De Basiliek van Koekelberg - Postzegelblog

De Basiliek van Koekelberg

0

thumbBelgische Kerkelijke bouwwerken 

Kort geleden ging ik mijn verzameling België bijwerken. De tuinman vindt altijd iets te doen in de tuin, en wij moeten altijd iets veranderen aan een collectie. Nu dus België.

In de loop der tijd gaf dat land diverse toeslagseries uit ten bate van kerkelijke bouwwerken, gewoonlijk flink aan de (catalogus)prijs want het aantal kopers bij uitgifte viel als regel tegen. Als het gebouw klaar is houdt het op, dus anders dan onze kinderzegels waaraan nooit een einde komt. Ik mag dat wel, toeslagzegels voor een tastbaar doel zoals een gebouw, brug of schip. Krijg je iets concreets wat staat, mede dank zij jouw bijdrage.

ORVAL 

Belgische kerkelijke weldadigheidsseries (en blokken) kwamen bijvoorbeeld in jaren dertig-veertig uit voor ORVAL, een nieuw te bouwen klooster voor de orde van cisterciënzers op het platteland aan de Frans-Belgische grens. (Had nooit van cisterciënzers gehoord, maar zo staat het in de encyclopedie). Het oude pelgrimsoord ORVAL uit 1142 had WOI niet doorstaan. Het huidige ORVAL complex is een toeristentrekker en kan zichzelf bedruipen dank zij winkeltje, brasserie, eigen kaasfabriek en Trappistenbierbrouwerij. Dominus Vobiscum, Et cum spiritu tuo.

koekelberg4

Koekelberg  

Een paar jaar na de eerste ORVAL-zegels  kwamen toeslagzegels uit ten bate van een ander kerkelijk nieuwbouw-projekt, de ‘Nationale Basiliek van het Heilig Hart’ in Koekelberg. Het initiatief voor deze basiliek kwam van koning Leopold II van België (1835-1909). Die was sterk onder de indruk van de Sacré-Cœur, de bekende basiliek op de heuvel Montmartre in Parijs, gebouwd op kosten van de Franse overheid (bouwtijd 1875-1914). Hij besloot om bij Brussel een dergelijk godshuis te laten bouwen en wel naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. De gekozen locatie was het plateau van Koekelberg, tegenwoordig in een Brusselse stadswijk gelegen.

De  Basiliek   

Leopolds basiliek werd gebouwd tussen 1905 en 1970. De uiteindelijke versie werd ontworpen door de Gentse architect Albert Van Huffel naar diens plan van 1921. Het betonnen bouwwerk, gebouwd in art-decostijl, is een Belgisch nationaal monument en wordt gebruikt voor grote vieringen, zowel in het Nederlands als in het Frans. Het is de op vier na grootste christelijke kerk ter wereld en de grootste kerk in art-decostijl.  Heel wat groter dus dan de Parijse Sacré-Cœur. De basiliek heeft de vorm van een Latijns kruis met een middenbeuk van 141 meter lang en een dwarsbeuk van 107,80 meter lang. Ze biedt plaats aan 3500 mensen. De koepel heeft een diameter van 33 meter, het hoogste punt ligt op 89 meter. Waarin een klein land groot kan zijn.

Koekelberg1

Multifunctioneel gebouw 

Sinds de plechtige inzegening in 1951 wordt de basiliek zoals vermeld, behalve voor parochiale diensten ook voor nationale vieringen gebruikt hetgeen altijd de bedoeling is geweest. Het is een prachtig Art Deco monument geworden met een culturele funktie. Zo zijn er twee musea in gevestigd en worden er elk jaar tentoonstellingen georganiseerd. Er zijn vergaderzalen en zalen voor familiefeesten en conferenties. Er is een theaterruimte  “Zaal Vitta” met 228 zitplaatsen en een restaurant “Le Basilic”. De katholieke Brusselse radiozender Radio Spes heeft een studio in de kelder. Daar is ook een klimmuur voor speleologie. Het panorama op 52,80 meter biedt een uniek uitzicht over de stad en Brabant.  De eigenlijke bouwfase startte pas in 1930. Vooral de problemen om deze Basiliek te financieren waren de hoofdreden van de zo lange bouwactiviteit. In 1938 werden zeven postzegels met toeslag uitgebracht als financiële steun voor dit gigantisch project. In 1952, naar aanleiding van de inzegening op 14 oktober 1951, verschenen opnieuw drie Koekelbergzegels met toeslag en ook een bijhorend velletje. De officiele Belgische postzegelcatalogus (de mijne is van 1997, Yvert-nummering) vermeldt Koekelberg postzegels en velletjes 471/77A, 481/83, 876/78A, 1241/42 en 2289. Het schaarst is het prijzige velletje van 1952 (blok 30) dat in oplage van slechts 40.000 stuks gedurende twee weken bij inschrijving werd verkocht.

Koekelberg2
 
Wat brengt de toekomst?  

Het is nu 2014 en de tijden zijn veranderd. De katholieke kerk kent een grote leegloop hetgeen de financiering van de Koekelberg Basiliek zeer bemoeilijkt. De nood stijgt steeds meer en er gaan zelfs stemmen op om er een moskee van te maken. Wie weet wat er gaat gebeuren..

Koekelberg3

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch België Frankrijk Eerste Wereldoorlog KerkenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)