Einde van Zilverstad Schoonhoven nadert - Postzegelblog

Einde van Zilverstad Schoonhoven nadert

2

Schoonhoven, de stad waar ik de middelbare school doorliep, houdt per 01-01-2015 op te bestaan als zelfstandige gemeente. Op die datum fuseert Schoonhoven met 4 andere gemeenten, en wordt de nieuwe naam: Gemeente Krimpenerwaard. Wat vanuit mijn schooltijd mij is bijgebleven over Schoonhoven is “de zilverstad” en “de veerpoort”.

Schoonhoven

Schoonhoven is een stad met bijna 12.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 6,96 km² (waarvan 0,67 km² water). Het is hiermee qua oppervlakte de kleinste gemeente van Nederland.

Schoonhoven heeft sinds 1281 stadsrechten. In 1981 herdacht de postzegelvereniging IV Philatelica, afdeling IJssel en Lekstreek het 700 jarig jubileum met een eerste-dag-envelop.

De kerk die we op deze envelop zien, is de Grote- of Bartholomeüskerk. In 1354 werd melding gemaakt van de inwijding van deze kerk aan de apostel Bartholomeüs.

In 2006 werd het 725 jarig jubileum van de stadsrechten herdacht met een postzegel uit de serie “Mooi Nederland”.Op deze postzegel zien we onderaan 7 historische gebouwen van Schoonhoven staan. Dit zijn onder andere: de Veerpoort (waarover later meer), het stadhuis, de Grote- of Bartholomeuskerk en als laatste de Burcht.
Op de grote, bolle zilveren lepel weerspiegelt zich de watertoren. Deze Schoonhovense watertoren is gebouwd in 1901. Tot 1990 diende de watertoren om druk op het Schoonhovense waterleidingnet te zetten. In 1992 werd het een rijksmonument en nu is er een zilvergalerij in gevestigd.

Op een mooi uitgevoerde maximumkaart zien we deze watertoren terug, met de postzegel en het stempel Schoonhoven.

Zilverstad
Al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden in Schoonhoven. Nog steeds heeft Schoonhoven een internationale Zilverschool. De stad staat dan ook bekend als de Zilverstad. Dat zien we ook terug op een frankeermachinestempel.

Het Nederlands Zilvermuseum staat in Schoonhoven. In 2010 werd de naam van het museum gewijzigd naar Nederlands ZILVERMUSEUM Schoonhoven. In 2013 opende een zilversmederij in het museum en in 2014 onderging het museum een grootschalige herinrichting en presenteert het de Wereld van Zilver. Het Zilvermuseum wil alle facetten van zilver belichten, inclusief de onbekende toepassingen zoals in mobiele telefoons en botox. Op 5 juni 2014 opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden de tentoonstelling Koninklijke Cadeaus ter ere van de heropening van het Zilvermuseum. Ieder jaar wordt tijdens de Schoonhovense Zilverdag de tentoonstelling “meesterwerken” georganiseerd.

De Zilverdag of Nationale Zilverdag wordt jaarlijks gehouden in Schoonhoven op 2e Pinksterdag. Tijdens deze dag wordt het vak van goud- en zilversmid naar buiten gebracht. De Schoonhovense goud- en zilversmeden, aangevuld met collega’s uit het land demonstreren de verschillende technieken en vertellen de ‘geheimen van de smid’ aan het publiek.

Traditioneel wordt de Nationale Zilverdag geopend door de burgemeester van Schoonhoven. De eerste Zilverdag werd gehouden op 27 mei 1985, toen nog aangekondigd als Schoonhovense Zilvermarkt. Na dit bescheiden begin is deze dag uitgegroeid tot een cultureel-technisch evenement waarbij zo’n 150 deelnemers hun werk en vaardigheden tonen aan circa 25.000 bezoekers. Sinds 1990 presenteert het evenement zich als de Nationale Zilverdag.

Kortom, Schoonhoven straalt zilver uit en deze uitstraling is overgebracht in het Postzegelvelletje “Mooi Nederland” over Schoonhoven, onder andere door de zilveren haarlokken over het velletje.Mooi Nederland

Links naast de onderste zegel, zien we het bronzen beeld van Olivier van Noort, die omstreeks 1600 als eerste Nederlander rond de wereld voer. Olivier van Noort, die op 22 februari 1627 in Schoonhoven overleed, werd begraven in de Grote- of Bartholomeüskerk. Zijn naam herinner ik me goed omdat mijn middelbare school op het Olivier van Noortplein in Schoonhoven stond. En als ik het postzegelvelletje goed bestudeer, staat rechtsonder ook de beeltenis van Van Noort. Het beeld van Van Noort, gemaakt door Jan van Ipenburg, staat sinds 1982 net buiten de Veerpoort.

Veerpoort
De Veerpoort is een 17e eeuwse poort van Schoonhoven. De poort dankt zijn naam aan de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes aan de overkant van de Lek. Het is de enige overgebleven poort van de stad. Schoonhoven kende voorheen nog vier poorten: de Kruispoort (afgebroken in 1862), de Williger of Langerakkerpoort (gesloopt rond 1590), de Lopikerpoort (afgebroken in 1805) en de Vrouwepoort (afgebroken in 1862).

De oorspronkelijke Veerpoort werd in de 14e eeuw gebouwd ter hoogte van het kruispunt Veerstraat/Scheepmakershaven. Eind 16e eeuw werd Schoonhoven uitgebreid en werden nieuwe wallen gelegd. De Veerpoort, die daarmee binnen de wallen kwam te liggen, werd gesloopt. In 1601 werd de huidige Veerpoort gebouwd, een stuk verder richting de rivier. De Veerpoort is onderdeel van de waterkering en wordt bij hoog water met houten deuren gesloten. In de poort staan op gedenktekens de waterhoogten van 1716 en van de watersnood van 1953 aangegeven.

Filatelistisch zien we de poort terug op een eerste-dag-envelop, op het stempel van het filatelieloket Schoonhoven.

 

 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Pieter op 20 september 2014 om 12:45

    Mooi informatief artikel met mooie bijpassende illustraties.

  • Aat op 26 september 2014 om 21:48

    Dat de zilverschool wordt opgeheven is het resultaat van de bezuinigingen op onderwijs. De school werd samengevoegd in een ROC van Rotterdam en de leraren werden verplicht ZZP’er te worden. Daardoor verdwenen er 5 van de 7 vakonderwijzers. Zij waren toch al op een bijna pensioengerechtigde leeftijd en gaven er de brui aan. Daardoor is eigenlijk het zeer specialistische onderwijs dat uniek was in de wereld, de kop omgedraaid. Deze informatie heb ik van een goede vriend wiens dochter deze opleiding helaas voortijdig moest afbreken wegens gebrek aan volwaardige leraren. Ze is uitgeweken naar Noorwegen waar deze opleiding nog wel bestaat. Het museum is dan nog het enige restant van een geweldig verleden dat door verkeerde bezuinigingem de vernieling in is geholpen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)