In kort bestek….(XXIX) - Postzegelblog

In kort bestek….(XXIX)

0

In kort bestekWinter Greenery is het onderwerp van de derde Post&Go-serie van de British Flora-reeks 2014 die 13 november werd uitgegeven. Op de zegels: de gewone klimop (2nd Class), de mistletoe (2nd Large), de muisdoorn (1st Class) en dw hulst (1st Large).

greenery

Voor het komende jaar staan de volgende Post&Go-sets gepland:

 • 18 februari, Working Sail, 13 mei, Heraldic Beasts,
 • 16 september, The Sea en 16 november, Winter Fur and Feathers.
 • De eerste Britse bijzondere serie komt 6 januari uit: Alice in Wonderland.

 

Al enkele jaren legt het British Philatelic Bulletin, The magazin for collectors of UK stamps, zijn lezers een lijst voor met onderwerpen/thema’s waarvan ze graag zouden zien dat er postaal aandacht aan wordt besteed. Uit de honderden onderwerpen die door publiek en organisaties zijn aangedragen kan nu voor het jaar 2017 een keuze worden gemaakt uit 32 onderwerpen, uiteraard als ’aanvulling’ op de vaste items, zoals WO I, de Premiers en kerst.
Een bescheiden greep:

 • The Wind in the Willows,
 • Chinese New Year,
 • Public sculptures: Trafalgar Square Lions,
 • Romans in Britain,
 • City landmarks around the UK,
 • Reptiles and amphibians,
 • Strip: Fred Bassett en Rupert Bear,
 • 1967: remembering the ’Summer of Love’, Race horses,
 • British songbirds, Rivers,
 • UK coins: coinciding with new design of 1 pond coin,
 • Reformers:people who created our democraty.

Estland postzegel euro 2014

Estland stempel euro 2014

Op 1 januari 2002 werd in twaalf landen van de EU de euro gelanceerd. Op 1 januari 2011 werd in Estland de euro in gebruik genomen en om deze gebeurtenis postaal te markeren verscheen een zegel van 1 € met daarop een munt van 1 €. Op 1 september is het frankeertarief voor een brief tot 50 gram verhoogd naar € 1,20 ; daarop inhakend is 2 oktober een 1,20 €-zegel verschenen met daarop een munt van € 1,-  en één van 20 cent. Oplage 1 miljoen.

Vuurtorens Estland

Al jarenlang besteedt Estland aandacht aan vuurtorens. Op 17 oktober waren de torens van Soru aan de beurt. Ze worden afgebeeld op twee zegels, de ene heeft een waarde van € 0,55  (oplage 50.000), de andere van € 1,30 (oplage 100.000). De achtergrond van beide zegels wordt gevormd door een kaart waarop de torens zijn te vinden.

Wat kun je toch wonderlijke verbanden leggen. Dat overkwam me toen ik de 60 c-zegel zag die Duitsland 3 november had uitgegeven ter herdenking van 300 jaar Fahrenheit-scala. Ik waande me weer op het kleine pleintje van het drie lokalen tellende dorpsschooltje. Het was een bloedhete middag. Vol verwachting stonden we op het pleintje, in afwachting van wat meester zou zeggen. Toen kwam het ’verlossende’ woord. Het was 90 graden Fahrenheit. We mochten naar huis, lopend en hollend, 1 à 2 km, niemand kwam nog op de fiets, de warmte bestond niet meer.

Fahrenheit postzegel Duitsland

De fysicus, ingenieur en grondlegger van de thermometrie, Daniel Gabriel Fahrenheit (1686, Gdansk/Polen – 1736, Den Haag) ontwikkelde 300 jaar geleden de naar hem genoemde Fahrenheit-scala. Als 0-punt koos hij een mengsel van ijs, water en zeezout. Het vriespunt van water – 0 graden Celsius – stelde hij op 32 graden Fahrenheit en de lichaamstemperatuur van een gezond mens (35,6 C) op 96 F. (formule: gr. F = gr. C x 1.8 + 32). De blauw-rode Duitse zegel geeft de standen 0, 32 en 96 (lichaamstemperatuur) F. aan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Nieuwtjes Duitsland Estland VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.