In kort bestek…(XXVI) - Postzegelblog

In kort bestek…(XXVI)

0

België heeft 20 oktober zegels uitgegeven die de verzamelaar bewust op het verkeerde been zet. De uitgave Optische illusies (een velletje met vijf zegels in de waarde 2, € 7,00, oplage 80.377) is pure gezichtsbedrog. Op de zegel met potloden zie je bijvoorbeeld dan drie, en dan weer vier. Op de zegels: stilleven met clown, tel de potloden, kubussen in beweging, profielsleutel en zoek het cijfer.

Groenland heeft 20 oktober één reeks afgerond en is met een nieuwe begonnen. Van de Expeditiereeks verscheen de zevende en laatste serie en die is gewijd aan de Deense expeditie, die naar Noord-Groenland leidde (1906-1908). Op een DKK 9,00-zegel Jörgen Brönlund (1877-1907) en Niels Peter Höeg Hagen (1877-1907); de expeditieleider Ludvig Mylius-Erichsen (1872-1907) staat op een DKK 30,00-zegel. Zoals aan de sterftejaren is te zien zijn alle drie tijdens deze expeditie omgekomen.

’Jagers leven’ is de titel van de nieuwe reeks waarmee Groenland 20 oktober is gestart. Twee zegels van respectievelijk DKK 0,50 en DKK 45,00. Het grappige is dat als je de zegels onder elkaar legt de afgebeelde dieren en de kleuren in elkaar overlopen.

Op 20 oktober verscheen in Groenland ook deel IV die is gewijd aan de geschiedenis van de burgerluchtvaart. Op een DKK 41,00-zegel een Bell 212 helikopter.

Liechtenstein gaf 10 november samen met Singapore een gemeenschappelijke emissie uit. Een set van twee zegels, waarden 2 x 1,90 Zfr. Op de ene, de zgn. Liechtenstein-zegel pijltjes, op de andere, Singapore, een luchtopname. Ik moet zeggen dat de maximumkaarten betere beelden geven van Vaduz en Singapore.

Op 13 november 1989, na de dood van zijn vader vorst Frans Josef II, nam vorst Hans-Adam II het regentschap over. Het 25-jarig regeringsjubileum van Hans-Adam heeft Liechtenstein 10 november postaal gevierd met de uitgifte van een zilvergrijze portretzegel in de waarde van 2,00 Zfr.

Het is dit jaar 500 jaar geleden dat de Brabantse grondlegger van de moderne anatomie, Andreas Vesalius (1514-1564) werd geboren. België wijdde daar 22 april een velletje met vijf zegels aan. De Tsjechische Republiek herdacht Vesalius 5 november met een 25 kc-zegel waarop zijn portret en een bladzijde uit zijn boek Anatomical tables.

Zwitserland kwam 13 november met twee bijzonder fraaie miniatuurvelletjes waarop landschappen. Een velletje met een zegel van 100 + 50 leidt op de Dag van de postzegel naar het noord-westen van Zwitserland , om precies te zijn naar Saignelégier (kanton Jura). Het andere velletje met een zegel van 200 rp geeft een beeld van het typische Zwitserse landschap Emmental.

Voor ’Post’-verzamelaars: Zwitserland gaf 9 november ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Universal Postal Union een ansichtkaart uit (2,90 fr.) met daarop een beeld van het oude deel van Bern. Bij de UPU zijn 192 landen aangesloten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes België Liechtenstein Tsjechië Zwitserland Paarden Scheepvaart Schilderkunst PoliticiNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.