In kort bestek…..(XV) - Postzegelblog

In kort bestek…..(XV)

0

thumpAustralië komt 23 september met een grappige serie, nou ja, grappig, in ieder geval bijzonder. De serie heet Things tht Sting, en op de zes  zegels (alle in de waarde van 70c) beesten die steken of bijten. Dat zijn een Duitse wesp, een grote Australische mier, een tijgerslang, een koraalduivel, een steenvis en een blauw gespikkelde pijlstaartrog.

Hero 2Voor het derde jaar op rij geeft Denemarken (30 augustus) zegels uit die een of meer getekend sprookjes van Hans Christian Andersen laten zien Deze keer ‘’Klods-Hans’’ uit 1855 (6,50 Dkr) en ‘’ Tommelise’’ uit 1835 (9,00 Dkr). De set van vorig jaar (getekend door Shen Jiahong) was een gemeenschappelijke uitgifte met China.hero 3

In de reeks Music Icons Forever Stamps hebben de VS 8 augustus de legendarische zangeres Janis Joplin (1943-1970) met een portretzegel herdacht. hero 4Joplin is een van de originele leden van de zgn. 27 Club. Binnen een periode van enkele maanden overleden vier bekende artiesten op 27-jarige leeftijd. Eerder in deze reeks: Lydia Mendoza (2013), Johnny Cash (2013), Ray Charles (2013), en dit jaar Jim Hendrix.

In 2006 besloten dertien postadministraties van kleine Europese landen tot het gemeenschappelijk uitgeven van een postzegel. De SEPAC (Small European Postal Administration Cooperation) was een feit. In 2007 verschenen de eerste elf zegels met als thema landschappen, en in 2009 en 2011 twaalf zegels met opnieuw landschappen (soms laat een land verstek gaan, soms schuift er één extra aan). Vorig jaar waren het dieren die op de zegels stonden (veertien zegels), en voor dit jaar is gekozen voor bloemen. Er is geen vaste uitgiftedatum bepaald. Groenland opende 20 januari de rij; verder Faeröer (26/2),Hero 5 Aland (8/5),hero 6IJsland (8/5), Guernsey (28/5), Liechtenstein (2/6), Monaco (14/6),hero 7 Malta (27/6),hero7Jersey (30/6), Gibraltar (15/7), Eiland Man (16/7), en als laatste Luxemburg (23/9). Geen uitgifte dit jaar van San Marino en Vaticaanstad.

De Scandinavische industriële ontwerpen staan hoog aangeschreven. Zweden attendeert daar nog eens op met vijf zelfklevende zegels van 14 Sek. waarop stoelen, en de rugleuningen (o.a. de Hug, 2002, van Anna von Schewen) staan afgebeeld. Hero 10De zegels verschenen 21 augustus en zitten in een boekje (70 Sek). Op die dag werden ook groetzegels uitgegeven: vijf zelfklevende brevzegels  (2 x 5 in een boekje), een zelfklevende brev-rolzegel (7 Sek) en een zelfklevende ekonomibrev-rolzegel (6,50 Sek); op de zegels bladeren, bloemen en vruchten.hero 11

Vanaf het begin van de Tsjechische Republiek is er altijd veel aandacht besteed aan natuurbescherming, hetgeen vaak mooie emissies heeft opgeleverd. In de meeste gevallen werd gefocust opeen bepaalde streek, en doorgaans in de vorm van een velletje. Op 3 september is dat weer het geval, dan is het velletje gewijd aan de Beskydybergen. In het velletje vier zegels en vier sierzegels: das, Meles Meles (13 Czk), wilde kat, Felis silvestris (16 Czk), bruine beer, Ursus arctos (21 Czk) hero 9en een notenkraker en twee wolven, Nucifraga caryocatactes en Canis lupus (25 Czk).hero 12

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland Denemarken Jersey Liechtenstein Malta Monaco Zweden BerenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.