Het Syndroom van Down - Postzegelblog

Het Syndroom van Down

4

Johnny de Mol won in oktober bijna de Gouden Televisier-Ring 2014 met zijn programma SynDROOM. Dit is een tv- programma waarin hij o.a. op pad gaat met mensen die de Syndroom van Down hebben. Bestaan er ook postzegels over dit Syndroom vroeg ik me af.

Wat is het Downsyndroom?
Downsyndroom is een aangeboren aandoening. Kinderen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Daarnaast hebben zij vaak lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen. Hoe zij zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van persoon tot persoon.

De oorzaak van het Downsyndroom
Downsyndroom wordt veroorzaakt door een extra chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken hebben we in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel. In Nederland worden elk jaar ongeveer 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer 300 met downsyndroom.
Op deze Roemeense FDC, uitgegeven in 2011 ter gelegenheid van Wereld Downsyndroom dag, zien we in het stempel een verwijzing naar de chromosoomafwijking.Wi
Verstandelijke beperking en gezondheidsproblemen
Alle kinderen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Dit kan een milde tot matige, en soms een ernstig verstandelijke beperking zijn. Een kind met downsyndroom ontwikkelt zich langzamer dan leeftijdgenootjes, zowel lichamelijk als verstandelijk. Ook hebben zij vaker lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen. Hoe zij zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van persoon tot persoon. Mensen met downsyndroom hebben tegenwoordig een grotere kans op een goede gezondheid dan vroeger. Ook hun levensver-wachting is gestegen. Tegenwoordig bereikt de helft van de mensen met downsyndroom de leeftijd van 60 jaar.

Postzegels over het Downsyndroom
Ik vond een aantal postzegels in verband met de Wereld Downsyndroom dagen:

Wereld Downsyndroom dag 2011 Roemenië- Wereld Downsyndroom dag 2012 Mexico

Wereld Downsyndroom dag 2013 Turkije

Wereld Downsyndroom dag 2013 Turkije

Verder vond ik nog een zegel van Spanje hierover uit 1997 en op een tab van een Belgische zegels wordt aandacht gevraagd voor Downsyndroom Vlaanderen.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch GezondheidszorgNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Annet op 1 november 2014 om 11:55

  Leuk stukje Pim! Grappig dat over zoveel leuke en interessante onderwerpen postzegels gemaakt zijn. En weer wat geleerd….ik wist niet dat er wereld downsyndroom dag bestond! X

 • Theo op 1 november 2014 om 15:57

  Mooie 1e dag enveloppe van Roemenie.
  Alleen zou dat land wel eens meer aandacht mogen besteden aan de kinderen (en volwassenen)met een lichamelijke of geestelijke afwijking want dat is in dat land beneden elke peil.
  Regelmatig wordt er in ons land inzamelingen gehouden voor o.a. speelgoed en kleding voor deze arme stumpers waar in Roemenie vrijwel niet naar omgekeken wordt!

 • willem hogendoorn op 2 november 2014 om 15:14

  Aanvulling met betrekking tot de naam:
  Het Downsyndroom is vernoemd naar de Britse arts John Langdon Haydon Down.
  Deze beschreef als eerst een uitgebreid klinisch beeld van klinisch beeld van mensen met deze afwijking. Hij sprak over ‘mongoloïde idiotie’. In die tijd was het gebruikelijk om afwijkingen in te delen in etnische categorieën. Van Downs indeling is alleen zijn beschrijving van mongolisme algemeen bekend geworden. De term ‘mongolisme’ is binnen de westerse wereld zo’n 100 jaar een geaccepteerde term gebleven. Op verzoek van onderzoekers en van Mongolië is de term in 1965 officieel verdwenen als naam voor trisomie-21.

 • marie-josé op 4 november 2014 om 22:49

  Jeetje Willem,
  zijn er eigenlijk wel onderwerpen te bedenken waar je niks van kunt vinden?
  Wat een interessant stukje deze keer, mooi onderwerp :-)

  gr.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)