Het ontwerp van de Decemberzegels Kerst met een twist - Postzegelblog

Het ontwerp van de Decemberzegels Kerst met een twist

0

KerstzegelZe gingen de overbekende kersticonen niet uit de weg, de ontwerpers van bureau Smel. Toch wisten Edgar Smaling en Carlo Elias aan de Decemberzegels 2014 een moderne draai te geven.

Kun je onder het gebruik van clichés uit, als je Decemberzegels ontwerpt?
“Nou, we hebben eerst gekeken hoe we aan die clichés onze eigen draai konden geven. We zochten naar nieuwe vormen en nieuwe tradities, ‘kerst 2.0’ dus eigenlijk. Zo werken we altijd: eerst kijken waar de grenzen liggen. We kwamen er snel achter dat de tradities en de bijbehorende beelden niet versleten zijn en zelfs een herwaardering doormaken. Toen zijn we iconische beelden van december gaan schetsen: eerst de winterwanten, toen de schaal met oliebollen, enzovoort. Elke illustratie bevat subtiele elementjes die flair en dynamiek geven aan het overbekende kersticoon. Dat geldt voor de touwtjes aan de wanten, maar ook voor de cirkeltjes boven de schaal met oliebollen – die je aan vuurwerk doen denken. Van alle postzegels hebben we een moodboard gemaakt om de sfeer te testen. PostNL reageerde erg enthousiast. ‘Ga maar door’, zeiden ze.”

Carlo Elias en Edgar Smaling

Hoe zijn jullie te werk gegaan?
“Al vanaf het begin hadden we besloten geen fotografie te gebruiken. Met illustraties heb je toch meer vrijheid om af te beelden wat je wilt. Bovendien is het gemakkelijker om meer eenheid te bereiken op het velletje. We hebben eerst geëxperimenteerd met een cartoonachtige stijl, maar dat had niet het gewenste resultaat. Toen zijn we teruggekeerd naar de beeldtaal die we twee jaar geleden voor het postzegelvel 125 jaar Carré hadden ontwikkeld. Maar met een extra slag door verfijnder en unieker te werk te gaan. We werkten met een soort stijlgids met vaste regels waaraan elke postzegel moest voldoen: de beperking tot vijf achtergrondkleuren, de silhouetvormen, de verlooptinten, de sneeuwkristallen en de asterisken. Dat geldt ook voor de dunne lijnen van bijvoorbeeld de veters van de schaatsen, het touw aan de slee, het koord van de wanten en de sokken, de teugels voor de rendieren en het stokje van de sterretjes en de vuurpijlen. In de details zit de perfectie. Ook breng je zo eenheid in die verscheidenheid aan thema’s.”Het postzegelvel in wording

Welke hindernissen kwamen jullie onderweg tegen?
“Omdat we niet op elke postzegel mensen wilden afbeelden, maar ook niet statisch wilden zijn, moesten we die dynamiek er op een andere manier in verwerken. Dat was lastig: hoe maak je een postzegel spannend, zonder menselijke beweging? In de postzegel met de fonduepan zie je hoe we dat hebben opgelost. De vleesprikkertjes wekken de suggestie dat er mensen rond de tafel zitten. Andere elementen die dynamisch werken zijn de rookwolkjes en de vlammetjes onder de pan. Het lijkt nu zo vanzelfsprekend, maar er gingen heel wat ontwerpen aan vooraf. Je moet echt zoeken naar de juiste vorm.”

De eerste ontwerpen

Dez pan haalde het ontwerp niet.
Wat vinden jullie van het resultaat?
“We zijn er heel enthousiast over. Je ziet dat de Decemberzegels over meer gaan dan alleen kerst. We verwijzen ook naar oudejaarsavond en sneeuwpret. Alles met een opgewekt karakter – het is en blijft een feestmaand.”Decemberzegels Nederland 2014

Wat heb je zelf met december?
“Het is een fijne maand, waarbij het niet zozeer gaat om cadeautjes geven en uitvoerig dineren, als wel om stil te staan bij het afgelopen jaar. Het is een tijd van afsluiting en vooruitkijken, in het gezelschap van je familie. December is de maand van het samenzijn.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)