteit van Leiden, en is daardoor een “vroege student” van deze universiteit, die door Willem van Oranje in 1575 was gesticht.

7. Erik Hazelhoff Roelfzema (8,1 porcent)
Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema (1917 – 2007), ook bekend onder zijn bijnaam Soldaat van Oranje, was een Nederlandse verzetsstrijder, oorlogspiloot, radiomedewerker en schrijver. Hij studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In februari 1941 schreef hij in zijn eentje het zogeheten ‘Leids manifest’, waarin de Leidse studenten zich tegen de bezetter keerden. Op basis van een oorspronkelijke plan van mede-Engelandvaarder Bob van der Stok leverde hij samen met Chris Krediet en Peter Tazelaar zendapparatuur voor het verzet af op de Nederlandse kust. Ook haalde hij personen vanuit bezet Nederland op die in Engeland gewenst waren. Ze voeren dan met een motor gun boat van de Royal Navy tot dicht onder de kust en met een roeiboot het laatste stuk naar het strand. In 1942 begon hij aan de pilotenopleiding bij de Royal Air Force (RAF). Na twee jaar kwam hij bij het 139e squadron van de RAF, waar hij 72 Pathfinder-missies op Duitsland vloog in een Mosquito. Soldaat van Oranje is een grote Musical-hit, maar filatelistisch is hij tot nu toe onderbelicht gebleven. In 2017 verwacht ik wel een uitgifte van PostNL.

8. Janus Dousa (6,6 procent)
Janus Dousa (1545 – 1604), gelatiniseerde naam van Jan van der Does, heer van Noordwijk en Kattendijke, humanist, dichter en filoloog, was bevelhebber tijdens het beleg van Leiden.
Na de overwinning op de Spanjaarden mocht Leiden van Willem van Oranje een universiteit stichten. Dousa maakte deel uit van de voorbereidingscommissie. Na de stichting in februari 1575 bleef hij de rest van zijn leven deel uitmaken van het driekoppige college van curatoren. In 1585 werd hij ook benoemd als de eerste bibliothecaris van de universiteit. Het was aan Dousa te danken dat de grote geleerde Justus Lipsius zich in 1579 aan de Leidse universiteit verbond.

Links: Dousa Rechts: Lipsius

9. Herman Boerhaave (5,2 procent)
Herman(us) Boerhaave (1668 – 1738) was een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaave’s motto was Simplex sigillum veri – Eenvoud is het kenmerk van het ware. In Leiden staat een standbeeld van Boerhaave.

10. Piet Paaltjens (4,6 procent)
Piet Paaltjens was het pseudoniem van de Nederlands dichter en predikant François Haverschmidt (1835 – 1894). Hij studeerde theologie in Leiden. Zijn bekendste bundel is Snikken en grimlachjes uit 1867, die op een wrang-ironische manier een beeld geeft van zijn leven als student. De levensgeschiedenis van student-dichter Piet Paaltjens wordt in deze bundel op mystieke wijze opgevoerd. Ik heb helaas geen postzegel van Piet (of François) kunnen traceren.

Bron top 10: Mareonline.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Auteurs Natuurkundigen Nobelprijswinnaars Onderwijs Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)