Amerikaanse wetenswaardigheden - Postzegelblog

Amerikaanse wetenswaardigheden

1

We gaan dit keer een bezoek brengen aan de Verenigde Staten van Amerika want daar werden in de loop der jaren een aantal zegels uitgegeven, die voor ons zeer interessant zijn. De Zwollenaren onder ons zijn natuurlijk bijzonder trots op Scott 1534, uitgegeven op 6 juni 1974 getiteld: “De Briefschrijfster” naar een schilderij van de beroemde schilder Gerard Terborch, dat u in het Mauritshuis in Den Haag kunt bewonderen.

Terborch werd in 1617 in Zwolle geboren en woonde lange tijd met zijn familie in de Sassenstraat aldaar en wel op nummer 21.Wij zien hier een jongedame afgebeeld, maar is zij werkelijk een brief aan het schrijven?

Zij heeft wel een “pen”(veer) in haar hand, maar u ziet dat de tekst onder de pen doorloopt. Bovendien zitten er ook enkele vouwen in het papier. Misschien is zij de brief aan het corrigeren. Een leuke bijkomstigheid is het hemelbed op de achtergrond want in haar tijd bestonden er nog geen slaapkamers, die kwamen pas laat in de 17e eeuw. Heeft onze briefschrijfster ook een naam? Jazeker, het is de halfzuster van Gerard Terborch en haar naam is Gesina (1631-1690). Zij bleef ongetrouwd en woonde haar leven lang in de Sassenstraat.
Op 1 mei 1924 werden twee fraaie zegels uitgegeven, Scott 614 en 615, ter herinnering aan het feit dat het toen 300 jaar geleden was dat de Hugenoten vanuit Europa in Fort Orange arriveerden.
Op Scott 614 zien wij het 260 ton metende schip “Nieu Nederland”, met kapitein Cornelis Jacobsz. May en met 30 families aan boord, 100 mannen, vrouwen en kinderen, dat in maart 1624 uit de haven van Texel vertrok op weg naar de nieuwe wereld.
Het waren protestantse Franstalige Belgen uit Wallonië, Hugenoten, die, om vervolging te voorkomen, naar Nederland gevlucht waren om vervolgens in Amerika een nieuwe toekomst op te bouwen. Op Scott 615 zien wij de landing van de emigranten in Fort Orange, het was 1 mei 1624.
Op 4 oktober 1948 verscheen er een zegel met de afbeelding van Pieter Stuyvesant, Scott 971, ter herdenking van het feit dat Pieter, gouverneur van Nieuw Nederland van 1647 tot 1664, 300 jaar geleden de eerste vrijwillige brandweer had opgericht.

De tekst op de zegel luidt als volgt: “Peter Stuyvesant Organizer of the first volunteer firemen in America Unselfish public service-courage-duty.” Peter Stuyvestant werd geboren in Peperga in 1612 en al spoedig trad hij in dienst van de WIC, de West Indische Compagnie en wed benoemd tot Directeur van Curaçao. Tijdens een gevecht met de Spanjaarden in Sint Maarten verloor hij zijn rechterbeen. Hij liet zich daarna een houten been met zilverbeslag aanmeten en vertrok naar Nederland om van zijn verwondingen te herstellen.


In 1645 werd hij benoemd tot directeur-generaal van de Nieuwe Wereld en ofschoon hij veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de nieuwe kolonie, was hij niet populair. Toen de Engelsen in 1664 een sterke expeditie naar de kolonie stuurden, kreeg hij geen hulp van de kolonisten en hij had geen keus dan zich zonder slag of stoot over te geven aan de Engelsen. Dat gebeurde op 24 september van dat jaar.
Hij sleet de laatste jaren van zijn leven samen met zijn vrouw en gehuwde zonen op zijn ‘bouwerij’ (boerderij) in de inmiddels tot New York omgedoopte kolonie. Hij werd in 1672 begraven in de kapel bij zijn huis. Het oorspronkelijke gebouw brandde in de achttiende eeuw af en werd in 1799 vervangen door de huidige kerk, Saint Mark’s in-the-Bowery. Nieuw Nederland’s beroemdste gouverneur ligt er nog altijd begraven.

U ziet hier ook zijn grafsteen met de volgende tekst:


In this vault lies buried
Petrus Stuyvesant
late captain general and governor in chief of Amsterdam
in New Netherland now called New York
and the Dutch West india Islands. Died Feby A.D. 1672 aged
80 years

Een borstbeeld van Stuyvesant gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Toon Dupuis werd door koningin Wilhelmina op 5 december 1915 bij de kerk van Saint Mark’s in-the-Bowery onthuld. De kans is groot, dat de naam ‘dicentra cucullaria’ u totaal onbekend voorkomt. Het is echter een plant uit de papaverfamilie, die vooral in Canada en de Verenigde Staten te vinden is en daar beend staat als “Dutchman’s breeches”, of in goed Nederlands “broek van een Nederlander” (Volendammer). De bloeitijd is maar van april tot mei.
U ziet ze hier afgebeeld op Scott 2682, uitgegeven op 24 juli 1992.

 

 

Tot besluit natuurlijk mag de Hollandse windmolen niet ontbreken. Op 7 februari 1989 verscheen er een Hollandse molen op Scott 1741, hier afgebeeld op een FDC. U kunt deze zogenaamde Bataviamolen bewonderen in het 27.000 inwoners tellende stadje Batavia, in Illinois, U.S.A.

Auteur:Herman Jacobs
KNBF
Nummer 54

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Nederland Verenigde staten SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)