Roken - Postzegelblog

Roken

3

Met roken wordt over het algemeen het roken van tabak bedoeld. Men kan natuurlijk ook andere zaken roken, zoals drugs, maar het gaat vooral over tabak. In onze jeugdjaren was roken nog stoer en was je een watje als je het niet deed, tegenwoordig weten we – tenminste zouden we moeten weten – dat roken zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Rookverslaving wordt vooral veroorzaakt door de stof nicotine en het ‘trek’ hebben in een sigaret is feitelijk een seintje dat het lichaam nicotine wil. De rook van een sigaret wordt meestal geïnhaleerd, de rook van een sigaar en van een pijp meestal niet. Tabak en tabaksproducten zijn vrijwel overal in de wereld vrij verkrijgbaar (alleen in Bhutan is de verkoop verboden), zij het dat de overheid tabaksproducten meestal zwaar belast met accijnzen, niet altijd in de eerste plaats ter ontmoediging, maar vooral ook omdat het veel belastinggeld opbrengt. Ter bescherming van de consument is sinds de invoering van de Tabakswet in 2004 vastgelegd dat iedere werknemer recht heeft op een rookvrije werkplek, ondanks alle tegenstribbelen ook in de horeca, en sinds 1 januari van dit jaar mogen geen tabaksartikelen meer worden verkocht aan personen jonger dan 18 jaar.De tabaksindustrie anderzijds zorgt voor werk voor velen. Toen de sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom in april aangaf de fabriek te gaan sluiten betekende dit een verlies van werkgelegenheid voor ca. 1250 banen plus nog de nodige arbeidsplaatsen bij toeleveranciers, in totaal tussen 3000 en 4000 arbeidsplaatsen. Alhoewel de namen niet veel in de publiciteit komen hebben we in Nederland nog steeds een doorleverende en producerende tabakswaren industrie, zoals British American Tobacco NL in Amstelveen, Japan Tobacco International in Hilversum en Imperial Tobacco Netherlands in Oosterhout.De sigarenindustrie in Nederland was ooit één van de toonaangevende tabaksindustrieën ter wereld, maar daar is niet zo veel meer van over. In België worden nog wel vrij veel sigaren geproduceerd. Met name in Eindhoven was de sigarenindustrie belangrijk. Eind 19e eeuw werd de stad wel ‘La ville fumée’ (de gerookte stad) genoemd, met meer dan vijftien sigarenfabrieken, waaronder enkele grote zoals Karel I, Senator en Aïda. En ook in de omgeving van Eindhoven kende men de nodige fabrieken zoals Derk de Vries in Bladel, Agio in Duizel, Henri Wintermans in Eersel, Cadena en Claassen in Hapert, Willem II en Hofnar in Valkenswaard, Swane in Waalre en Velasques in Veldhoven. Verder waren er nog industrieën in Boxtel (La Paz en Elisabeth Bas), Victor Hugo in Cuijk en Gulden Vlies in Tilburg en verder nog in Kampen Balmoral en Uiltje. In Veenendaal de merken Panter en Ritmeester en verder nog in verschillende andere plaatsen in Nederland. Een belangrijke industrie, met veel werknemers. Maar de grootste leveranciers van sigaren kwamen toch uit midden Amerika, zoals Cuba en Nicaragua. Maar ook andere landen hadden grote belangen in de tabak, soms in het verbouwen van tabak, soms in de verwerking.

Nicotine, de verslavende stof, werd genoemd naar Jean Nicot (1530-1600) Frans ambassadeur in Portugal. Hij gaf koningin Catharina de’Medici in 1560 het in Amerika ontdekte geneeskrachtige wondermiddel tabak om haar van haar hoofdpijnen af te helpen. Nicotine werd voor het eerst in 1828 geïsoleerd door twee Duitse chemici, Possel en Reiman en de structuurformule van nicotine werd in 1895 vastgesteld door Adolf Pinner.

Nicotine komt niet alleen in tabak voor maar in allerlei planten die tot de nachtschadefamilie behoren, zoals tomaten, aardappelen en aubergine en ook in de bladeren van de cocaplant. Dat roken ongezond is weten we inmiddels. In verschillende landen zijn zegels uitgegeven waarmee aandacht wordt gevraagd voor de gevaren van roken. Het beste voor de gezondheid is stoppen met roken en voor jonge mensen vooral om er niet aan te beginnen. Het is niet meer stoer, het is ongezond, het stinkt en je kan er vreselijk ziek van worden.

 

Nieuwsbrief KNBF
Auteur: Willem-Alexander Arnhemer
Nummer 053 , jaargang 5, 15 september 2014

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Roken en tabakNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Theo op 22 september 2014 om 11:05

  Ik heb jarenlang zware shag gerookt maar ben daar zo’n 8 jaar geleden in èèn keer mee gestopt.
  Tot mijn stomme verbazing heb ik met het stoppen helemaal geen problemen gehad, godzijdank.
  Hou nu heel veel centjes over die ik kan besteden aan postzegels (grapje)

 • PHILIP LEVERT op 24 september 2014 om 10:09

  Zoals in 1961 over de (afgebeelde) Frans postzegel in het Maandblad stond: niet de Fransman Jean Nicot werd afgebeeld, maar Jean Nicquet, eerzaam koopman in Antwerpen. Een blunder die de Franse PTT niet wilde toegeven.

  Overigens wordt de schadelijkheid en de verslavende werking van tabak schromelijk overdreven. Was er evenals Theo in een keer probleemloos van af zonder hulpmiddelen (vond het te duur worden, vrouw kreeg longproblemen). Daarvoor zowat een halve eeuw pakje (25 st) per dag gerookt.

 • Theo op 25 september 2014 om 14:24

  Schijnbaar hebben wij dus gelijk dat het stoppen met roken tussen de oren schijnt te zitten. Toch hebben veel mensen er WEL problemen mee wat dan te maken kan hebben met de psyche.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)