Beroemde filatelisten - Postzegelblog

Beroemde filatelisten

2

Beroemde postzegelverzamelaarsVorig jaar publiceerde we een top 10 lijst van bekende filatelisten. Hier werd door veel lezers op gereageerd waarbij soms een aanvullingen werd gedaan op de lijst. Duidelijk was dat het onderwerp veel  interesse wekte bij de lezers van het blog.
Er zijn nog meer dan genoeg bekende mensen die ook een passie voor postzegels hebben. In dit artikel worden er enkele besproken.

Dracula

Dracula was een postzegelverzamelaar. Wie had gedacht dat deze man een filatelist was? De man die, volgens de poster voor de film ‘Dracula’ uit 1931, de vreemdste passie had die de wereld ooit gekend heeft.

Bela Lugosi Movie Dracula movie poster
Dracula stamp blocks Romania
Stamp Bela Lugosi USA

Natuurlijk hebben we het niet over het karakter uit het griezelverhaal van Bram Stoker uit 1897, maar over de beroemde acteur Béla Lugo.
Hij werd vooral bekend door zijn vertolking van Graaf Dracula in 1931.  Deze Hongaars-Oostenrijkse filmacteur speelde in veel films uit het horror-genre, enkele bekende titels zijn: Dracula, The Wolfman, White Zombie, The Body Snatcher, dit leverde hem de titel “King of Horror” op.

Niet alle films waarin Lugosi speelde werden grote successen zoals de film Dracula.  De laatste film waarin hij speelde, Plan 9 from Outer Space, is meerdere malen uitgeroepen tot slechtste hollywoodfilm ooit verschenen.

 

Bela Lugosi collecting stamps

Béla Lugosi sorteert zijn postzegelverzameling

John Lennon

In het Amerikaans Nationaal Postmuseum in Washington is het postzegelalbum van John Lennon te bezichtigen. Dit album is afkomstig uit Lennon’s jeugd en bevat meer dan 500 postzegels.

Stampalbum John Lennon Titlepage illustration

John Lennon ‘verfraaide’ zelf de titelpagina van het postzegelalbum

Lennon kreeg dit album op tien jarige leeftijd van zijn oudere neef Stanley Parkes, die al een kleine verzameling had aangelegd.
Het is wel duidelijk te zien dat de jonge John Lennon het verzamelen van postzegels niet enorm serieus nam; op de titelpagina van zijn album tekende hij een baard op de afbeelding van koning George VI en een pijp in de mond van koningin Victoria.

Stampblock John Lennon

 

Hieronder zie het eerste blad waar Lennon zijn naam in heeft geschreven. De naam van zijn neef is doorgekrast.

John Lennons stamp album

In 2005 werd het album gekocht door het in Londen gevestigde Stanley Gibbons. Vervolgens werd het te koop aangeboden voor rond $50.000 en werd het aangekocht door het Nationaal postmuseum in Amerika.

George Bernard Shaw

Stamp George Bernard ShawDe in 1856 geboren George Bernard Shaw was naast toneelschrijver ook medeoprichter van de London School of Economics.
Hij begon zijn literaire carrière als muziek-en literatuurcriticus. Zijn grootste talent lag in het schrijven van toneelstukken, waarvan hij er in totaal 60 heeft geschreven. Hiernaast schreef hij ook veel novellen en korte verhalen waarbij sociale problematiek een grote rol speelde.

Stampcollector George Bernard Shaw
In 1925 ontving Shaw de Nobelprijs voor literatuur en in 1938 een Oscar voor zijn literaire bijdrage aan de film Pygmalion.
Pygmalion werd later bewerkt tot het toneelstuk en de film “My Fair Lady”.

Shaw was een enthousiast filatelist en amateurfotograaf. Op de foto hierboven bekijkt hij een stuk uit zijn postzegelverzameling.

Franklin Delano Roosevelt

Stampcollector Franklin Delano RooseveltDe 32e president van de Verenigde Staten van Amerika zetelde vanaf 1933 tot aan zijn dood in 1945 in het Witte Huis. Naast George Washington en Abraham Lincoln wordt hij door het Amerikaanse volk gezien als de één van de top drie Amerikaanse presidenten.

APS poster Franklin D Roosevelt

George W. Linn, uitgever van een wekelijks filatelistisch tijdschrift, maakte postzegelzakjes die postzegelverzamelaars moesten stimuleren om op een mede filatelist te stemmen.

Roosevelt begon op de leeftijd van acht jaar met het verzamelen van postzegels, hij vroeg familieleden om hem brieven te sturen om zo postzegels uit de hele wereld te kunnen ontvangen.
Hij scheen enorm fanatiek te zijn geweest in het verzamelen van postzegels en tegen de tijd dat hij werd verkozen tot president zou hij een verzameling hebben waarbij zo ongeveer elk  land ter wereld in werd vertegenwoordigd.

stampblock Franklin Delano Roosevelt
Er wordt gezegd dat hij 1.2 miljoen postzegels in zijn bezit had en wanneer Roosevelt op reis ging nam hij altijd een deel van zijn verzameling mee in een houten kist.
Hij omschreef zijn hobby ooit als volgt: “Stamp collecting dispels boredom, enlarges our vision, broadens our knowledge, makes us better citizens and, in innumerable ways, enriches our lives.”.
Vertaling: “Postzegels verzamelen verdrijft de verveling , vergroot onze visie , verruimt onze kennis , maakt ons betere burgers en , in talloze manieren , verrijkt ons leven”.

 

Amelia Earhart

Amelia EarhartIn 1932 was de Amerikaanse piloot Amelia Earhart de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan over vloog in een solovlucht tussen Newfoundland en Ierland.
Ze werd in één klap wereldberoemd en was een rolmodel voor veel vrouwen in Amerika.

Earhart hield zich veel bezig met filatelie en dit hielp haar ook in haar carrière.  Ze verkocht ook luchtpoststukken die zij vervoerde tijdens haar vluchten, de opbrengst ervan werden gebruikt om haar ondernemingen van te kunnen bekostigen.
Ze verzamelde zelf ook transatlantische luchtpoststukken die ze tentoonstelde tijdens de TIPEX postzegelbeurs in 1936, op deze beurs hield ze ook een lezing.

Stamps Amelia Earhart

In 1937, gedurende haar reis om de wereld, verdween Earharts vliegtuig.
Samen met haar  navigator Fred Noonan, vervoerde ze ongeveer 5.000 eerstedags enveloppen in het neuscompartiment van haar Lockheed Electra.
Postzegelverzamelaars konden deze enveloppen vooraf bestellen voor $5.- en ontvingen dan een gesigneerd exemplaar.
Earhart’s bedoeling was om postzegels toe te voegen en deze te laten afstempelen langs de route die zij aflegde. Verslagen bevestigen dat er postzegels zijn afgestempeld in Oakland en in Karachi. Sindsdien is er niets meer vernomen van Amelia Earhart en haar navigator.

stamp Amelia Earhart flight

In 1968 werd de persoonlijke collectie luchtpost van Amelia Earhart, samen met foto’s gedoneerd aan de posthistorische afdeling van Het U.S.National Museum.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Amerikaanse presidenten Auteurs Boeken FilmsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)