In kort bestek….(XXII) - Postzegelblog

In kort bestek….(XXII)

0

NieuwtjesAustralië heeft 9 oktober met twee zegels de eerste overwinning op zee tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht. The Battle of Cocos, zoals die vaak wordt genoemd, vond plaats op 9 november 1914, toen de lichte Australische kruiser HMA Sydney de strijd aanging met de lichte Duitse kruiser SMS Emden. De Sydney had de Emden ontdekt bij Direction Island van de Cocos (Keeling) Islands.

Cocos (Keeling) Islands postzegels

De achtervolging werd ingezet en na anderhalf uur strijd was nog slechts op de riffen van Noord-Keeling een hoop schroot over van de Emden. Van de 325 opvarenden van de Emden sneuvelden er 134. Van de Sydney vier. De Australische zegels (70c en $ 3,50) tonen de Emden en de Sydney.

Het is niet weinig wat de postadministraties in diverse landen de filatelisten de afgelopen jaren aan nieuwigheidjes hebben voorgeschoteld. Hologramzegels, zegels met vogelgeluiden, geurende zegels, gouden, zilveren, porseleinen, gestikte zegels en zegels met bloemzaadjes. Of er ooit vogels hebben gezongen, en of er ooit bloemetjes hebben gebloeid is de vraag. Wat wel bekend is dat Oostenrijk, dat samen met Nederland in een gemeenschappelijke uitgifte een zadenvelletje zou uitgeven op het laatste moment heeft afgehaakt.

Postzegel vel België 2014 Treinen
Nu komt België weer met iets nieuws. Voor het eerst in de wereld, zo laat de Belgische post weten, is 6 oktober een velletje (5 x 2 Europa) met de augmented reality-techniek (3D) gerealiseerd. ’Wanneer u in het bezit bent van een smartphone of tablet en u beweegt met de camera van het toestel over de zegel, dan verschijnt er een ware hommage op het treinreizen op het scherm’. Hierin speelt de (Belgische) locomotief Type 12 de hoofdrol. De bekende striptekenaar François Schuiten stond aan de wieg van het ontwerp. Oplage 32.700.

Postzegels Groot Brittannië 2014jpg

De Royal Post is 18 september op zes zegels en een velletje met vier zegels met als thema Seaside Architecture naar de kust gereisd. Op de zegels: Eastborn Bandstand (1st), Tinside Lido, Plymouth (1st), Bangoor Pier (97p), Southwold Lighthouse (97p), Casino, Blackpool Pleasure Beach (1,28 pond), en Bexhill-on-Sea Shelter (1,28 pond). In het velletje (2 x 1st, en 2 x 1,28 pond) met als titel British Piers: Llandudno, Dunoon, Brighton, en Worthing.
Eerder verschenen aan de kust gerelateerde zegels: 2011, in de reeks A-Z, Blackpool, Kursaal; 2007, Beside de Seaside (ice cream, sandcastle, carousel, beach huts, deckchairs, donkeys); 2001, Punch and Judy en 1998, Lighthouses.

Sinds 1975 geeft de Oostenrijkse post een zegel uit gewijd aan moderne kunst in Oostenrijk. De eerste zegel toonde Der Spiralbaum van de legendarische Friedensreich Hundertwasser (1928-2000). Sindsdien is de reeks Moderne Kunst in Österreich jaarlijks met één zegel uitgebreid, en (bijna) vanaf het begin is daaraan de enige maximumkaart die de Oostenrijkse post uitgeeft gekoppeld. Voor zover ik weet slechts één keer niet. Toen verscheen een kaart naar aanleiding van een pausbezoek.

Postzegel Oostenrijk Anton Romako
Op 10 oktober verscheen weer een zegel in de reeks Moderne kunst. Afgebeeld wordt op een 62c-zegel het schilderij Bildnis Isabella Reisser van de Oostenrijkse landschap- en portretschilder Anton Romako (1832-1889). Oplage: 370.000 zegels. Ook nu dus een maximumkaart; daarvan is de oplage 10.000 stuks.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nieuwtjes Australië België Oostenrijk Architectuur Eerste Wereldoorlog Scheepvaart Schilderkunst SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.