Kinderzegelactie 2014: waar is transparantie bij Stichting Kinderpostzegels Nederland? - Postzegelblog

Kinderzegelactie 2014: waar is transparantie bij Stichting Kinderpostzegels Nederland?

7

Kinderpostzegel 2014 - skateboarderDe regen heeft de verkoop van de kinderpostzegels danig gedrukt: het regende op 24 september toen de schoolkinderen langs de deuren gingen. Het gevolg daarvan is duidelijk merkbaar in de verkoop. Ongeveer 200.000 scholieren hebben met de scholenactie 9,1 miljoen euro aan bestellingen opgehaald (tegen 11,6 miljoen euro in 2013).

vel Kinderpostzegels 2014
Inkomsten achteruitgang!

De regen is bepaald niet de enige veroorzaker van deze omvangrijke achteruitgang van 2½ miljoen euro voor de Stichting Kinderpostzegels Nederland (SKN) geweest. Andere facetten spelen ook een bijzonder voorname rol, wellicht dé hoofdrol:

 1. Naast economische omstandigheden speelt ook
 2. de achteruitgang van het aantal deelnemende leerlingen van de scholenactie een belangrijke rol (10 procent minder).
 3. [c] Ook de opbrengst per postzegel en postzegelvelletje verschilt danig met die van vorig jaar:
  * 2013: 6 x (0,60 & 0,30) = 3,60 + 1,80 = 5,40 euro; totaaloplage 4.750.000 velletjes,
  * 2014: 5 x (0,64 & 0,32) = 3,20 + 160 = 4,80 euro; totaaloplage 3.980.000 velletjes: een achteruitgang in oplage van maar liefst 770.000 (ruim ¾ miljoen) kinderzegelvelletjes!


affiche Kinderpostzegels 2014
Bij alle voorgaande presentaties van de kinderpostzegels werd de opbrengst steeds met het nodige tamtam, hoorngeschal en tromgeroffel bekend gemaakt. Dit jaar was de mineurstemming bij SKN overduidelijk zichtbaar én voelbaar aanwezig: op een zakelijke wijze werd de opbrengst van ‘9,1 miljoen euro’ van de scholenactie ‘zonder-schoolkinderen-en-verdere-toeters-en-bellen’ aan het slot van de presentatiebijeenkomst door directeur Ilja van Haaren geopenbaard.

maximumkaart ezeltje rijden

De schilder Isaac Israels heeft meer schilderijen gemaakt, waarop personen langs het strand op ezeltjes rijden. Op de postzegel rijden er twee personen op twee ezels met een voorop lopende begeleider in blauw gestoken kiel, terwijl op de maximumkaart dezelfde begeleider (lopend achter de ezeltje-rijdende-kinderen) met drie ezels drie kinderen op het Noordzeestrand vervoert.

Ruim tien jaar geleden heeft het Nationaal Ouderenfonds (NOf) bij de achteruitgang van de opbrengsten van de zomerpostzegels al ingezien dat er nieuwe en andere financiële bronnen buiten de posterijen aangeboord dienden te worden. NOf heeft jaren geleden diverse instanties, organisaties en fondsen bereid gevonden het NOf jaarlijks financieel te steunen. Na 2011 zijn de zomerzegels niet meer aanwezig in het officiële emissieprogramma van PostNL (behoudens zomerzegels in Persoonlijke Postzegel-uitvoering, die dit jaar nauwelijks kostendekkend waren!! !). Het NOf floreert overigens zonder postzegels momenteel uitstekend.
Voor SKN, die ook al enkele jaren druk doende is financiële steun elders te vinden, dé mogelijkheid om te overleven én met de opbrengst hulp aan kwetsbare kinderen wereldwijd te bieden.

Kinderpostzegel-verkooppunten in Amsterdam problematisch; ook elders?

