Nieuwe bankbiljetten voor Europa; nieuwe inspiratie voor postzegelverzamelaars - Postzegelblog

Nieuwe bankbiljetten voor Europa; nieuwe inspiratie voor postzegelverzamelaars

4

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, presenteerde een nieuw ontworpen bankbiljet van € 5,00 uit de  nieuwe Europa-serie. Op 1 januari 2002 hebben twaalf Europese landen gelijktijdig de Euro geïntroduceerd en ingevoerd als wettig betaalmiddel.

Na de invoering zijn er opnieuw vijf Europese landen toegetreden tot de groep Eurolanden met de Euro als betaalmiddel. Rond 333 miljoen mensen in 17 Europese landen maken vandaag de dag gebruik van de Euro.
Biljet van € 5,- De Euro wordt door de Nationale Banken van het Eurosysteem in omloop gebracht. Al vanaf het ontwerp van de bankbiljetten is voor de beveiliging van het bankbiljet gekozen voor het gebruik van een holografische folie op het biljet. Daarnaast bevat het biljet nog meerdere innovatieve beveiligings- en druktechnieken, om het geheel tegen namaak te beveiligen. Het nieuw ontworpen bankbiljet van € 5 heeft baat gehad bij de voortschrijdende bankbiljetten-technologie sinds de eerste serie biljetten meer dan tien jaar geleden werd ingevoerd. 

Het heeft meerdere nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. Zowel het watermerk als het hologram toont een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie -vandaar de naam van de serie bankbiljetten. Een opvallend ‘smaragdgroen cijfer’ verandert van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw en produceert tevens, tijdens het kantelen van het bankbiljet, een op en neer bewegend lichteffect.

De vele korte lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker om het bankbiljet te herkennen, in het bijzonder voor mensen met een visuele beperking. Deze echtheidskenmerken en de andere innovatieve vindingen zullen, zo is het plan, worden opgenomen in alle nieuwe bankbiljetten. Ze zijn eenvoudig te controleren met de ‘voel-, kijk- en kantelmethode’. De nieuwe serie biljetten heeft hetzelfde ‘perioden- en stijlenontwerp’ en dezelfde hoofdkleuren als de eerste serie uit het introductiejaar 2002. Het € 5-bankbiljet wordt als eerste uitgegeven vanaf 2 mei 2013. De overige coupures, die van € 10, € 20, € 50, € 100, € 200 en € 500, zullen de komende jaren worden ingevoerd, in een oplopende volgorde. Het thematisch verzamelen van postzegels met afbeeldingen van bankbiljetten heeft er een poosje geleden al een nieuwe dimensie bij gekregen, namelijk de dimensies van afbeeldingen van bankbiljetten met holografisch materiaal op postzegels. Slechts een kleine aanvulling van het bestaande thema, maar wel extra interessant en uitdagend voor de oplettende verzamelaar. Dit specialistische thema vraagt geen hoge investeringen om alles wat is verschenen nog aan te schaffen en om de themacollectie bij te kunnen houden.
Hieronder afbeeldingen van de volgende bank-biljetten:
Eritrea, 1999, 60 c    Eritrea, 1999, 80 c    Eritrea, 1999,   1 Nfa   Eritrea, 1999,   2 Nfa Eritrea, 1999, 3 Nfa
Druk Doende nummer 81
Jan M. Broederswww.optische-illusies.nl
www.optische-fenomenen.nl

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Druktechniek Geld op postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Lars op 12 november 2014 om 08:33

  Geen nieuwe inspiratie voor Postzegelblog? Dit artikel is al bijna twee jaar oud. Ik wacht nog steeds op een artikel over het uitgifteprogramma van 2015, maar dat is inmiddels ook weer oud nieuws.

 • Postzegelblog op 12 november 2014 om 10:29

  Het uitgifteprogramma van PostNL is sinds de bekendmaking op ons blog te vinden:

  http://www.postzegelblog.nl/postzegeluitgiften-nederland-2015/

  Zodra er meer bekend wordt gemaakt over de nieuwe uitgiften zullen dit uiteraard publiceren, dit is echter tot nu toe nog niet het geval.

 • Lars op 12 november 2014 om 11:44

  Ja, ik weet dat het op het blog te vinden is, maar er is geen artikeltje over verschenen zoals dat bij België 2015 wel het geval was.

  Lars op 30 oktober 2014 om 14:40
  Nederland 1st helft 2015 is er ook bijgevoegd zie ik. Geen artikel op postzegelblog waard???

  Postzegelblog op 30 oktober 2014 om 14:43
  Zie hier Lars:
  http://www.postzegelblog.nl/postzegeluitgiften-nederland-2015/

  Lars op 30 oktober 2014 om 19:24
  Ja, die pagina heb ik gezien vanmiddag, maar ik bedoel een echt artikel zoals elke ochtend om 7:00 verschijnt. Op de homepage heb ik ook nergens een link gezien naar het uitgifteprogramma.

 • Theo op 12 november 2014 om 13:23

  Toen ik bovenstaand artikel las viel het mij op dat het nieuwe biljet van 5 euro reeds op 2 mei 2013 is uitgegeven. Inmiddels is ook het nieuwebiljet van 10 euro in omloop. Dus waarom hier geen info over dit nieuwe biljet?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)