Robbie the “Bobby” - Postzegelblog

Robbie the “Bobby”

0

Op 14 oktober 2014 gaf Royal Post een postzegel uit van Robert Peel (5 februari 1788), premier van het Verenigd Koninkrijk van december 1834 tot april 1835, en van juni 1841 tot juni 1846. Hij was de grondlegger van de Londense Metropolitan Police. De onofficiële term voor een politieagent in Groot-Brittannië (vooral in Londen) is een “bobby” het koosnaampje voor Robert.

Robert Peel
Peel werd geboren in het Engelse Bury en ging al op 21 jarige leeftijd de politiek in als parlementslid. Hij had zitting in verschillende kabinetten. Men voorzag een grote politieke carrière voor hem, en hij werd minister van Binnenlandse Zaken in 1822. Hij voerde een aantal belangrijke veranderingen door in het Britse rechtssysteem. Hij werd de tweede man in de Torypartij toen de hertog van Wellington premier werd. Hij bleef minister van Binnenlandse Zaken tot 1827 en was het wederom van 1828 tot 1830. Het was in deze tijd (1829) dat hij de organisatie van de stedelijke politie van Londen onder handen nam. In 1834 werd hij premier. U ziet hier zijn staatsieportret.Portret Robert Peel

Metropolitan Police
De Metropolitan Police is de (territoriale) politie die verantwoordelijk is voor wetshandhaving in London. Het hoofdbureau van de Metropolitan Police is (New) Scotland Yard. Agenten worden in Engeland “constables” genoemd. Ze hebben twee bijnamen: ‘Bobbies’ als populaire bijnaam; ‘Peelers’ als minder populair bijnaam. Beide namen zijn afgeleid van Robert (Bobbie) Peeler.
Momenteel zijn er ruim 50.000 mensen in dienst van de Metropolitan Police. In 1979 bestond de Metropolitan Police 150 jaar. De Royal Post gaf hierover een serie van vier postzegels uit.

Metropolitan Police
Op 25 maart 1999 was ik op werkbezoek bij de Metropolitan Police in Londen. Het kaartje van mijn (bezoekers)badge heb ik als aandenken bewaard. Bezoekers badge(New) Scotland Yard
New Scotland Yard, meestal kortweg aangeduid als Scotland Yard of ook wel The Yard, is het hoofdbureau van de Londense Metropolitan Police. New Scotland Yard is gevestigd in een gebouw van 20 verdiepingen aan Broadway/Victoria Street in de wijk Westminster in Londen. De naam is afgeleid van de locatie van het oorspronkelijke hoofdkwartier aan Great Scotland Yard, een zijstraat van Whitehall. De oorsprong van de naam is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat het de naam is van de plaats waar de Schotse koningen verbleven tijdens hun bezoeken aan Engeland. Op het gelegenheidsstempel van het 150 jarig-jubileum wordt ook “New Scotland Yard” genoemd.Gelegenheidstempel

Tijdens mijn werkbezoek hebben we een groepsfoto gemaakt voor het gebouw van New Scotland Yard. Omdat niet alle collega’s op internet willen, laat ik U alleen het fotogedeelte van het bord New Scotland Yard en een gedeelte van het gebouw zien.Scotland Yard

Bobbies
De “bobbie” dankt  zijn populariteit in Engeland, omdat hij ongewapend door de straten patrouilleerde. Of hij in deze tijd nog steeds ongewapend is, weet ik niet. The Royal Post heeft inmiddels al diverse postzegels van “de Bobbie met de helm” uitgegeven.Bobbie met de helmEn ook op de frankering van een International Postcard van Royal Mail zien we de Bobbie terug.

Postcard Royal Mail

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Groot Brittannië PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)