Voor mij was het na de presentatie in het Rijksmuseum razend moeilijk een verkooppunt te vinden in Amsterdam, waar kinderpostzegels te koop zouden kunnen zijn. Bruna-winkels bevinden zich geheel niet in het centrum van de stad. In een ring behoorlijk ver buiten het centrumgedeelte bleken meerdere Bruna-winkels te zijn. Uiteindelijk ben ik erin geslaagd (met hulp van boekhandel Scheltema [op computer Bruna-winkels opgespoord] en tram) in de Bruna-vestiging in de Van Wouwstraat, waar ik de maximumkaarten heb kunnen afstempelen op de eerste dag van uitgifte.

* Hoe is de kinderzegelverkoop in uw stad georganiseerd?
* Komt ook in uw woonplaats de kinderpostzegel steeds meer buiten het leven van de samenleving te staan?

maximumkaart kinder aan zee bij boot

Dezelfde onbekende fotograaf van de kinderzegelafbeelding heeft in de periode 1907 – 1930 (op een later tijdstip) ook deze foto gemaakt aan het Noordzeestrand. Of het dezelfde kinderzegelkinderen zijn van de postzegel is me niet geheel duidelijk geworden.

Enkele kinderzegels nader bekeken

In het boek Poëzie der werkelijkheid, Nederlandse schilders van de 19e eeuw, samenstellers Marja van Heteren, Guido Jansen, Ronald de Leeuw met o.a. medewerking van Wouter Kloek (die onderstaande tekst heeft geschreven) staan aantrekkelijke gegevens, die postzegel en maximumkaart een grotere inhoudelijke uitstraling geven:
maximumkaart gestoorde pianospelMaximumkaart met stempel ontdek de collectie Rijksmuseum 2013

Willem Bartel van der Kooi (1768 – 1836) heeft een levendig en aantrekkelijk tafereel verbeeld op het schilderij ‘Het gestoorde pianospel’ (1813). Het meisje dat gezien haar kleding en haardracht op het punt staat de kinderschoenen te ontgroeien, wordt door haar broertjes afgeleid van haar oefening achter de piano. Het jongste jongetje wil wellicht spelen, terwijl de oudste hem tevergeefs van zijn interruptie lijkt te willen weerhouden. Van der Kooi heeft vooral het spel met de blikken van de kinderen zeer knap afgebeeld. Daarnaast heeft hij een uitstekend gevoel voor stofuitrusting: de kleding en bijvoorbeeld het tapijt zijn overtuigend, enigszins gedoezeld weergegeven. Het is heel goed mogelijk dat de tijdgenoten geen begrip heeft kunnen opbrengen voor de breed opgezette kleurvlakken van oplichtend hemelsblauw of groenig-bruin en schematische behandeling, die door de twintig eeuwse mens wel worden gewaardeerd.”

Nog enkele aandachtspunten uit het hierboven vermelde boek:

a) De lach is in de Romantiek ingetogen en een uiting van genegenheid voor de andere persoon. In die tijd vindt men het gedrag van het jongste kind aansprekend, leuk en aantrekkelijk in combinatie met de reacties van beide andere kinderen. Dit schilderij van Van der Kooi wordt tot het beste werk van zijn oeuvre gezien, dat op grens van portret en genrestuk ligt.

bedankkaart Kinderpostzegelactie 2014 [voorzijde] bedankkaart Kinderpostzegelactie 2014 [achterzijde]

De kinderzegelbedankkaart 2014 is in een oplage van 11.000 exemplaren gedrukt. Er bestaan deze keer maar vier verschillende bedankkaarten. De vijfde kinderzegel met daarop de skater is voor deze kaarten geen gebruik gemaakt vanwege het afwijkende formaat.

b) Het is niet geheel duidelijk wie de drie afgebeelde kinderen zijn. Van der Kooi had twee zonen die jaar op jaar in 1806 en 1807 zijn geboren. Mochten zij model voor dit schilderij (met levensgrootte kinderen hebben gestaan [1,47 meter x 1,21 meter], dan is de jongste Haye, die de schenker is geweest o.a. van dit schilderij van het Rijksmuseum.

