Nationale parken - Postzegelblog

Nationale parken

0

thumbHet Acadia nationaal park is het eerste N.P. aan de Atlantische kust in de staat Maine en is kenmerkend voor zijn ruige kust bestaande uit indrukwekkende granietrotsen. Dit park is gesticht op 26 februari 1919 onder de naam Lafayette.

De geologische geschiedenis van dit park begint miljoenen jaren geleden met de vorming van de oudste rotsen op Mount Desert Island en gaat door tot de dag van vandaag met de voortdurende erosie van de granietgesteenten. Het bewijs van dit rijke geologische verleden kan overal worden waargenomen langs rotsachtige kustlijn en bovenop de door de wind afgeslepen bergen.
In 1958 is het Stone Mountain Memorial Park gesticht, één van de meest spectaculaire aandacht trekkende kenmerken van dit park is de Stone Mountain, een zogenoemde eilandberg van graniet. Deze berg is in het verre verleden door gesmolten lava diep onder de aardoppervlak gevormd en in de loop van de eeuwen door verwering blootgelegd. In één van de steile flanken van deze granietkoepel de basreliëfs uitgehouwen van drie leiders van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog: Jefferson Davis; Robert E. Lee en Thomas J. Jackson. park 1

In 1928 is aan dit monument begonnen en in 1969 was men klaar met het bewerken van het keiharde graniet. De Old Man of the Mountain (De oude man van de berg) was een rotsformatie bestaande uit vijf granieten richels die deel uitmaakte van de Cannon Mountain in de White Mountains in de staat New Hampshire. Vanuit het noorden gezien leek deze formatie op het gezicht van een oude man. Deze formatie lag 400 m boven Profile Lake in het Franconia Notch State Park, en was zo’n 12 m hoog en 8 m breed. De “Old Man” werd voor het eerst beschreven in 1805, en werd het symbool van de staat New Hampshire. Tot grote consternatie van de bevolking, stortte deze indrukwekkende formatie op 13 mei 2003 naar beneden ten gevolge van natuurlijke verwering.

park 2

KNBF; Nieuwsbrief juli 2014
Auteur: Piet Struik
Bronnen: ‘America’s Natural Beauty’,
P.N. Steele en ‘De natuurwonderen der aarde’,
Reader’s Digest en Google

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)