Postex 2014 - Postzegelblog

Postex 2014

0

Over twee maanden gaat Postex weer van start. Ook dit jaar het grootste filatelistische evenement van Nederland. Naast de gebruikelijke stands van Post NL, NVPH-handelaren en overige postzegelhandelaren (op de bovenring) zal de KNBF aanwezig zijn met een grote stand om het werk van de Bond onder de aandacht te brengen. Deze keer veel aandacht voor de filatelistische aspecten van de 1ste Wereldoorlog, Cinderella’s en andere filatelistische randverschijnselen zoals luchtpoststroken, expresstroken, aantekenstroken e.d.


Op zaterdagmiddag is er een informatiestand over stempels op postzegels verzorgt door de heer Hoevenaars en een over postzegelboekjes door de heer De Rooij. Hier kunt u alles vragen over poststempels en postzegelboekjes. Natuurlijk vergeten we de Jeugd ook niet.

Bondsstand

De Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNBF) is aanwezig met een stand om het werk van de Bond onder de aandacht te brengen met o.a.:

 • de Bondskeuringsdienst, hier kunt u informatie krijgen over keuringen van postzegels en foutdrukken;
 • het Audio Visueel Centrum, hier meer informatie over de Bondsdiapresentaties en presentaties op CD-Rom;
 • de Bondsbibliotheek: informatie over de bibliotheek en de verkoop van dubbele boeken uit de Bondsbibliotheek;
 • de afdeling verzekeringen van de Bond geeft voorlichting over de verzekeringsmogelijkheden;
 • de viering van de Dag van de Postzegel 2014. Een bijzondere enveloppe met als thema ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’.Daarvoor is een speciaal stempel ontworpen. Exemplaren van de bijzondere enveloppen uit voorgaande jaren zijn, indien nog beschikbaar, ook verkrijgbaar;

de KNBF presenteert een persoonlijke postzegel, gewijd aan de Van der Willigen- medaille;
de Bond verleent gastvrijheid aan de Nederlandse Academie voor Filatelie. De Notities van de Academie zullen in de stand te koop zijn.
Gespecialiseerde verenigingen
Ook dit jaar zijn er weer veel gespecialiseerde filatelistenverenigingen aanwezig tijdens Postex, de verenigingen zijn anders gegroepeerd dan voorgaande jaren.

Jubileum

De Filatelistenvereniging Scandinavië en de Nederlandse Vereniging voor Fiscale Filatelie vieren hun jubileum tijdens Postex, de vereniging Scandinavië rond haar 50 jarig jubileum af en Fiscale Filatelie viert haar 20 jarig bestaan. De verenigingen zijn aanwezig met respectievelijk 40 en 30 tentoonstellingskaders en een informatiestand.

Dag van de Aerofilatelie

De Vliegende Hollander organiseert de dag van de Aerofilatelie en is met een stand en een ruim 60 tentoonstellingskaders aanwezig. Het thema is dit keer Koninklijke Nederlandse Indische Luchtvaart Maatschappij (KNILM).

Themapark 1e WO

Speciaal voor Postex werken een aantal verenigingen en enkele individuen samen en verzorgen een filatelistische themapresentatie over de 1ste Wereldoorlog bestaande uit ruim 100 kaders. De volgende verenigingen participeren in deze samenwerking: Al Barid Filatelistische Contactgroep Islamitische Wereld, De Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars (Po & Po), de Filatelistenvereniging Duitsland, de Postzegelvereniging Griekenland, de Filatelistische Contactgroep Oost Europa en de Studiegroep 1e Wereldoorlog (België). In de gezamenlijke informatiestand kunt u met vertegenwoordigers van de verenigingen in gesprek gaan.

Nog meer

De volgende gespecialiseerde verenigingen zullen met een informatie stand aanwezig zijn: de Vereniging Tsjecho-Slowakije Filatelie, Nederlandse Vereniging voor Thematische Filatelie, Contactgroep Frankrijk verzamelaars, Filatelistische vereniging Gabriel, Nederlandse Vereniging van Postzegelverzamelaars van het Vorstendom Liechtenstein, Filatelistenvereniging USA Canada, Landelijke Vereniging van Aantekenstrookjesverzamelaars, Studiegroep Zuid West Pacific, Dai Nippon en de Studiegroep Zwitserland.

