Dag van de Postzegel 2014: grenzeloos in tijd & plaats - Postzegelblog

Dag van de Postzegel 2014: grenzeloos in tijd & plaats

0

Dag van de Postzegel 2014Ontwerper Ingmar Birza werkt op een bijzonder speelse en kleurige manier met beeldfragmenten van de historische cijferzegels van ontwerper Jan van Krimpen, die in de periode 1946 – 1962 naast Nederland ook in Nieuw-Guinea, Antillen & Suriname zijn uitgegeven.


Vel Dag van de Postzegel 2014

Vel Dag van de Postzegel 2014

 1. Een opvallend verticale, decoratieve en kalligrafische afsluiting van de cijferzegel (links en rechts, twee keer verbonden met de ‘N’ van NederlaNd) is negentig graden omgedraaid.

 2. Deze zwierige en ineen gestrengelde slinger strekt zich verticaal over de gehele breedte van iedere postzegel uit.

  Verstrengeling slinger
 3. De arabesken zijn met de typografie ruimtelijk verweven: zowel vóór als áchter de ‘1’ van de tariefaanduiding is de slinger zichtbaar, evenals voor/achter de eerste en laatste letters van de landsnaam (‘NE’ & ‘ND’), Hiermee ontstaat ruimte en diepte in de postzegelvoorstelling.

 4. Reden van uitgifte ‘Dag van de Postzegel’ staat in blokvorm linksonder.

  Vier postzegels op postzegel
 5. Ernaast staan vier in de hoogte verspringende en overlappende Van Krimpen-postzegels (met hoogteverschil), die het jaar van uitgifte 2014 vormen: ‘2’ (Nederland), ‘0’ (Nieuw-Guinea), ‘1’ (Suriname) & ‘4’ (Antillen). Het ‘in-de-hoogte-verspringen’ was noodzakelijk, omdat Van Krimpen verschillende cijfergrootten heeft gebruikt. Door de ruimtelijke aanpak is het grootteverschil minder zichtbaar.

  cijferreeks [1] Dag van de Postzegel 2014

  cijferreeks [2] Dag van de Postzegel 2014
 6. Op de velranden keren de Van Krimpen-postzegels terug: ‘341461’ voor het artikelnummer (links) en ”17 10 2014′ voor de uitgiftedatum.

 7. Ook komen de Van Krimpen-arabesken op de velranden terug en verbinden zich met barcode (linksboven) en met het PostNL-logo (rechtsonder) gelijk dat ook op de oorspronkelijke postzegels met de eerste en laatste letters van de landsnaam (‘NE’& ‘ND’) gebeurd (echter op een speelse wijze).

 8. Verrassend en origineel is:
  • De aanwezigheid van ‘postzegels’ uit Nederland en overzeese gebiedsdelen op deze bijzondere postzegelemissie (Ned/Guinea/Sur/Ant) en op beide postzegelranden.
  • De veelkleurigheid van postzegel, waarmee het jaar van uitgifte ‘2014’ wordt aangeduid.
  • Het hoogteverschil en de overlappingen van de gereproduceerde postzegels, waarmee ook ruimtelijke gelaagdheid ontstaat.

Eerbetoon aan Van Krimpen

Twee latere postzegelemissie zijn geïnspireerd op de eenvoud van de strak en sierlijk uitgevoerde cijferzegel van Van Krimpen.

In 1999 geeft ontwerper Piet Schreuders met ‘200 jaar Nationaal Postbedrijf’ (nvph 1810 & 1841) aandacht aan de ineen gestrengelde arabesken.

nvph-1810

 

In 2007 geeft Hansje van Halem met Zakenpostzegels (nvph 2487/88) aandacht aan de eenvoud van de cijfers met de frankeerwaarden ’44’ en ’88’.

NVPH 2487NVPH 2488

Ontwerper Birza heeft bij het ontwerpen van deze emissie mazzel gehad. Hij kon uit maar liefst 33 verschillende cijferzegels van Van Krimpen uit Nederland en de drie Overzeese Gebiedsdelen kiezen.

alle cijferzegels

De grootte van de cijfers van de Nederlandse postzegels is groter (hoger) dan die van de postzegels uit de andere landen.

NVPH D25

Beide verticaal arabesken van de Cour Internationale Justice emissie (nvph D25/26) zijn omvangrijker in grootte geworden dan die van de frankeerzegels. Deze verstrengelde golflijnen komen aan weerskanten zelfs met de frankeerwaarde ‘2’ in aanraking.

Ook heeft hij geluk ervaren bij de cijferkeuze. Het cijfer ‘9’, dat als frankeerwaarde ontbreekt, hoefde hij niet te gebruiken op de vier postzegel en de nummering op de linker en rechter zegelrand.

Bovenstaand cijferzegel-overzicht is ontleend aan het onvolprezen naslagwerk ‘Handboek Postwaarden Nederland’ (hoofdredacteur Gert Holstege), waarvan na twintig jaar recentelijk de vijftigste aflevering is verschenen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,33 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)