Historische band Nederland en Japan vastgelegd op postzegel - Postzegelblog

Historische band Nederland en Japan vastgelegd op postzegel

1

KNBF thumbDe eeuwenlange historische relaties die Nederland met tal van landen onderhoudt, dienen sinds 2008 als inspiratiebron voor de postzegelserie Grenzeloos Nederland. De postzegels staan in het teken van de thema’s handel, kennis, cultuur en dienen als opmaat naar het jubileumjaar 2015 voor Japanmuseum SieboldHuis.

Op 11 juli 2014 overhandigde PostNL-directeur Anne-rie Lekkerkerker (Consument en Kleinzakelijk) de eerste postzegel aan Kris Schiermeier, directeur van Japanmuseum SieboldHuis. De nieuwe postzegel Grenzeloos Nederland-Japan is de nieuwste zegel in de reeks Grenzeloos Nederland, waarin PostNL ieder jaar inspiratie vindt in een land waar Nederland een bijzondere relatie mee heeft opgebouwd. Dit jaar staat Japan in deze reeks centraal, een land waar Nederland al eeuwenlang een speciale band mee heeft. Wat begon met handel tussen beide landen is uitgemond in een rijke uitwisseling van kennis en cultuur. Deze uitwisseling vormt het uitgangspunt voor de postzegel Grenzeloos Nederland-Japan. Annerie Lekkerkerker spreekt daarom van een symbolische postzegel: “De nieuwe postzegel Grenzeloos Nederland-Japan laat ons stilstaan bij de waarde die de relatie met Japan ons in de loop der eeuwen heeft gebracht op het gebied van kennis, cultuur en handel.” Elk van de centrale thema’s is verbeeld in twee postzegels.

 

KNBF

De ontwerpers Hairco Beukers en Marga Scholma van ontwerpbureau Beukers Scholma (Haarlem) hebben het thema kennis verbeeld door de portretten van Philipp Franz Von Siebold (1796-1866) en de Japanse hollandoloog Otsuki Gentaku (1757-1827) weer te geven.

De cultuurpostzegels beelden twee schilderijen uit die duidelijk Japanse invloeden laten zien. Op de postzegels over de handels-betrekkingen staan afbeeldingen van de unieke rol van Nederland in Japan als gevolg van de aankomst in 1600 van het schip de Liefde in Japan. Elke postzegel is ingekaderd door een origamimodel, de bekende Japanse vouwtechniek. Het Japanmuseum symboliseert de relatie tussen beide landen. In 2015 bestaat het museum 10 jaar en het jaar daarop is de 150ste sterfdag van arts en onderzoeker Philipp Franz von Siebold. Kris Schiermeier spreekt van een mooie gelegenheid: “Japan-museum SieboldHuis in Leiden is hét kenniscentrum over Japan in Nederland. De postzegel met onze Siebold benadrukt de warme band tussen Nederland en Japan op het gebied van cultuur- en kennisuitwisseling, die al meer dan 400 jaar bestaat.”

De zes postzegels verschijnen op drie velletjes, elk met een ander thema. Elke zegel heeft het tarief Internationaal 1, voor post tot 20 gram metbestemming buiten Nederland. De postzegels Grenzeloos Nederland – Japan zijn vanaf maandag 14 juli 2014 verkrijgbaar. De geldigheids-termijn van de postzegels is onbepaald.

Nieuwsbrief KNBF nieuwsbrief 52 , augustus 2014

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Japan Nederland SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Theo op 2 september 2014 om 13:40

    Een van de weinige mooie uitgaven van onze post.
    Omdat ik, bij de introductie van de Euro, ben gestopt met het verder uitbreiden van mijn verzameling Nederland ben ik overgegaan op de enkele uitgaven die ik mooi en de moeite waard vond te verzamelen w.o. deze serie.
    Ik ben een gepensioneerd ingenieur die het erg leuk vindt bij deze serie wetenswaardigheden te zoeken en deze tesamen met de zegels in een apart verzamelalbum bijeen te brengen.
    Het enige wat ik jammer vindt is dat men met deze serie een gemiste kans heeft laten lopen om, deze tesamen met de betrokken landen, een gezamelijke uitgave uit te geven.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)