De ridder in het pantervel - Postzegelblog

De ridder in het pantervel

0

thump‘De ridder in het pantervel’ wordt gezien als het nationale epos van Georgië. Het bestaat uit ruim 1600 kwatrijnen. Het werd in de 12e eeuw geschreven door Shota Rustaveli. Hij was werkzaam aan het hof van koningin Tamar van Georgië (1160-1213), geroemd om haar schoonheid, intelligentie en diplomatieke vaardigheden.

Onder haar bewind beleefde Georgië zijn Gouden Eeuw,  een bloeiperiode van economie en cultuur. Het epos werd aan koningin Tamar opgedragen. Vrijwel iedere Georgiër kan uit zijn blote hoofd gedeelten van dit epos opzeggen. Zegel: Shota Rustaveli.Shota Rostaveli

Het verhaal speelt zich af in India, China en Arabië (plaatsen waar Rustaveli nooit geweest is). Het vertelt over de vriendschap tussen twee helden: Advantil, een jonge Arabische edelman en Tariel, een mysterieuze, in pantervel gestoken, Indiase prins, die beiden op zoek gaan naar Tariels’ geliefde Nestan-Darejan. Zegel: Tariel, de ridder in het pantervel.de ridder in het pantervel1

Het is een complex verhaal, een korte inhoud is niet zomaar te geven. Liefde, vriendschap, heldenmoed en loyaliteit zijn de kernwoorden. Opmerkelijk is dat Rustaveli een humanist is, zich uitspreekt over gelijkheid tussen man en vrouw en over de absolute vrijheid van de mens. Zegel: Tariel, Georgië 2000 – ongetand.de ridder in het pantervel2

In 1960 ontdekte een groep Georgische geleerden een fresco en een document van Shota Rustaveli in het voormalige Georgische Klooster van het Heilige Kruis (11e eeuw) in Jeruzalem. Uit het document blijkt dat Shota Rustaveli een sponsor van het klooster was. In 2004 kraste een vandaal het gezicht van Rustaveli weg, alsmede  een stukje van de begeleidende tekst. Shota ligt begraven in dit klooster. Zegel: Rustaveli, Gemeenschappelijke uitgifte Israel – Georgie, 3 september 2001.Shota Rustaveli3

In Georgië leeft  Rustaveli o.a. voort in de berg Shota Rustaveli (4970 m.) op de grens met Rusland. De hoogste kunst- en literatuurprijs is ook naar hem vernoemd: De Staatsprijs van Shota Rustaveli.

In het kader van het project ‘Gedichten op muren’ is in 2010 in Leiden een gedeelte van het gedicht ‘De ridder in het pantervel’ op de zijmuur van de Witte Rozenstraat 1 aangebracht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch China Volksrepubliek China vóór 1949 India RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)