In kort bestek … (XXVIII) - Postzegelblog

In kort bestek … (XXVIII)

0

De Weinachtzegels van Liechtenstein, die 10 november verschenen, zijn, ik zou bijna zeggen, ouderwets mooi. In een zachtblauw maanverlichte nacht liggen vredig drie kapelletjes in de berggemeente Triesenberg:

Het Vredeskapelletje van Malbun (85 rp.), de St.Wendelinskapel in Steg (100 rp), en de St. Theodulskapel in Masecha (140 rp). Ook de drie maximumkaarten (MK 391) zijn sfeervol.

Liechtenstein opent het jaarprogramma 2015 op 14 februari.

  • Dan zal de 70e verjaardag van vorst Hans-Adam II worden herdacht met een velletje.
  • Verder staan gepland: 2 maart, de Europazegels die volgende jaar speelgoed als onderwerp hebben,
  • het Internationale Jaar van het licht,
  • de kathedraal St.Florin in Vaduz;
  • 1 juni: een permanente zegel met een bloem, oude fruitsoorten, reptielen, natuurbeschermingsgebieden in Liechtenstein (deel I);
  • 7 september: jubilea 2015, een gemeenschappelijke uitgifte met Slovenië, archeologische vondsten in Liechtenstein, sieraden, verzamelingen in Liechtenstein, voertuigen;
  • 16 november: vorstelijke schatten, schilderijen, kerstzegels, kerstliederen, Chinese dierenraam, de aap.

Noorwegen heeft 21 november met een geïllustreerd velletje, waarin twee zegels, het feit herdacht dat 200 jaar geleden in Eidsvoll de grondwetgevende vergadering werd gehouden: Grunnloven 200 Ar.

Op de linker zegel (19 kr.) de ’parlementsleeuw’ (sculptuur) en op de rechter zegel (16 kr.) Christiaan Frederik die in die bewogen tijd tot koning werd uitgeroepen. Het velletje geeft een beeld van de bijeenkomst in Eidsvoll. Oplagen: 130.000 herdenkingsvelletjes; verkoopprijs 41 kr; frankeerwaarde 35 kr.

In Noorwegen verschijnen sinds 1971 kerstzegels. Dit jaar heeft de Noorse post het gezocht in Noorse tradities. Op 10 november verschenen twee zegels met op de ene het Sölvguttene jongskoor

en op de andere het populaire spelletje Putti Plutti Potten. De zegels (zelfklevend), beide in de waarde A Innland, zitten in boekjes (10 kr). Oplage: 741.000 boekjes.

Een verzameling poolgebieden is een koude bedoening. Veel sneeuw en ijs. Het Nieuw-Zeelandse poolgebied Ross Dependency maakt daarop geen uitzondering. Waar het wel een uitzondering op maakt is dat er, in vergelijking met het aantal uitgaven in andere Antarctische gebieden, weinig zegels ’verschijnen’. Nieuw-Zeeland geeft namelijk voor Ross Dependency al jarenlang maar één set zegels uit per jaar met als gevolg dat er sinds 11 januari 1957 tot vorig jaar slechts 138 zegels zijn uitgekomen (Nederland geeft in één jaar tijd bijna net zo veel uit). Daar zijn 19 november weer vijf zegels aan toegevoegd, waarmee het totaal aantal uitgegeven zegels op 143 is gekomen. Voor dit jaar is (weer) gekozen voor pinguïns, die in Antarctica leven.

Op vijf ronde zegels staan afgebeeld: de Emperor, de keizerspinguïn, de grootste pinguïnsoort (80c), de Adélie, een kleine geheel zwart-witte pinguïnsoort ($ 1,40), de Macaroni, de grootste pinguïn van de eudyptes soorten ($ 2,00), de Gentoo, de ezelspinguïn, een middelgrote pinguïn ($ 2,50) en de Chinstrap, de stormband-, of keelbandpinguïn ($ 3,00). Met Groenland is ook een gemeenschappelijke emissie uitgegeven, een velletje (From Pole to Pole) met de chintrap-zegel en op de Groenlandse zegel een poolbeer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes Liechtenstein Noorwegen Apen Astrologie Europa CEPT Kerst PinguinsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.