In kort bestek….(XIII) - Postzegelblog

In kort bestek….(XIII)

0

Christmas Islands postzegelChristmas Island kwam 12 augustus met twee zegels (70c en $ 2,10) die de jaarlijkse migratie van de rode krab (Gecarciodea natalis)  in beeld brengen. De migratie is een van de spectaculairste natuurverschijnselen ter wereld. Aan het begin van de regentijd, meestal oktober-november, trekken ontelbare aantallen krabben vanuit het regenwoud naar de zee om te paren.

Duitsland
Het plakkaat dat Käthe Kollwitz in 1924 ontwierp, waarop een strijdende vrouw met een manende gestrekte arm die uitriep Nie wieder Krieg, staat op de Duitse zegel (75c) die 7 augustus verscheen en waarmee de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Het plakkaat werd ontworpen voor de Middenduitse jeugddag van de Socialistische Arbeidersbeweging en was geïnspireerd op het streven van de Friedensbund der Kriegsteilnemer, opgericht door de Duitse schrijver Kurt Tucholsky (1890-1935) en de journalist en pacifist, Carl von Ossietzky (1889-1938), die in 1935 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
Het werk van de Friedensbund resulteerde namelijk destijds in een Antikriegstag, die 1 augustus 1922 werd gehouden en die als slogan had Nie wieder Krieg. Aan de grafische kunstenares en beeldhouwster Käthe Kollwitz  (1867-1945) zijn in Duitsland drie musea gewijd, in Keulen, Berlijn en Moritzburg.

DDR
In de loop der jaren zijn in Duitsland en in de DDR acht zegels met haar beeltenis uitgegeven, onder andere in de permanente reeks Frauen der Deutschen Geschichte (1991, 30 pf.). Ook aan Kurt Tucholsky en Carl von Ossietzky zijn in Duitsland en in de DDR enkele zegels gewijd. NB. Het plakkaat van Käthe Kollwitz Nie wieder Krieg stond 22 september 1970 op een DDR-zegel van 25 pf.

Great Britain

Op 25 maart gaf Groot-Brittannië (weer) een serie van tien 1st-zegels uit in de reeks Remarkable Lives, alle gewijd aan personen die honderd jaar geleden (1914) zijn geboren. Een van hen is Joe Mercer (1940-1990), de voetballegende. Zaterdag 9 augustus was het honderd jaar geleden dat Mercer werd geboren. De Royal Mail gaf naar aanleiding daarvan deze 1st-zegel met zijn portret nogmaals uit.

Zwitserland Garfield

Voor verzamelaars van stripzegels. Op 19 juni 1978 dook Garfield voor het eerst op in 45 Amerikaanse bladen. Intussen staat Garfield niet alleen meer in kranten, er zijn films,video’s, in boekvorm, als computerspel, als speelgoed, hij staat op tassen, en meer dan 35 miljoen mensen genieten van zijn avonturen. Zwitserland wijdt 4 september een boekje met 10 x 100 rp-zegels (twee motieven) aan de stripheld.
Op de zegels Garfield maakt een kaasfondue en Garfield verorbert chocoladerepen. Garfield is een schepping van Jim Davis, op 28 juli 1945 als boerenzoon in Marion, Indiana (USA) geboren. De kleine, ziekelijk Jim, begon uit verveling te tekenen, en zo is het gekomen.

USA postzegel

Op de Freshfarm Market bij het Witte Huis heeft de U.S. Postal Service op 7 augustus met als titel Farmers Market’s een strip met vier Forever-zegels uitgegeven. Op de zegels een kleurige uitstalling van tuinbouwproducten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Christmas Islands DDR Duitsland Verenigde staten Zwitserland Gastronomie Stripverhalen VoetbalNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.