Gratis met de bus naar de Postex

PostNL heeft geld beschikbaar gesteld voor een bijzonder experiment. Verenigingen die een busreis organiseren naar Postex, kunnen de kosten van de bus tot max. € 500 vergoed krijgen. Postex biedt bovendien gratis toegang aan de busreizigers. Meer informatie op de Postex website in de rubriek Nieuws.

Tentoonstelling

Dit jaar zijn er enkele geweldige collecties die zelden in Nederland te zien zijn, o.a. over Deens West-Indië, Nepal Revenues, Natal King Edward VII en de veel bekroonde 200 jaar postvervoer door en in Midden- en Noord Limburg. In totaal ongeveer 750 kaders van 210 inzenders. Het thema WOI vult ruim 100 kaders, door 6 verenigingen en enkele individuele verzamelaars bijeengebracht. Fiscaal Filatelie vult 30 kaders, De Vliegende Hollander 60 en de Filatelistenvereniging Scandinavië 40. Individuele inzenders tonen ruim 300 kaders, de jeugd 16 en er is één inzending in de literatuurklasse. Veel inzendingen zijn in de 1ste klasse wat betekent veel bijzonder en zeldzaam materiaal. Ook zijn er kaders met Cinderella’s. Al met al een bont pallet en de moeite waard om te komen kijken.
Alle jurygesprekken worden voor aanvang van Postex gepland. Als op donderdag de verzameling wordt inhangen ligt de lijst met tijden waarop de jurygesprekken plaatsvinden gereed.

Cinderella’s

De rubriek Cinderella’s wordt verzorgt door de Nederlandse Vereniging voor Thematische Filatelie met kaders over schaakmotieven en speelkaarten, de Contactgroep Frankrijk verzamelaars met vijf kaders, Leen Louwerse toont o.a. expres-, By airmail-, niet bestellen op zondag-stroken, stroken die op poststukken kunnen zitten.(in de Postex-catalogus en het komende Postex-nummer van Filatelie kunt u er meer over lezen) en door Ben Mol met kaders over Tuberculose zegels en vignetten van postzegeltentoonstellingen.

Dubbeltjeshoek

Ook dit jaar is er weer een Dubbeltjeshoek. De Nederlandsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars heeft een groot aantal stockboeken met postzegels van de gehele wereld, gesorteerd op land en thema. Door enkele vrijwilligers worden jaarlijks vele duizenden postzegels in deze stockboeken gedaan, ook veel recent uitgegeven postzegels en motiefzegels. De zegels kosten € 0,10 per stuk. De opbrengst wordt volledig besteed aan activiteiten om de jeugd te stimuleren postzegels te verzamelen.

Vrijwilligers gevraagd

De organisatie is nog op zoek naar een aantal vrijwilligers. Schroom niet om contact met ons op te nemen, dit kan via Leen Louwerse.

Gratis gokken

Dit jaar kan er een gratis gokje gewaagd worden. Bij de infobalie (direct links bij binnenkomst in de grote zaal) staat een stopfles gevuld met 12.345 Beatrixpostzegels. We vragen u om de totale frankeerwaarde van de postzegels te raden. Diegene die het dichts bij de juiste frankeerwaarde uitkomt is winnaar. Er zijn drie prijzen beschikbaar. De fles met inhoud is na afloop van Postex te koop.

Postzegelblog en PostBeeld zullen samen in een stand vertegenwoordigd zijn.

Postex wordt gehouden in de grote en goed verlichte zaal van de Americahal, Laan van Erica 50 te Apeldoorn. De Americahal is rolstoelvriendelijk. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 per persoon, op vertoon van de ledenpas van de KNBF slechts € 4,00. Jeugd t/m 17 jaar heeft gratis toegang.

De Postex vindt plaats van 17-19 oktober.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 1,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (0)

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)