Onze diskjockeys als stralende middelpunten op ([inter]nationale) dance events én postzegels - Postzegelblog

Onze diskjockeys als stralende middelpunten op ([inter]nationale) dance events én postzegels

12

Armin van BuurenMark Klaverstijn en Paul du Bois-Reymond van het bureau Machine uit Amsterdam zijn de ontwerpers van dit postzegelvel. Zij maken voor onafhankelijke dj’s, producenten en platenmaatschappijen geregeld werk. Ze zijn terdege op de hoogte van de ins en outs van deze muziekwereld: “We doen veel voor en met muziek en het vertalen ervan in beeld, dat is vaak uitbundig, om op die manier het enthousiasme dat muziek teweegbrengt eruit te halen.”

Nederlandse DJs op postzegels PostNL velletje

De vijf afgebeelde diskjockeys in aansprekende en oplichtende kleuren op de feestelijke postzegels (overeenstemmend met feestelijkheid van een dance event) staan internationaal aan de top en trekken ontzettend veel publiek.

1) Algemeen geldende bijzonderheden van de postzegels

 • De afbeeldingen van de dj’s zijn gebaseerd op bijna frontale portretfoto’s (beter geformuleerd driekwart: rechter zijkant van het gezicht wordt getoond). De ontwerpers hebben er een abstracte verbeelding van gemaakt, meer bijzonder dan gewone portretten (bizarre lichtportretten).

 • De centraal in het midden van de postzegel geplaatste gezichten (tegen een warme en kleurrijke achtergrond) zijn muziek geworden.

 • Op de achtergrond van dj’s bevinden zich lichteffecten als “zuigend middelpunt”, respectievelijk een ster, een ruit, een v-vorm, een cirkel en een halo-vorm. Hiermee wordt de blik naar het midden van de postzegelafbeelding getrokken, net zoals een diskjockey op een dance event in het middelpunt staat. Het podium is de plek waarnaar het publiek zich richt. Daarbij heeft iedere dj een eigen, persoonlijk kleurenpalet.

 • Foto’s zijn bewerkt in oplichtende en aansprekende kleuren, daarbij zijn verschillende lagen inkleuringen toegevoegd en details weggehaald. Het is zodanig uitgevoerd dat het portret met de werking van donker en licht herkenbaar blijft. De ontwerper is van bestaande foto’s uitgegaan, waarvan in wezen nieuw werk is gemaakt.

 • Deze kleuren roepen sfeer, drukte en beweging tijdens een dance-evenement op,
 • Velranden en tabs tonen een patroon van rode en paarse ruiten als aanduiding van de sfeer van het publiek tijdens het dance-evenement,

 • Witte en gele sterretjes (als theatrale, imponerende effecten) verwijzen naar de spotlights en andere evenementenverlichting, die aan de nacht en de beleving refereren.

2) Persoonsgebonden bijzonderheden van de postzegels

Hardwell

Postzegel DJ Hardwelldj Hardwell

Hardwell (1988, Breda) is de artiestennaam van Robbert van de Corput. Maakt vooral housemuziek en remixen van bestaande nummers. Op 25-jarige leeftijd kwam Hardwell in 2013 na een carriere van tien jaar terecht op de eerste positie op de DJ Mag Top 100. Daarmee verstevigde hij, als jongste winnaar ooit van deze prijs, zijn positie als nieuwe superstar in de electronic scene.

* met een stervormig lichteffect op de achtergrond.

Tiësto

Postzegel DJ Tiëstodj Tiësto

Tiësto (1969, Breda) artiestennaam vanTijs Michiel Verwest, begon met club-trance en chill-out-trance, waarna hij ook techno, minimal, house en electro ging draaien.Het vocale aspect speelt een belangrijke rol in zijn werk, vooral zijn samenwerking met Sarah McLachlan en Kirsty Hawkshaw waren succesvol. Ook verwerkte Tiësto passages van klassieke componisten, zoals Barber en Händel. In 2013 stond Tiësto op nummer 4 in de DJ Mag Top 100.

* met een geschakeerd ruitvormig lichteffect op de achtergrond.

