Samos - Postzegelblog

Samos

2

samos1Soms sta je wel een voor een raadsel in de filatelie. Neem nu deze zegel. Wat is het voor een zegel, en wat heeft de opdruk Samos Turkey 1926 te betekenen. Dan is het altijd handig dat je een beroep kan doen op een gespecialiseerde vereniging, in dit geval de Griekenland Postzegel Vereniging.

De zegels
Bij het zoeken op een veiling site naar politie gerelateerde postzegels kwam ik deze twee blokjes tegen.samos2

samos3

Bij het kavel stond vermeld: “Police fee revenues” . Dit gaf mij het vermoeden dat het “politie-belastingzegels” zouden zijn. Ik stuurde een scan naar de Griekenland PV of zij deze zegels konden duiden. Het antwoord kwam snel: “Het zijn belastingzegels voor politiepensioenen uit 1955 (!). Nog nooit gebruikt gezien. Ik heb ze ook. De opdruk is modern maakwerk voor propaganda. Ik heb de verkopers en enkele Grieken om uitleg gevraagd maar kreeg daar geen antwoord op. Samos is in 1912 Grieks gebied geworden; dus wat Turkey 1926 kan beduiden weet ik niet. Op de zegels staat in ieder geval: kas (het is dus een betaalbewijs), van infanteristen, van de marechaussee.

Het eiland Samos
Samos is een Grieks eiland  in het oosten van de Egeïsche Zee, vlak voor de kust van Turkije.

samos4

samos5

Toen ik met vakantie was in Turkije ben ik er met de zeilboot een keer langs gevaren. Het eiland heeft een rijke historie. Het maakte achtereenvolgens deel uit van het Perzische Rijk, het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, De Republiek Venetië en het Ottomaanse Rijk, waarna het deel ging uitmaken van Griekenland in 1912. (Waarom staat er dan op deze zegel de opdruk Turkey, want in 1926 waren de Grieken en Turken geen vriendjes van elkaar).

De Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras, bekend van de stelling van Pythagoras (a2+b2=c2), werd op dit eiland geboren. samos6

De stad Pythagorio, die in het zuidoosten van het eiland aan de kust ligt, is sinds 1955 naar hem genoemd.

Conclusie
Ik kan nu in ieder geval de opmerking bij deze kavel op de veilingsite van “police fee” wel plaatsen. En ja, belastingzegels uit 1955, met de opdruk 1926, van een eiland dat in 1912 Grieks gebied werd, maar waar toch de opdruk Turkey opstaat, dat blijft nog even een raadsel. Kan iemand mij verder helpen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch GriekenlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Jos van den Bosch op 9 augustus 2014 om 13:19

  Mijn vriend, Fried Strolenberg (verblijft op Samos!) schrijft hier over het volgende:
  Heel leuk ik had er geen verklaring voor. Ik heb die zegels al eens gezien. Ik meen bij delcampe, maar ik kon ze niet thuis brengen. Samos is inderdaad sinds 1912/1913 bij Griekenland. Er is een herdenkingsboek in 2014. uitgegeven dat heb ik. Er zijn ook fiscale zegels geweest. bv. Op tabak van Samos. Turkse tabak van Samos.
  In 1922 is hier de grote uitwisseling geweest d.w.z. Alle moslims moesten uit Griekenland weg naar Turkije en alle Grieks Orthodoxen moesten van Turkije naar Griekenland. Toen zijn veel families en vrienden uit elkaar gerukt. Samos had toen nog altijd tot 1922 goede connecties met bv Smyrna. Maar toen kwam Atta Turk met zijn volksverhuizing. Veel mensen uit voor azië zijn naar Griekenland gevlucht en hebben al hun bezittingen moeten achterlaten. Dat is ook de opkomst geweest van de rembetica (treurmuziek over het verlies van microe azia).
  In Turkije wordt nog altijd het jaar 1922 als een feest gevierd. Tot verdriet van de Grieken. Als hier op het eiland iets fout gaat dan hebben de Turken dat gedaan.
  Er zijn zelfs namen verandert dat men niet meer kon zien dat de mensen uit klein Azië waren.
  Een paar jaar geleden hadden de Turken op Mikale het punt dat het dichts bij Samos ligt (1,5 km) een grote Turkse vlag opgehangen. In de krant van Samos werd dat uitgelegd als regelrechte provocatie.Toen de vlag door de wind in flarden gescheurd was, werd hier op het eiland keihard gelachen.
  De verhouding is nog altijd moeizaam met veel oud zeer. Heel veel leger om Samos te beschermen tegen de Turken. Toch gaat er elke dag een veerboot naar Turkije en terug in de zomer. In de winter een paar keer per week.
  We willen het volgend jaar met de auto de resten van de Griekse tempels bezoeken in klein Azie.
  Aanvankelijk wilden we dat met onze Griekse auto doen, maar dat heeft men ons afgeraden.
  Het jaar 1926 en het opschrift Turkije blijft een raadsel. Ik dacht eerst aan vervalsingen. Ik zal nog eens navraag doen in het postkantoor van Pythagorio. Daar heb ik verzamelaar ontmoet die ook op delcampe verkoopt onder de naam Evangelis. Misschien weet hij meer. Ik laat het je weten.
  Trouwens per 1september ben ik ook lid van de Griekse Postzegelvereniging in Nederland. Ze hebben een grote verzameling aan historische gegevens. Ben eens benieuwd wat het brengt.

 • willem hogendoorn op 9 augustus 2014 om 13:55

  @ Jos: bedankt voor je inspanningen. Leuk verhaal van Fried

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)