De nood aanpakken, door zegels plakken - Postzegelblog

De nood aanpakken, door zegels plakken

0

In de ijskoude nacht van 31 januari tot 1 februari 1953 braken de zeedijken en liepen de polders in Zuid Holland, Zeeland en Noordbrabant onder water. Over de watersnood 1953 en filatelistische aspecten daarvan is vorig jaar al een artikel op Postzegelblog verschenen. Als aanvulling hier nog iets over de overbekende Nederlandse 10+10 ct watersnood-postzegel, NVPH nr 601.

* Goudoker  
De tint is ietsje donkerder dan die van de ‘moederzegel’, NVPH nr 520, 10 ct goudoker. 601 en 520 vind ik oranje van kleur maar goudoker klinkt een stuk deftiger. Ik zou geen andere reden weten voor die kleurbenaming in de catalogus terwijl in de betreffende PTT dienstorder 119 (9 februari 1953) van gewoon oranje sprake is. Complimenten aan de PTT dat die al een week na de ramp de toeslagzegel-organisatie geheel rond hadden.

* Opdrukzegel?
Zowat iedereen neemt aan dat de watersnoodzegel een opdrukzegel is (dus een opdruk op de sinds 1949 bestaande koningin Juliana ‘en face’ 10 ct zegel van ontwerpers Hartz en Jan van Krimpen), maar in werkelijkheid werd die nieuw aan de rol gedrukt in twee opeenvolgende drukgangen in twee-kleuren-rasterdiepdruk: de eerste cylinder voor de ‘onderdruk’ en de tweede voor de ‘opdruk’.                                                                                                                            

  * De eerste-dag enveloppen.
Besloten werd om een bijzondere eerste-dag afstempeling te gebruiken op een speciale eerste-dag enveloppe. Die enveloppe werd uitgegeven door het Nationaal Rampenfonds, en is dus niet een semi-officiele uitgave zoals die sinds 1950 door de postzegelhandel werden uitgebracht. De enveloppe kostte (zonder postzegel) 50 ct en was te koop op alle postkantoren met een verzamelaarsloket, bij de handel en het Comité Watersnoodpostzegels. Tot 18 februari werden ze ter stempeling op de kantoren aangenomen, normaliter kon dat alleen op de dag van uitgifte. Door de verkoop aan het verzamelaarsloket kregen de enveloppen praktisch de status van een officiële PTT-uitgifte.

* Tijd en geld
Verkoopperiode 10 februari-31 maart 1953. De zegels bleven frankeergeldig tot 31 december 1954. Oplage 15,7 miljoen. Opbrengst voor het Nationaal Rampenfonds: tezamen met de opbrengst van eerste-dag enveloppen bedroeg die f. 1.615.930. Dat is ongeveer driemaal zo veel als die van de kort tevoren verschenen kinderzegels en bijna tienmaal zo veel als de opbrengst van de latere zomerzegels 1953. Er werden 15,7 miljoen goudokeren watersnoodzegels verkocht, hetgeen betekent dat die veel gebruikt zijn voor frankering van zakenpost. Als bekend verschenen er ook watersnood toeslagzegels in Nederlandse overzeese gewesten en in IJsland en Denemarken.
Gegevens en illustraties deels uit Handboek Postwaarden Nederland.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Nederland KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)