Afrojack

Postzegel DJ Afrojackdj Afrojack

Afrojack (1987, Spijkenisse) is de artiestennaam van Nick van de Wall. Dj met een Grammy Award achter zijn naam, producer. Een van de opvallendste iconische namen uit de electronic dance music. In 2013 zette Forbes magazine Afrojack op nummer 7 van World’s Highest Paid DJs List. In 2014 noemde The Hollywood Reporter hem a global icon set to conquer the world.

* met een v-vormig lichteffect op de achtergrond.

Dash Berlin

Postzegel DJ Dash Berlindj Dash Berlin

                                                                               Bron: Zoukout.com

Dash Berlin (1979, Den Haag) is een Nederlandse tranceproject uit Den Haag. Gevormd in 2007 door Eelke Kalberg, Sebastiaan Molijn en frontman dj Jeffrey Sutorius. In 2010 was Dash Berlin genomineerd als Beste Europese DJ tijdens de IDMA’s. In 2011 eindigde Dash Berlin in de DJ Mag Top 100 op plaats 8, in 2012 op plaats 7 en in 2013 op plaats 10.

* met een cirkelvormig lichteffect op de achtergrond.

Armin Van Buuren

Postzegel DJ Armin van BuurenWillem-Alexander Máxima Armin van Buuren

Armin van Buuren (1976, Leiden) is voorvechter van de trance-movement, een van de belangrijkste onderdelen van de electronic dance music wereldwijd. Al meer dan vijftien jaar aan de top. Vijf keer nummer 1 uitgeroepen in de DJ Mag Top 100. Armin van Buuren is ook bekend vanwege zijn wekelijkse radioshow A State of Trance, dat in 26 landen door 30 radiostations wordt uitgezonden.

* met een halo-vormig lichteffect op de achtergrond.

3) Muziek

De postzegels zijn voorzien van een onzichtbare code, die met een Cee App (gratis te downloaden in de App Store en Google Play) op een smartphonne is te herkennen. Na het scannen van de postzegels zijn vijf fragmenten van elke dj van recente tracks te beluisteren.

ontw.bureau kind

4) Tot slot

 • In het totale ontwerp zijn talrijke vergelijkingen verwerkt, die naar facetten en/of eigenschappen van het postzegelonderwerp of delen daarvan verwijzen. Met andere woorden (deel)facetten van het postzegelonderwerp (in overdrachtelijke zin gebruikt) bepalen de uitvoering van het gehele ontwerp.

 • De raak getroffen karakterisering “de zegels doen pijn aan mijn ogen en de muziek doet pijn aan mijn oren” van 2 oktober (10.36 uur) op dit postzegelontwerp komt overeen met de sfeer van dance-events, die gekenmerkt worden door schaarse verlichting, oplichtende kleureffecten, geluid, drukte en beweging. Het zijn oogverblindende postzegelafbeeldingen geworden voor de oorverdovende muziek. Het oogverblindende komt op dit postzegelvel tot uiting door de vele kleuren en talrijke kleurvlakjes. Het oorverdovende treedt naar voren door het gebruik van harde, onvermengde en tegengestelde kleuren. De sfeerervaring van dance-events wordt dus vertaald, persoonsgebonden getransformeerd, door gevarieerd en spetterend kleurgebruik. Het oorverdovende van deze muziek bestaat in het geheel niet voor de doelgroep van jongeren.

 • Of de vier foto’s van Hardwell, Tiësto, Afrojack & Dash Berlin ook als uitgangspunt van de postzegelafbeeldingen (drie kwart van gezicht) zijn gebruikt, weet ik niet. Er bestaat echter wel een zekere overeenkomst tussen foto’s en postzegels (rechter zijkant van het gezicht is steeds zichtbaar).

 • Het postzegelvel ‘Nederlandse dj’s’ wordt op 6 oktober uitgegeven, vlak voor het Amsterdamse Dance Event (ADE) van 15 t/m 19 oktober 2014. Op dit jaarlijkse festival treden 2000 dj’s op in 80 clubs en andere locaties. Er komen elk jaar zo’n 300.000 festivalbezoekers vanuit de hele wereld op af.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2,67 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Stampertje op 5 oktober 2014 om 07:56

  Ik ben nog steeds geen voorstander van nog levende beroemdheden op postzegels; het zal niet de eerste keer zijn dat plots iets erg onaangenaams boven water komt, en dan doet zo’n zegel toch nog wat meer pijn aan de ogen. Verder zit ik als heavy metal en klassiek liefhebber niet echt te wachten op een dj op mijn post; voor mij is dit het tegenovergestelde van muziek.

