Wat een stuk! - Postzegelblog

Wat een stuk!

1

12Je hebt een thematische verzameling. Bijvoorbeeld over Darwin en de Evolutie. Daarin speelt een persoon een belangrijke rol. In mijn geval was dat Eugène Dubois, de bekende Nederlandse paleo-antropoloog. Hij is in het verhaal belangrijk omdat hij als eerste bewees dat Darwin met zijn bewering dat mensen en apen gezamenlijke voorouders hadden, gelijk had.

Hij ontdekte in Nederlands Indië een schedel van een pre-historische mens/aap. Een duidelijke “missing link”. Daar wil je, in je verhaal natuurlijk aandacht aan besteden, maar dat kan alleen maar filatelistisch. Als er een postzegel uitgegeven is, over hem, dan ben je klaar.

Persoonlijke postzegel Eugène Dubois In dit geval, men boycotte Dubois in Nederland nogal, was er niets. Als je dan een poststuk hebt, bijvoorbeeld uit Nederlands Indië, van hem, of aan hem, dan kom je al een heel eind. Jammer genoeg had het Natuur Historisch Museum in Maastricht alle enveloppen van Dubois, geschreven aan Kreuzer (bioloog) in Maastricht, weggegooid (de correspondentie was wetenschappelijk niet belangrijk genoeg! Blijkbaar nooit van filatelie gehoord!).Postzegel met stempel Duboisdomein Gelukkig was er later een postkantoor op het “Duboisdomein”, deze gebruikte een stempel met zijn naam erop. Dus ik was gered. Nog later heb ik gewoon samen met ‘Sammelfreund” Brand-huber een persoonlijke postzegel uitgegeven met aandacht voor Dubois!

Maar nu een voorbeeld van hoe het wel kan

Europazegel Oostenrijk Von Höhnel
Von Höhnel was assistent van graaf Sámuel Teleki von Szek’s tijdens zijn expeditie naar Noord- Kenia in 1887-1888. Hij en graaf Teleki waren de eerste Europeanen die Lake Turkana (huidige naam) aanschouwden. Ze noemden het: Lake Rudolf, als eer-bewijs aan de beschermheer van de expeditie kroonprins Rudolf van Oostenrijk. Het meer van Stefanie werd vernoemd naar Prins Rudolf’s vrouw, Stefanie van België. Von Höhnel fungeerde bij de expedities als cartograaf, wetenschapper en logboekschrijver. Teleki en von Höhnel beschreven vooral over het klimaat, de flora en fauna van de bezochte gebieden. Ze verzamelden meer dan 400 etnografische objecten, de meeste van de Maasai en Kikuyu stammen. Hun aantekeningen vormden een belangrijke bijdrage aan de etnografische kennis. De wetenschappelijke resultaten van de reis werden in diverse artikelen en in een boek beschreven, uitgegeven door von Höhnel in het Duits en vertaald in het Hongaars en het Engels. De titel was: “De ontdekking van de meren Rudolf en Stefanie (1892). De Oost-Afrikaanse kameleon bekend als Von Höhnel’s Chameleon (Hoehnel’s kameleon) werd genoemd naar Ludwig von Höhnel. Teleki werd geboren in Sáromberke , een dorp in het Koninkrijk Hongarije, in Transsylvanië (tegenwoordig Roemenië). Hij was lid van een vooraanstaande Hongaarse familie, die actief was in zowel de politiek en cultuur. Zijn overgrootvader Sámuel Teleki (1739-1822), was de kanselier van Transsylvanië. Hij was de oprichter van de Teleki bibliotheek in Târgu Mureş (Marosvásárhely), een van de eerste Hongaarse openbare bibliotheken, die werd geopend in 1802 en op de dag van vandaag meer dan 200.000 banden bezit.

Postzegel Kenia

Lake Turkana in de Riftvalley

Graaf Sámuel Teleki von Szek, was een joviale Hongaarse aristocraat en immens rijk. Geëngageerd lid van de Hongaarse Eerste Kamer in 1881. Een goede jager, gefascineerd door de vroege Afrikaanse ontdekkingsreizigers.


In 1886 ging hij in, op een suggestie van zijn vriend en weldoener, kroonprins Rudolf van Oostenrijk, zoon van de Oostenrijks-Hongaarse keizer-koning Franz Joseph I. Het initiatief voor een expeditie naar Oost-Afrika was geboren: een exploratiereis naar van de gebieden ten noorden van Lake Baringo. Dat was verder dan waar de Schotse ontdekkingsreiziger Joseph Thomson geweest was. Door een woestijn waar eerdere reizigers geruchten hadden gehoord, op basis van de lokale legendes, over een zee die verder dan de woestijn lag, omringd door stammen van reuzen en eilanden bewoond door monsters en geesten. Graaf Teleki en zijn metgezel, luitenant Ludwig von Höhnel, een Oostenrijkse marineofficier, verlieten Pangani (Tanzania) in februari 1887 met ongeveer 400 dragers, naar de monding van de rivier Ruvu . Zij waren de eersten die een groot deel van de Oost-Afrikaanse Riftvalley bezochten.


De Riftvalley en Noord Kenia en Ethiopië zouden later een belangrijke rol gaan spelen in de ontstaansgeschiedenis van de huidige mens. Vele ontdekkingen en uitgravingen werden er gedaan, hetgeen leidde tot een belangrijk inzicht in de evolutie van de mens, afkomstig uit Oost-Afrika.

Teleki was de eerste die de sneeuwgrens bereikte op de Kilimanjaro op 5.300 mtr. hoogte, en de eerste ontdekkingsreiziger die de Mount Kenya beklom tot ongeveer ongeveer 4.300 mtr. Hij trok later nog noordwaarts via het riviersysteem en ontdekte op 5 maart 1888 de laatste van de Grote Meren, door hem aangeduid als de “Jade Sea”. Later vernoemd na zijn vriend, prins Rudolf. Het meer werd in 1975 omgedoopt tot Lake Turkana naar de naam van de stam die zijn kusten bewoont. Teleki’s en von Höhnel ontdekten tijdens een reis in het zuiden van Ethiopië ook een kleiner meer, Lake Stefanie nu genaamd Lake Chew Bahir. Bij de terugkeer naar de Oost-Afrikaanse kust, ze bereikten Mombasa in oktober 1888 via de droge rivierbedding van de Turkwel, ontdekte Teleki een actieve vulkaan (Volcano Teleki’s) in Zuid-Kenia. Als je nu een thematische verzameling hebt waarin deze figuren een rol spelen, dan is er wel een en ander te vinden, zoals uit de illustraties moge blijken. In Oostenrijk krijgen deze historische figuren meer aandacht dan soortgelijke helden hier in Nederland. En dan vind je een brief, die Teleki aan von Höhnel geschreven heeft in 1934, vanuit Kenya: Ademloos, wat een mooi stuk. Beide hoofdrolspelers worden genoemd, ideaal voor de thematieker!.


Dit artikel is afkomstig van de december editie van ’t FakTuweeltje.
U kunt het volledige blaadje hier online bekijken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Ethiopië Oostenrijk ApenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)