Waar woonde Nellie? - Postzegelblog

Waar woonde Nellie?

3

In het hiernaast afgebeelde Museum van Voorschoten werd in oktober 2014 bij de tentoonstelling “Markante Vrouwen uit Voorschoten “ aandacht besteed aan Nellie van Kol. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar mijn aandacht werd op haar gevestigd door twee brieven.

Brief 1
In 1910 werd er vanuit Sydney een brief gestuurd aan Mevrouw Nellie van Kol in Holland, zonder nadere adres aanduiding.


Links onder ziet U de afstempeling van Sydney op 13 juli 1910. Rechtsboven staat het aankomststempel van ’s-Gravenhage op 17 juli 1910, dus de brief is 4 dagen onderweg geweest. En ja, dan komt de brief denk ik bij een postbode, en die zit dan met het probleem: Waar woont Nellie? Hij zet met zijn potlood 3 grote vraagtekens op de brief. Ik stel me zo voor dat hij half Den Haag is rond gelopen om te informeren, en iemand zal hem toen verteld hebben dat Nellie in Voorschoten woonde. De postbode is blij met deze informatie, en met zijn potlood schrijft hij boven aan de brief VOORSCHOTEN en zet daar een dikke streep onder. Hij heeft zijn probleem opgelost. Deze gedachtegang wordt (grotendeels) bevestigd door de achterzijde van de brief.


Naast het linker stempel “s-Gravenhage staat bestellersstempel A3, wat betekent dat postbode 3 van Den Haag deze brief op zijn eerste bestelling van 17 juli 1910 heeft meegenomen. Rechts daaronder staat het aankomststempel van Voorschoten, waarvan de datum helaas niet leesbaar is, met daarnaast het bestellersstempel van postbode 18 uit Voorschoten. Deze zal de brief waarschijnlijk op het goede adres in Voorschoten hebben bezorgd. Waar dat was, ik weet het nog steeds niet.

Brief 2
In 1910 werd er nog een (aangetekende) brief naar Nellie van Kol gestuurd, en wel door de Dienst van het Koninklijk Huis, met als adresaanduiding alleen Mevrouw Nellie van Kol, Voorschoten. Nu is Voorschoten niet zo groot, dus de plaatselijke postbode zal hier geen problemen mee hebben gehad.

En ja, als de Dienst van het Koninklijk Huis een aangetekende brief naar Mevrouw Nellie stuurt, dan moet zij toch iemand van enige importantie zijn geweest. Het internet gaf (op diverse sites) uitkomst.

Nellie van Kol, kort samengevat:
• Zij werd geboren in 1851 als Nellie Porreij
• Zij was een feministe
• Daarnaast was zij pedagoge en kinderboekenschrijfster
• Zij vond het (kinder)boek een middel tot zedelijke opvoeding
• Ze maakte (als feministe) geen onderscheid tussen jongens- en meisjesboeken
• Ze schreef 88 boeken voor de jeugd
• Ze trouwde met Henri van Kol
• Deze werd gekozen tot kamerlid voor de SDAP in 1897
• Zij woonden in Voorschoten van 1904 tot 1925
• Ze overleed in 1930 in Utrecht
• Deze foto van haar stond op internet


Voor het Museum Voorschoten was dit genoeg om haar op te nemen in de Tentoonstelling van oktober 2014 met als titel “Markante vrouwen van Voorschoten”

Museum Voorschoten aan de Voorstraat in Voorschoten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Willem op 13 december 2014 om 09:04

  Een brief uit 1910 verzonden vanuit Australie, aangekomen in Nederland binnen 4 dagen???
  Brief zal 13 juni afgestempeld zijn.

 • Cees op 13 december 2014 om 12:27

  Het achthoekige bestellerstempel met nummer 18 was van het postkantoor ‘s-Gravenhage en werd verstrekt op 15 augustus 1896. In Eind 1910 had het postkantoor ongeveer 300 bestellers in dienst.
  Het ovale bestellerstempel met nummer 3 was verstrekt op 30 maart 1901 aan het postkantoor in Voorschoten. In 1910 waren daar vier bestellers in dienst. Dat aantal was pas in 1921 verdubbeld naar acht bestellers. Zie: http://www.nedacademievoorfilatelie.nl onder publicaties en inventarisatie poststempels.

 • willem hogendoorn op 13 december 2014 om 12:33

  @ Willem: inderdaad, geen 4 maar 34 dagen heeft deze brief erover gedaan.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)