 • Rob Tielman op 5 oktober 2014 om 11:13

  Een goed verhaal! Deze postzegels zullen vele jongeren aanspreken, ook in het buitenland.

 • H. Conscience op 6 oktober 2014 om 18:05

  Heavy metal is voor menigeen tot echt niet veel meer dan een bonk hard dof geluid en de klassiek liefhebber wordt het best gediend door Blokker als ik de radio mag geloven…

 • Stampertje op 6 oktober 2014 om 22:28

  In vele vormen van muziek is er een variant voor de massa en een variant voor de echte liefhebber (en eventueel zelfs een variant voor muzikanten alleen). Ik kan het niet helpen, maar zelfs de meeste heavy metal in mijn platenkast is conservatorium geschoold. Ook mijn klassieke smaak wordt zeker niet gevoed door Blokker.

  Als we bij deze postzegels blijven: ook in de ‘diepe’ dance-scene (van de echte liefhebbers) worden de dj’s die nu op deze zegels staan niet heel erg gewaardeerd.

 • Franc Rossi op 7 oktober 2014 om 17:52

  @Stampertje Ik ben ook geen voorstander van nog levende beroemdheden op postzegels maar het levert PostNl (postzakkenvullers) weer het nodige op waarvoor ze niets hoeven te doen.

 • bate hylkema op 16 oktober 2014 om 21:11

  De geportretteerde dance-helden waren trots op hun eigen postzegels, toen ze op 15 oktober uit handen van Herna Verhagen, CEO van PostNL, hun de postzegels werden overhandigd. Hierbij de reacties van:
  * Hardwell: “Het is een historisch moment om te zien hoe Nederlandse dance-muziek met de uitgifte van deze postzegels gevierd wordt. Dat ik daar deel van uit mag maken, is inspirerend. Dank PostNL voor de uitnodiging om op deze manier onze muziek scene te tonen.”
  * Tiësto: “Ik kan niet geloven dat ik op een postzegel sta. Dank je wel, Nederland.”
  * Afrojack: “Nederland op deze manier te vertegenwoordigen is echt ongelooflijk. Ik ben zo vereerd.”
  * Dash Berlin: “Een postzegel lijkt voorbehouden aan koningen en koninginnen. Het is geweldig dat de dance-cultuur op zo’n officiële en prestigieuze manier wordt erkend.”

 • Theo op 18 oktober 2014 om 08:46

  Kunnen deze jongelui nog meer ijdeltuiten!

 • Stampertje op 20 oktober 2014 om 21:08

  Mijn eerste reactie teruglezend schrik ik van de ‘voorspellende’ waarde. Deze postzegels zullen nu voor altijd doen herinneren aan de drie XTC doden tijdens het Amsterdam Dance Event 2014. Een ‘uithangbord’ zoals niemand dat ooit gewild had – ook PostNL niet, lijkt me.

 • bate hylkema op 7 december 2014 om 12:27

  Op 5 december 2014 is bekend gemaakt dat de Nederlandse dj Tiësto (Thijs Verwest) kans maakt op een Grammy Award. Zijn remix van het nummer ‘All of me’ van John Legend is genomineerd in de categorie Best Remixed Recording, Non Classical.

 • Theo op 8 december 2014 om 17:37

  Ik begrijp deze ophef niet helemaal maar dat zal dan wel weer aan de leeftijd liggen.

 • Geluidsapparatuur Amsterdam op 11 februari 2015 om 16:36

  Mooie postzegels

 • http://www.passstylemusic.com/ op 15 juli 2016 om 12:29

  Sounds like my perfect day too! Good finds – The only things I've ever found in our chazzas for 50p are clothes for Baby Bird! They're mostly of the wooden coat hangers and laminate floor varieties here, so I 'spose they've got to cover running costs.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)