In kort bestek...(XXV) - Postzegelblog

In kort bestek…(XXV)

0

ThumbBelgië heeft 6 oktober een begin gemaakt met de vijfjarige cyclus ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
Het eerste velletje, 1914-2014, De Groote Oorlog, met vijf zegels in de waarde 2 (€ 7,00; oplage 90.877) belicht ’De schok van de invasie en de gevolgen van de eerste aanvallen’.

Op de zegels :het zwaar getroffen Dinant;het terugtrekken van de Belgische troepen van Luik naar Namen;het zwaar getroffen Leuven;de vluchtelingen;de aanval, Belgische soldaten aan de IJzer vallen aan, een Belgische officier kijkt naar de bombardementen op Antwerpen.

Op het velletje: de namen van de zwaar getroffen steden, vluchtelingen, verwoeste huizen in Dendermonde, Fort Loncin (Luik), het uitdelen van brood en een citaat uit Le Peuple van 7 augustus 1914.De komende jaren worden behandeld: 1915-2015: Achter het front. Het gewone leven gaat door achter de gevechtslinies; 1916-2016: Verzet. Verzetsvrouw Gabriëlle Petit wordt geëxecuteerd; 1917-2017: Verkeer & communicatie en de Slag van Passendale; 1918-2018: De bevrijding.

Op 1 september gaf Liechtenstein vier zegels uit waarop waardevolle limousines uit de jaren ’20, ’30 en ’40 van de vorige eeuw staan afgebeeld (zie In kort bestek…XII van 8 augustus). Op een zegel van 85p staat de RollsRoyce Phantom II uit 1933. Tot ontsteltenis van de Liechtensteinse Post ontbrak echter tussen Rolls en Royce het koppelteken. Vandaar dat de zegel op 10 november opnieuw wordt uitgebracht, ook in velletjes.

Na de jaarlijkse zegel Moderne Kunst in Österreich (zie In kort bestek…XXII van 17 oktober) heeft Oostenrijk nog zeven zegels uitgebracht. Op 10 oktober verschenen er twee: het 120-jarig bestaan van de Murtalbahn werd in de reeks Eisenbahnen herdacht met een zegel van 145c (oplage 230.000) waarop een treintje dat nog altijd dienst doet;

dan nog een zegel voor spoorwegverzamelaars: ter gelegenheid van de heropening van Wien Hauptbahnhof werd een 90c-zegel uitgegeven (oplage 230.000).
Op 18 oktober werd de 80e verjaardag van zanger/liedjesschrijver Udo Jürgens gemarkeerd met een 70c-zegel (oplage 360.000).

Udo Jürgens componeerde meer dan 1.000 liedjes, de musical Helden Helden, en de uit zijn liedjes bestaande musical Ich war noch niemals in New York die meer dan 3.000 keer werd opgevoerd. Van zijn cd’s werden over de 100 miljoen stuks verkocht. Zijn internationale doorbrak kwam in 1966 toen hij voor Oostenrijk het Eurosongfestival won met het liedje Merci Chérie. Ook op 18 oktober werd de reeks Alte Meister voortgezet met een 145c-zegel (oplage 220.000) met daarop Infantin Margarita Teresa in weissen Kleid van Velázques.
De rest van de zeven zegels betreft alle uitbreidingen van reeksen: Fotokunst Österreich, een foto van Ursula Mayer op een 90c-zegel (oplage 230.000); Junge Kunst in Österreich, schilderij van het kunstcollectief Gelatin (170c, oplage 200.000); en Zeitgenössische Kunst van de avant-gardische kunstenaar Peter Weibel (62c; oplage 360.000).

Voordat Tsjecho-Slowakije werd opgedeeld in twee aparte landen – Tsjechische Republiek en Slowakije – had het tot 2 november 1992 al XXV series uitgegeven met daarop kunstwerken uit de nationale galerieën. Maar direct in 1993, en wel op 8 november, is deze traditie voortgezet met twee zegels met onder andere een schilderij van Vincent van Gogh. Sindsdien heeft deze uitgifte geen enkel jaar meer op het Tsjechische programma ontbroken. Op 5 november verschenen weer drie zegels met kunstwerken: 25 czk, Straat in de winter van Jacub Schikaneder (1855-1924), 29 czk, Solitude and Spectacles van Jaromir Funke (1896-1945), en 37 czk, Leda Atomica van Salvador Dali (1904-1989).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nieuwtjes België Liechtenstein Oostenrijk Eerste Wereldoorlog Schilderkunst Spoorwegen Vincent van GoghNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.