U spreekt met uw moordenaar - Postzegelblog

U spreekt met uw moordenaar

3

1“U spreekt met uw moordenaar” was de Nederlandse vertaling van de Hitchcock-film uit 1954, genaamd  “Dial M for Murder”.  Monaco gaf hier onlangs een postzegel over uit, in verband met de herdenking van de filmcarrière van Grace Kelly.  Omdat criminaliteit mijn thematisch verzamelgebied is, was mijn interesse gewekt.

Dial M for Murder
Dial M for Murder is een Amerikaanse film uit 1954 van regisseur Alfred Hitchcock.
De film gaat over een man, die leeft van het vermogen van zijn gefortuneerde vrouw, maar hij vreest dat ze een scheiding overweegt, waardoor hij aan de bedelstaf zou komen. Hij besluit haar te vermoorden om haar geld in handen te krijgen.  Hij chanteert een bekende om het karwei op te knappen. De zaak wordt goed voorbereid en er lijkt niets mis te kunnen gaan. Hitchcock heeft echter een schitterende wending bedacht.  Op een paar scènes na speelt de hele film op een enkele plek (de flat van de vrouw) en afgezien van bijrollen zijn er slechts vijf acteurs: Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, John Williams en Anthony Dawson.

In 1954 won “Dial M for Murder” drie prijzen:

  • De NBR Award voor beste actrice (Grace Kelly)
  • De NBR Award voor beste mannelijke bijrol (John Williams)
  • De NYFCC Award voor beste actrice (Grace Kelly)

Dial M for Murder werd in Nederland uitgegeven onder de naam “U spreekt met uw moordenaar”; in België onder de naam “De moord was bijna volmaakt” en in Frans-sprekende landen onder de naam “Le Crime était presque parfait”.  Deze naam zien we ook op de postzegel  van Monaco terug.kelly2

Alfred Hitchcock
Alfred Joseph Hitchcock, geboren op  13 augustus 1899 was een Brits filmregisseur.kelly3 Hij wordt gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitchcocks carrière als regisseur duurde meer dan 50 jaar. Hij had zowel succes met stomme- als geluidsfilms. Zijn bekendste genre was dat van de thriller. Meesterwerken als Strangers on a Train (1951), Rear Window (1954), Dial M for Murder (1954), To Catch a Thief (1955), The Man Who Knew Too Much (1956) en The Wrong Man (1957) werden stuk voor stuk door critici geprezen en waren eigenlijk meteen al klassiekers.kelly4
In 1963 schreef Alfred Hitchcock opnieuw filmgeschiedenis met de film: The Birds,

kelly4a

een productie over een driehoeksrelatie die plotseling omsloeg in een rampenfilm wanneer duizenden vogels een klein dorpje terroriseerden. The Birds was een succes en was opnieuw een duidelijk voorbeeld van Hitchcocks gave om van een heel simpel verhaaltje een spannende film te maken.

Grace Kelly
Grace Patricia Kelly, geboren op 12 november 1929 was een Amerikaanse actrice die later de gemalin werd van prins Reinier III van Monaco. kelly5In het Nederlandse en Duitse taalgebied is zij ook bekend als prinses Gracia, maar officieel is haar voornaam altijd Grace gebleven.
Ze speelde in diverse film een (hoofd)rol, onder andere ook in The Country Girl (in het Frans “Une fille de la Province”,

kelly6 waarin ze samen speelde met William Holden kelly7en Bing Crosby.  kelly8Prinses Grace  was heel fotogeniek.kelly9

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Monaco Boksen Koningshuizen PolitieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)