Belastingzegel in ons motief? - Postzegelblog

Belastingzegel in ons motief?

1

thumpEen oud Hollands gezegde luidt: ‘Een vliegende kraai vangt altijd wat’.

Deze keer liep ik bij een bijeenkomst tegen een kennis op die mij meteen vertelde dat hij wat voor mij in zijn tas had. Ik was natuurlijk gelijk nieuwsgierig en liep een eindje met hem op tot een plekje waar hij even rustig in zijn tas kon rommelen. Na enig zoeken kwam er triomfantelijk een zegel van Griekenland tevoorschijn.

Ik probeerde gelijk de wijsneus uit te hangen en zei: ‘Er staat geen landsnaam op dit zegel en ik zie ook geen frankeerwaarde’.

Untitled-2

Griekse belastingzegel, die gebruikt wordt om aan te geven dat een boek officieel in Griekenland is uitgegeven.

‘Klopt’, zei de man, ‘het is ook geen gewone frankeerzegel voor een kaart of een brief, maar het is een soort belastingzegel, die nog steeds gebruikt wordt om aan te geven dat een nieuw schoolboek legaal is uitgegeven en door de uitgever als waarmerk achter in een boek wordt aangebracht op de laatste pagina, om op deze manier een boek te kunnen herkennen als ‘legaal’ uitgegeven.
Omdat in Griekenland schoolboeken kosteloos worden (werden?) verstrekt, moet hierdoor illegale verkoop worden voorkomen.
Zelf verzamel ik geen belastingzegels, zei hij, maar gezien de afbeelding van een boek in de zegel moest ik gelijk aan jou denken, dus hij is voor jou”.

3

Drukkersmerk van een Griekse uitgever of drukker, gevonden in een Grieks boek.

Navraag bij een kenner van de Griekse taal bracht de volgende teksten aan het licht, met de klok mee, te beginnen rechts onder: “Organisatie van uitgevers van educatieve boeken – boekzegel”.

Dat weten we dan ook.

Wat is de volgende verrassing?

Bron: Druk Doende

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Griekenland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • yvonne kruse op 8 september 2014 om 08:45

    Dit is interessant! Ik hoop zo’n zegel nog eens tegen te komen voor mijn verzameling Tekens, talen en verhalen -Het Europese boek.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)