Een briefkaart nader bekeken - Postzegelblog

Een briefkaart nader bekeken

7

Voorafgaand aan een bijeenkomst bij de KNBF kreeg ik van een van de andere aanwezigen een briefkaart in mijn handen gedrukt met de opmerking in de geest van: “dit is wel wat voor jouw thematische verzameling”.
Na een bedankje aan het adres van de (gulle) gever ging ik de briefkaart gelijk aan een onderzoekje onderwerpen.

Wat ik in mijn hand had was op het eerste gezicht een beetje vreemd, want ik zag een Duitse briefkaart, geadresseerd aan de Schnellpressenfabrik Koenig & Bauer AG in Würzburg met een Duitse postzegel (Mi. 341, met geperforeerde letters K.B). Daarnaast was een Nederlandse postzegel geplakt van 12½ cent (NVPH 184) en deze combinatie was tussen 10-11 uur afgestempeld op Utrecht Station op 28 oktober 1924 met een duidelijk stempel met stempelvlag.

Bij het bekijken van de andere kant van de kaart bleek het te gaan om een antwoord(kaart), kennelijk op een uitnodiging waarbij deze kaart los was bijgevoegd.


Op deze uitnodiging werd negatief gereageerd door de toenmalige directeur van de N.V. “Utrechtsch Prov. en Sted. Dagblad” Electr. Drukkerij L.E. Bosch & Zoon.

Nog eens terug naar de voorkant zien we een notitie met potlood die zegt: “frankeren s.v.p.” en een paar lijntjes om de Duitse postzegel.
Er was dus duidelijk iemand op het kantoor van Bosch & Zoon die door had dat een Duitse postzegel door de Nederlandse PTT niet zou worden geaccepteerd als retourport, zoals die al door de afzender van de uitnodiging op de kaart was geplakt en die dus moest worden aangevuld met een geldige Nederlandse postzegel.

Een interessant stuk dus en zeker een aanwinst voor de verzameling.

Druk Doende
Nummer 83

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 15 december 2014 om 09:13

  Leuk zo’n bijzondere kaart.

 • Stampertje op 15 december 2014 om 23:11

  Mooi stuk inderdaad.

 • toon op 16 december 2014 om 15:10

  Ook gezien dat er een Duitse PERFIN op de kaart zit met initialen KB……..

 • Willem op 16 december 2014 om 16:02

  op 16 december 2014 om 15:10

  Ook gelezen dat er een Duitse PERFIN op de kaart zit met initialen KB……..

 • Mercator op 18 december 2014 om 05:28

  Het kan ook zijn dat de postbeambte het Duitse postzegel opmerkte en zo vriendelijk was de afzender dit te laten weten door er “frankeren a.u.b.” op te schrijven. Hij zette ook de “L” om de Duitse postzegel om aan te geven dat die niet geldig was in Nederland.

 • Ton Cornet op 18 december 2014 om 15:35

  Beste Mercator, het lijkt een mogelijkheid, maar dan moest de postbeambte de dubbele kaart eerst openvouwen, want de antwoordkaart zat met de adreszijde (en de retourpostzegel) naar binnen gevouwen vast aan de briefkaart. Dit om te voorkomen dat het retouradres zou worden aangezien voor het besteladres. Ik houd het dus op mijn versie.

 • Cees op 19 december 2014 om 08:27

  Beste Ton, naar mijn idee heeft Mercator wel degelijk gelijk. De antwoordkaart moest immers teruggezonden naar Duitsland en dan is de adreszijde zichtbaar voor de postbeambte. Het was géén ‘normale’ briefkaart met betaald antwoord, maar een, voorzien van een opgeplakte postzegel. De omlijning van de in Nederland ongeldig voor frankering zijnde postzegel is gebruikelijk door postbeambten. Ook de stempelafdruk geeft aan dat de frankering met de Nederlandse postzegel is geschied nadat het verzoek om frankering is aangebracht. De briefkaart is gedateerd 27 oktober. Meestal ziet men dan deze datum ook in de stempelafdruk, nu een dag later.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)