Local Post in verdragshavens van China in de 18e eeuw - Postzegelblog

Local Post in verdragshavens van China in de 18e eeuw

0

Verschillende verdragshavens lagen, in de 18e eeuw, aan de Blauwe Rivier of Jangtsekiang, zoals Sjanghai, Nanking, Kewkiang en ‘Wuhu’ wat in het Nederlands vertaald “Meer van gras” betekent . Over deze laatste Local Post stad zal dit artikel gaan.

De ‘Yangzi’, deze naam werd gebruikt door de lokale mensen, is de langste rivier van Azië en de derde rivier in lengte op de wereld, na de Amazone in Zuid-Amerika en de Nijl in Afrika. De rivier is ongeveer 6380 km lang en wordt traditioneel beschouwd als de scheidslijn tussen Noord-China en Zuid-China. De rivier ontstaat in Tibet- Qinghai en mondt uit in de Oost Chinese Zee.
‘Wuhu’ ligt in de Anhwei Provincie, 282 mijl van de Oost Chinese Zee en kreeg in 1876 het predicaat “verdragshaven”. De ‘Wuhu’ Local Post werd geopend op 26 november 1894, 29 jaar later dan de eerste Local Postzegels van China uitgegeven werden in Shanghai. Het ontstaan van de Local Post, in ‘Wuhu’, is mede te danken aan het feit dat de rivier, ook al in die tijd, een belangrijke vervoersader voor China was en nog steeds is en verbindt het binnenland met de kust. Het verkeer via de rivier omvat commercieel vrachtvervoer, zoals steenkool, vervaardigde goederen en passagiers.

De Wuhu Local Post is geen lokaal post zoals Shanghai of de Hankow etc. De meeste Local Posten werden georganiseerd door “De Commissie voor publieke werken”. Maar als zo’n commissie in een port niet bestond dan werd dat georganiseerd door een particulier persoon. Zo’n Local Post was dan een zelfstandig bedrijf dat in hoofdzaak gericht was op het maken van winst. De belangrijkste bron van inkomsten was het verkopen van lokaalpost zegels. In dat kader passen alle opdrukken want dan kun je weer een in een andere serie verkopen. En het maken van opdrukken is simpel het kan bij een lokaal aanwezige drukker met het bestaande letter materiaal uit de letterkast.
Voor geïnteresseerden die meer willen lezen en een duidelijk idee van de Local Post Offices willen verkrijgen is het handig om het boek van Charles W. Dougan ‘The Shanghai Postal System’ te raadplegen. Hoewel de titel doet vermoeden dat er iets instaat over de Shanghai Local Post, is dat niet zo. Het beschrijft de andere lokaal-posten die deel uitmaakte van het post netwerk dat Shanghai bediende. Voor meer informatie over de Shanghai Lokaal Post kunt u ook het boek van Pratt, ‘The Imperial China History of the Posts to 1896’ lezen, blz. 411 t/m 415.

Er zijn in het totaal 105 zegels uitgegeven verdeeld over 12 emissies, hierbij zijn de ongetande exemplaren niet meegeteld zijn. Alle zegels zijn gedrukt in Litho bij de Shanghai Lithographic Society. Het blijkt, dat de Stanley Gibbons Catalog als enige melding maakt van niet getande exemplaren en getande exemplaren van de eerste emissie (eerste en tweede druk) en de Stamp Catalogue of China by Chan 1992, alleen de getande versie heeft opgenomen terwijl de Ma’s illustrated Catalogue of the Stamps of China de Local Post emissies en ook de Michel Catalog genoemde uitgiften in het geheel niet hebben opgenomen.
De eerste emissie is uitgegeven in een eerste druk met tanding 11½-12½ en 10 verschillende waarden. De 2e druk ook in 10 waarden maar met tanding 11.  Tevens zijn de afbeeldingen op deze zegels vrij eenvoudig en wijken enigszins af van de traditionele ontwerpen van andere Local Post zegels. Over gebruikte papier soorten is ook in de Stanley Gibbons geen opgave te vinden, maar worden beschreven in het boek van Charles W. Dougan.
In januari 1897 werden de laatste 4 emissies (29 zegels) uitgegeven. Het Local Post Office heeft van 1894 tot 1897 gefunctioneerd, maar de handel in postzegels is gewoon doorgegaan tot dat de zegels op waren maar de Wuhu stempels zijn nog een tijd lang daarna gewoon door gebruikt. Daarna heeft de Sjanghai Local Post Office de gehele postale verzorging overgenomen. Er zijn zegels en brieven bekend met een datumstempel van voor en na het sluiten van het kantoor op 2 februari 1897.(brief uit 1895 en 2 separate Wuhu stempels) het stempel van 4 jul. ’95 is 331/2mm en van 28 augustus ’94 met dubbele cirkel 27 mm in diameter. KNBF 2

Van Wuhu zegels zijn ook vervalsingen bekend en opgenomen in falsificatie verzamelingen. Tegenwoordig is ‘Wuhu’ een, voor Nederlandse begrippen, grote stad met 2,3 miljoen inwoners. De belangrijkste werkzaamheden aldaar zijn nog altijd; landbouw, het vervaardigen van producten in fabrieken en handel. Toch heeft de Jangtsekiang Rivier niet alleen voorspoed aan de bewoners aldaar gebracht. Overstromingen van de rivier zijn altijd een belangrijk probleem geweest, onlangs nog in 1998. De rivier vloed doodde in 1954 rond de 30.000 mensen. Andere zware overstromingen waren die van 1911 ( die rond de 100.000 slachtoffers eiste), 1931 (145.000 ) en 1935 (142.000 doden).

 

Nieuwsbrief KNBF, nummer 52, augustus 2014

( ©Miep & Rob Ronde – Geraadpleegde literatuur: Stanley Gibons (China 2006). Stamp Catalogue of China by Chan 1992, Ma’s illustrated Catalogue of the Stamps of China 1988, Michel Mittel- und Ostasien 2003. Internet; Imperial China- Historie of the posts to 1896, geschreven door Major Richard Prat. Internet. Falsificaties van Wuhu zegels ( Oranje). Als aanvulling op het boek van Charles W. Dougan ‘The Shanghai Postal System (1981)

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch China Volksrepubliek China vóór 1949Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)