Gouda (2) - Postzegelblog

Gouda (2)

1

thumpHebben we vorige week vooral gekeken naar de bezienswaardigheden van Gouda, nu laten we de bekende Gouwenaars de revue passeren en kijken we naar enige filatelistische bijzonderheden. 

Bekende Gouwenaars
Van de bekende Gouwenaars zijn er enkele die nationale en soms zelfs internationale bekendheid hebben gekregen.

Erasmus

Erasmus

Erasmus  werd als Geert Geerts geboren. De naam Erasmus dankt hij aan de in de 15e eeuw populaire heilige Erasmus van Formiae. Zijn geboorteplaats is Rotterdam alhoewel er geen vermelding van zijn doop in doopregisters is aangetroffen. Op een bekend houten borstbeeld staat Goudæ conceptus, Roterodami natus (Latijn: in Gouda verwekt; in Rotterdam geboren). Volgens een notitie van historicus Renier Snooy (1478-1537), zou Erasmus in Gouda zijn geboren.
Erasmus zelf schreef echter (in het Latijn): ‘Ik ben geboren in Rotterdam. Mijn moeder was de dochter van een medicijnmeester uit Zevenbergen, mijn vader had heimelijk met haar een verhouding, in de hoop haar te trouwen. Hij was van tien broers op één na de jongste en men besloot dat een van hen, mijn vader, aan God gewijd zou worden.’
Erasmus was dus een onwettig kind; in die tijd sprak men van een defectus natalis (geboortedefect). Zijn vader was een priester in Gouda en zijn moeder diens huishoudster. De moeder van Erasmus, Margaretha, die als familienaam Rogerius (Rutgers) zou hebben gehad, was een dochter van een chirurgijn uit Zevenbergen. Haar zwangerschap heeft zij waarschijnlijk in Rotterdam doorgebracht om het ‘ongelukje’ te verbergen.
Erasmus heeft drie jaar in Rotterdam gewoond en is toen vertrokken naar Gouda. Hij bezocht daar ook de Latijnse school. Zijn leven lang heeft hij het idee over zijn onwettige geboorte moeten torsen en de gevolgen moeten dragen van de ‘geestelijke’ status waarin hij door zijn opvoeding was terechtgekomen. Pas rond zijn vijftigste (1517) werd Erasmus dankzij pauselijke dispensatie van de ernstige maatschappelijke gevolgen van zijn onwettige geboorte verlost. Hij heeft nogal met zijn levensverhaal gehaspeld, waarbij hij in zijn brieven aan de paus gebruik heeft gemaakt van een achternaam die wellicht van zijn moederszijde stamt. Al doende heeft hij zijn jeugdjaren gemystificeerd en zijn geboortejaar met onzekerheden omhuld. In Gouda staat een borstbeeld van Erasmus.

Coornhert
Erasmus’ geestverwant Dirck Volkertsz. Coornhert  werd weliswaar geboren in Amsterdam, maar vond op het einde van zijn leven in het liberale en vrijzinnige Gouda een toevluchtsoord en stierf er in 1590.

Houtman
Enkele jaren later in 1595, zouden de Goudse broers Cornelis en Frederik de Houtman als eerste Nederlanders naar Indië varen. Deze reis wordt op een postzegel herdacht.gouda22

Historisch intermezzo


Goverwelle  is een woonwijk aan de oostkant van Gouda. De wijk is in de jaren tachtig en negentig gebouwd. De naam Goverwelle is een afleiding van Goejanverwelle.
Het buurtschap Goejanverwelle ligt iets voorbij Gouda, richting Oudewater, en is bekend van de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, op 28 juni 1787 . gouda24Dit gebeurde op het hoogtepunt van de strijd tussen de Patriotten en Orangisten.
Wilhelmina van Pruisen was op die dag op weg naar Den Haag om de Staten van Holland te bewegen haar verdreven echtgenoot naar Den Haag terug te laten keren. Om dit voorkomen hielden Patriotten uit Gouda haar tegen bij de Goejanverwellesluis.

Stedenbanden
Gouda heeft drie partnersteden  in het buitenland. gouda25De oudste band heeft Gouda met de Noorse stad Kongsberg, sinds 1956. Een jaar later werd ook met de Klingenstadt Solingen in Duitsland een officiële vriendschapsband gesloten. gouda26Het Engelse Gloucester werd in 1972 de derde zusterstad van Gouda. De jumelages met deze steden zijn op verschillende plaatsen in de stad terug te vinden. Zo heeft de stad een Solingenstraat, een Gloucesterstraat en een Kongsbergstraat. De kerstboom op de Markt wordt sinds 1956 jaarlijks geschonken door zustergemeente Kongsberg.

Filatelistig
In de filatelie bestaan de “Gouda-zegels” . De Gouda-zegels zijn drie postzegels  (NVPH-nummer 774-776)   welke werden gedrukt op fluorescerend papier ten behoeve van een proef met een stempelmachine in Gouda.gouda27 De postzegels werden op 27 augustus 1962 uitgegeven, uitsluitend in Gouda.  Dat gaf daar toen een hele drukte, want veel filatelisten wilde deze aanschaffen op de eerste dag van uitgifte.
Wat leuk is om hierbij te vermelden is dat de eerste 2 zegels (van 4 en 8 ct) zijn ontworpen door Jan van Krimpen.  Deze Jan van Krimpen werd op 12 januari 1892 in Gouda geboren. Hij was vooral bekend als Nederlandse ontwerper van drukletters.

Tot slot
Ook in Gouda is er een afdeling van de Vrijmetselarij,  daterend uit 1802;gouda28
Jaarlijks wordt er in Gouda een internationale Brievenbeurs gehouden in De Mammoet. Zelfs de Belgische Posterijen maken daar reclame voor.gouda29
In Gouda worden er ook wel een postzegeltentoonstellingen georganiseerd.gouda30
En wie heeft er nog nooit Gouda’s Glorie op zijn brood gesmeerd?  gouda31

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

 • Jo Toussaint op 13 februari 2015 om 19:08

  Hallo Willem,
  Voor mijn verzameling over de Brandenburger Tor (Dld) ben ik op zoek naar filatelistisch materiaal (b.v. een aantekenstrookje) over Goejanverwelle(sluis). Ik lees jouw verhaal hierover. Kun je mij zo’n aantekenstrookje bezorgen of aangeven hoe ik daar aan kan komen.
  Het verband tussen Goejanverwellesluis en de Brandenburger Tor is een heel verhaal. Kun je mij jouw telefoon nummer geven, dan kan ik je daar over bellen.
  Bij voorbaat dank,
  Jo Toussaint

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)