Canadese wetenswaardigheden - Postzegelblog

Canadese wetenswaardigheden

0

Het was zaterdag 30 november 1940 dat medewerkers van het Spitfire Fonds een cadeau aan Winston Churchill overhandigden ter gelegenheid van zijn 66e verjaardag. Het was een bedrag van £ 35.000, goed voor zeven Spitfires. Dit bedrag werd bijeengebracht door de inwoners van Nederlands Oost Indië en de vliegtuigen werden “gedoopt” Ceram, Batavia, Bandoeng, Merapi, Soebang, Toba en O.A.B.

Het Spitfire Fonds werd spontaan opgericht in 1940 en werd wereldwijd een enorm succes. Met een bedrag van £ 5000 kon al een Sptfire gekocht worden en deze eenpersoons gevechtsvliegtuigen werden bekend als “presentation spitfires” en meer dan 1.500 werden door het Spitfire Fonds bekostigd.
Wereldwijd, ook in Nederland, zijn er nog luchtwaardige Spitfires te bewonderen, maar er is slechts één presentation machine overgebleven en dit jachtvliegtuig werd door onze koningin Wilhelmina destijds aan Ottawa geschonken, en wel de MK II b P 8332, “Soebang”, die u kunt bewonderen in het fraaie war museum in Ottawa.


Talloze landen hebben de Spitfire op hun zegels vereeuwigd, maar wij laten u hier een enveloppe zien, door de censor geopend, gefrankeerd met zegels van Nederlands Indië met achterop de enveloppe hier uitgelicht en vergroot voor u afgebeeld.
Wij blijven nog even in Ottawa want ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Canadian Tulip Festival werden er op 3 mei 202 vier tulp zegels uitgegeven, Scott 1946 a/d en Scott 1946d willen wij graag nader met u bekijken. Gedurende WO II kreeg onze koninklijke familie onderdak in Ottawa. Prinses Margriet werd aldaar geboren op 19 januari 1943 en wel in het Ottawa Civic Hospital. 5712 Canadese militairen verloren hun leven tijdens de bevrijding van ons land en in het najaar van 1945 werden 100.000 tulpen aan Ottawa geschonken. In 1946 stuurde prinses Juliana 20.000 tulpen naar Ottawa als dank voor de gastvrijheid die zij en haar kinderen daar hadden genoten en elk jaar daarna ontving Ottawa 10.000 tulpenbollen van de Koninklijke familie.


De hier afgebeelde tulp “the Bisschop” genaamd, is een variëteit, die ook voorkwam in de originele zending in 1945. Heel toepasselijk ziet u op de achtergrond het Ottawa Civic Hospital. Vanzelfsprekend, Prinses Margriet was aanwezig tijdens de opening van het tulp festival in 2002.
Tegenover de bekende “Naald” in Apeldoorn staat een 4,60 meter hoog bronzen beeld van een man, die met twee hoeden zwaait.

Het beeld werd door Prinses Margriet onthuld op 2 mei 2002 in tegenwoordigheid van een groot aantal Canadese veteranen.
Op het informatiebord staat in het Engels, Frans en Nederlands de volgende tekst:
“Tijdens de tweede Wereldoorlog speelden Canadese militairen een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Dit monument, een uiting van vreugde en dankbaarheid, is een blijvend eerbetoon van Nederland aan Canada”.
“During the Second World War, Canadian soldiers played a crucial role in the liberation of the Netherlands. With the donation of this monument – an expression of joy and a celebration of freedom – the Netherlands pays lasting tribute to Canada. A statue identical to this one stands in Apeldoorn in the Netherlands. The twin monuments symbolically link Canada and the Netherlands; though separated by an ocean, the two countries will forever be close friends. Her Royal Highness Princess Margriet of the Netherlands unveiled the monument in Ottawa on May 11, 2002, and the other in Apeldoorn on May 2, 2002”. Artist: Henk Visch.

Tot besluit van onze reis naar Canada, brengen we een bezoek aan een dorp in Ontario met amper 1000 inwoners, maar wel met een bijzondere naam, namelijk “Swastika”.
De inwoners van dit dorp zijn trots op deze naam, zo trots, dat zij zich met hand en tand verzetten toen tijdens WO II de regering wilde veranderen in Winston, ter ere van Winston Churchill.
Hun argument was en nog steeds is, dat de swastika al eeuwen geleden werd gebruikt als symbool voor leven, zon, kracht, welvaart en good luck, lang voordat Herr Schicklgruber (Adolf Hitler) het hakenkruis als symbool maakte voor de Nazi partij op 7 augustus 1920, met alle gevolgen van dien.


Wij zien het hakenkruis hier ook afgebeeld op de vier hoeken van drie New Foundland luchtpostzegels, Scott C8, C11 en C12. U ziet hier C8, maar de hakenkruizen staan recht in de hoek, terwijl Hitler’s hakenkruis 1/8 gedraaid is.

KNBF: Nieuwsbrief september 2014
Herman Jacobs

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Nederlands Indië Duitse rijk Tweede wereldoorlog Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)