c) Het schilderij is na de dood van Van der Kooi in 1836 op een veiling terecht gekomen. Onverkocht kwam het terug bij de familie. Zoon Haye (met naam op de schenkingsakte vermeld) schonk het werk aan de ‘Rijks Verzameling van Kunstwerken van Moderne Meesters’ in het Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Naderhand is het naar het Rijksmuseum overgegaan.

d) Van der Kooi (werkzaam in Leeuwarden) werd aanvankelijk en onterecht als een provinciale grootheid uit Friesland gezien. Terecht dat naderhand een van zijn werken weer een plaatsje in de Nationale Schatkamer heeft verworven. Hij is een meester in het schilderen van kinderen. Ze zijn speels en ongedwongen geportretteerd, het is bijna een snapshot. Maar schijn bedriegt. De schilder heeft de kinderen zo geplaatst dat ze een mooie driehoek vormen. Of het daadwerkelijk een portret is (voor portret echter te ongedwongen), of een gefantaseerd tafereel, is onbekend.

Kimono-meisje

Grenzeloos Nederland-Japan - De rode kimonovel Kinderpostzegels 2014 - zegel 3

Breitner heeft van zijn 16-jarig model, hoedenverkoopster uit de Amsterdamse Jordaan, een zevental verschillende kimono-schilderijen gemaakt.

 • Het schilderij ‘Meisje in rode kimono’ is op een postzegel uit de emissie ‘Grenzeloos Nederland 2014: Japan’ geplaatst.
 • ‘Meisje in witte kimono’ staat op de nieuwe kinderzegelemissie 2014.

Van de kimono-schilderijen zijn deze beide de bekendste.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Israël KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • bate hylkema op 9 november 2014 om 11:13

  Nu al maak ik u attent op een artikel van volgende week, waarin ik uw aandacht vraag voor een uniek uitgevoerd klassebedankje 1950, dat in een vergevorderde verzameling kinderpostzegels heel goed zou passen!

 • Johan op 9 november 2014 om 22:21

  Mooi artikel Bate, maar wat heeft het met gebrek aan transparantie bij de stichting Kinderpostzegels Nederland te maken? Ik vind de titel redelijk misleidend.

 • Theo op 10 november 2014 om 12:02

  Misschien toch de regen? Bij ons in ieder geval wel want het goot en niemand aan de deur gehad in tegenstelling tot andere jaren. Heb daarom geen kinderzegels dit jaar!

 • Otto op 10 november 2014 om 15:49

  Hoi Bate. In het centrum van Amsterdam zijn inderdaad geen Bruna’s, maar er zit op het Singel wel een PostNL-winkel!

 • Wil Verbeek op 11 november 2014 om 13:33

  Dag Bate, ik vind de titel van het artikel ook de lading niet dekking,

  naast de diverse verkoopproducten van de Stichting Kinderpostzegels Nederland kun je wel iets meer zeggen over de verminderde opbrengst voor alleen al de postzegels.
  Stel eens dat er net zoveel velletjes verkocht zijn geworden als vorig jaar en zeg dat dat er 3 miljoen zijn geweest,
  het verschil in de opbrengst is voor de Stichting: 1,80 (2013: 6 x 0,30) – 1,60 (2014: 5 x 0,32) = 0,20 per velletjes.

  Met een gelijkblijvend volume aan postzegelvelletjs is hiermee dan al EUR 600.000,= aan verminderde opbrengst verklaard.

  Het effect dat 300 scholen minder hebben deelgenomen (ong. 4800 scholen(2014) tov. 5100 scholen (2013)) is niet volledig kwantificeerbaar, aangezien de volumes van verkochte producten niet bij derden aanwezig is.

 • Henricus op 11 november 2014 om 19:31

  Niet alleen de regen, ik denk dat de mensen geen zegels meer willen kopen, er worden geen brieven of kaarten meer verstuurd. In elk geval veeeeeel minder dan vroeger.

 • Pieter op 12 november 2014 om 23:03

  Behalve de leuke grootformaat zegel kan ik ook niet zeggen dat ik veel gemist heb door ook dit jaar maar twee velletjes te kopen (verplichte minimale afname aan de deur)…

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)