Literaire griezels (2) - Postzegelblog

Literaire griezels (2)

0

Griezels op postzegelsIn deel één van dit tweeluik over literaire griezels behandelden we postzegels met striphelden en weerwolven. In het laatste deel van deze serie vervolgen we onze reis door de wereld van literatuur en postzegels

De weerwolf in de literatuur op het witte doek.

Hét boek over weerwolven is de bestseller The Werewolf of Paris (1933) van Guy Endore (Samuel)Goldstein, 1900-1970), hoewel het pas in 1961 verfilmd
is als The Curse of the Werewolf.

Vooral verfilmingen hebben bijgedragen aan de populariteit van het beestje. De eerste film dateert uit 1935 (The Werewolf of London), de beroemdste is die met Lon Chaney jr. als weerwolf (The Wolf Man uit 1941, 4 vervolgdelen en een remake in 2010 als The Wolfman). Deze verfilmingen hebben nieuwe elementen toegevoegd in de weerwolf-literatuur: de kwetsbaarheid voor zilveren kogels (denk aan Stephen Kings Silver Bullet uit 1983), de volle maan als overgangsmoment en de overdrachtelijkheid: het slachtoffer wordt na een beet van het monster, bij overleven, ook een weerwolf. Enkele moderne verwerkingen van het weerwolfthema zien we bij Tisa Pescar, die zich voor haar boeken liet inspireren door oude Europese legendes (Jachtmaan, 2008; Wolfmaan, 2009) en in de kinder-boeken van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje, 1996, al 13 boeken, eigen tijdschrift en musical).

Een vrouwelijke (!) weerwolf, Angua, die zich naar believen in een wolf kan veranderen, maar het altijd wordt bij volle maan, komen we tegen in de Discworld boeken van Terry Pratchett (tot 2011 al 35 romans). Pratchett schrijft komische fantasie, waarin hij aanvankelijk een persiflage geeft op conventionele thema’s uit ‘het schemergebied’ (met figuren als de klunzige tovenaar Rinzwind en de babbelende heks Nanny Ogg), maar later ook maatschappijkritiek in zijn werk stopt. Pratchett ontwerpt zijn eigen wereld (inclusief landkaarten, een
reisgids en eigen postzegels).

Zijn eerste roman, The Colour of Magic, waarin ook Angua als wachter een rol speelt, verschijnt in 1983. Overigens vinden we ook weerwolfmotieven terug in de teksten van het eerste album (1995) van de Portugese rockgroep Moonspell, Wolfheart en in 2011 verschijnt een roman met gelijknamige titel van Richard A. Knaak (in de World on Warcraft – serie).

Robert L. Stevenson: The Strange Case of dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886)
De Schotse schrijver van romans, gedichten, toneelstukken en reisverhalen Robert Stevenson (1850-1894) is altijd geboeid geweest door de twee kanten van de mens: het goede en het kwade. Hij schrijft zijn boeken en verhalen eerst als feuilletons voor
tijdschriften. Later verschijnen ze in boekvorm. Zo gaat het ook met de roman waarmee hij naam maakt: Treasure Island (1883).
Samen met William Henley schrijft Stevenson het toneelstuk Deken Brodie of Het Dubbele Leven, dat in 1884 opgevoerd wordt in het Prince’s Theatre in Londen. Het stuk behandelt het leven van William Brodie (1741-1788) uit Edinburgh, overdag een eerbaar
raadslid, ’s nachts een misdadiger en gokker. Dit zou de inspiratiebron kunnen zijn geweest van het verhaal dat Stevenson wereld-beroemd heeft gemaakt, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, dat twee jaar later verschijnt. Andere bronnen menen dat hij zijn
inspiratie krijgt na een hevige nachtmerrie. In de drie daarop volgende dagen produceert hij het verhaal, maar nadat zijn vrouw het gelezen en bekritiseerd heeft, verscheurt hij het (of gooit zijn vrouw het manuscript in het vuur) en schrijft hij er binnen zes dagen een nieuwe versie van. De arts dr. Jekyll verdiept zich in het probleem van goed en kwaad, die beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of ze gescheiden kunnen worden. Zijn experimenten leveren een middel op, dat ertoe leidt dat de kwade krachten in zijn natuur de overhand krijgen. Zijn amorele creatie noemt hij Mr. Hyde. Deze weerzinwekkende figuur pleegt een aantal misdaden en zelfs een moord. Met een tegengif kan hij terugkeren tot zijn betere ik. Dat werkt echter steeds minder en als de ingrediënten ervoor niet meer aanwezig zijn en de ontmaskering dichterbij komt, pleegt Jekyll zelfmoord.

De eerste oplage van 3000 exemplaren vindt snel zijn weg over de toonbank en tegen 1901 zijn er meer dan een kwart miljoen exemplaren van het boek verkocht. Het verhaal kent meer dan honderd verfilmingen.

Oscar Wilde: The Picture of Dorian Gray (1891)
Haast net zo amoreel als Hyde (maar niet zo wanstaltig!) is Dorian Gray, de hoofdpersoon van de roman van Oscar Wilde.

Een bevriende schilder maakt van hem een portret en als het af is, wenst Dorian dat niet dit portret maar hijzelf er altijd zo
uit zou kunnen blijven zien. Die wens gaat in vervulling: ondanks Gray’s liederlijke leven – hij pleegt zelfs een moord – houdt hij zijn fraaie jeugdige uiterlijk, terwijl zijn portret op het schilderij degenereert. Tenslotte steekt hij een mes door het doek. Zijn huishoudster treft later een schitterend portret aan met op de grond ervoor een afzichtelijke dode grijsaard.

Oscar Wilde (1854-1900) is dichter, essayist en toneelschrijver.
Hij wordt vanwege zijn slechte financiële positie redacteur van The Womans’s World (1887). Als korte roman wordt het verhaal over de gespleten figuur van Dorian Gray in 1890 gepubliceerd in Lippincott’s Monthly Magazine. Voordat het zijn uiteindelijke vorm krijgt, brengt Wilde er nog de nodige grote veranderingen in aan. De eerste verfilming vindt al plaats in 1910, de laatste dateert uit 2011. Dit
‘dubbelgangermotief’ waarin een schilderij een grote rol speelt, vinden we ook terug bij Hawthorn (The prophetic pictures) en Edgar Allen Poe (The oval portret). In verhalen van Hoffmann, Potocki, Bierce en Dostojevski wordt de dubbelganger als een concrete persoon ingevoerd, meestal in de vorm van een ‘slecht Ik”.

Dit bericht is afkomstig uit het blad ‘Druk Doende’ van Orgaan van de Filatelistische Motiefgroep ‘Papier & Druk’-Nederland
Auteur: T.Huisman

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Boeken StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)