Sigarenbandjes - Postzegelblog

Sigarenbandjes

1

thumbLang geleden dacht ik sigarenbandjes te gaan sparen. Er was makkelijk aan te komen want sigaren roken was toen heel gewoon. Dus in korte tijd had ik een blikken sigarendoosje vol bandjes bij elkaar gesprokkeld. Op school kon je ruilen en je dubbelen kwijt raken. Kortom, het begin van een bloeiende hobby.

Tot ik in de dorpsboekwinkel tussen de pakketjes postzegels (gestempeld: 50 zegels wereld voor 20 ct) een pakketje sigarenbandjes zag liggen. Vreemde bandjes, merken waar ik nooit van had gehoord. De winkeluitbater wist meer. ‘Deze bandjes zijn speciaal voor verzamelaars, de vermelde sigarenmerken bestaan niet’. Kortom, nep. Gelukkig wist ik mijn doosje met bandjes voor een zacht prijsje te slijten aan een onderontwikkelde klasgenote. Einde van een illusie en een mooie hobby.sigaren1

Ik moest daaraan denken bij het doorbladeren van het nummer 7/8 van ‘Filatelie’,  ons aller lijfblad. De rubriek ‘Nieuwe Uitgiften’ beslaat 13 (dertien!) pagina’s. Honderden postzegels dus. Er komen nog een paar pagina’s ‘Postzegelboekjes’ bovenop. Dit terwijl iedereen weet dat wereldwijd de posterijen steeds minder gefrankeerde post verzenden, gezien de veel snellere en goedkopere e-mail. Mijn kleinkinderen onder de 12 jaar weten niet eens wat een postzegel is.  De overeenkomst met sigarenbandjes is treffend. Ik vrees dat de posterijen druk bezig zijn de verzamelaars van zich te vervreemden. Al die nieuwe postzegels enz. zijn uitsluitend bedoeld om door verzamelaars gekocht te worden. Hoppakee, postfris het album in.sigaren2

Terzelfder tijd worden de echt schaarse postzegels voor steeds hogere bedragen geveild. Aan belangstelling voor filatelie dus geen gebrek. Deze schaarse postzegels (en stempels) werden bijna zonder uitzondering vóór 1950 uitgebracht. Albums met moderne postzegels, hoe mooi dan ook, zijn gewoonlijk alleen met verlies te verkopen.
Dus hierbij een schot voor open doel: ik raad elke postzegelverzamelaar aan GEEN nieuwtjes meer te kopen. Laat de posterijen maar zitten met hun bergen plakplaatjes. We zijn goed, maar niet gek. Pak uw catalogus, en bekijk welke oudjes u nog mist, en wat u daarvoor over hebt. Ga voor een waardevaste verzameling. En voor dit seizoen veel postzegelplezier gewenst.sigaren4

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Philip Levert van Postzegelvereniging Haarlemmermeer schrijft verhalen over postzegels waarin de geschiedenis en de reizen die hij gemaakt heeft een grote rol spelen.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)