Grenzeloze postzegels: Japan in Nederland of Nederland in Japan? - Postzegelblog

Grenzeloze postzegels: Japan in Nederland of Nederland in Japan?

2

japan geografischNederland en Japan hebben een eeuwenlange relatie, waarbij de landen elkaar over en weer geïntegreerd beïnvloeden. Op filatelistisch gebied is er zelfs al sprake van: Japans onderwerp op Nederlandse postzegel, Nederlandse onderwerpen op Japanse postzegels.


Japans berglandschap op Nederlandse postzegel!

NVPH 2397

Is het u (in 2006) ook opgevallen dat de Japanse berg Kokuzo-Yama nabij Nagasaki op een Nederlandse postzegel uit 2006 is geplaatst? Nee? Ik zal u uit de droom helpen. De Nederlandse kunstenaar Barbara Visser heeft onder de titel ‘A day in Holland / Holland in a day’ een reeks foto- en videowerken in het openluchtmuseum ‘Holland Village’ in de Japanse stad Nagasaki gemaakt.

holland village Japan

Één opname daarvan is op de vijfde postzegel (‘A day in Holland’, nvph 2397) van de emissie uit 2006 ’10 voor Nederland’ (nvph 2393/02) terecht gekomen.

 

zegelheusden-200p.jpg

Barbara laat een Japans echtpaar (het zijn als Japanners geschminkte Nederlandse acteurs) poseren voor een houten standaardmolen uit het vestingstadje Heusden (één van de zeventien Nederlandse nagebouwde gebouwen van het attractiepark ‘Holland Village’).

NVPH 2397NVPH 2397 zoom berg

Ongeveer midden-rechts van de postzegelafbeelding is (links en rechts achter de molen) de schuin oplopende helling met de toppen van Kokuzo-Yama-berg zichtbaar.

Kokuzo-yama gebergte nagasali-deshima baai

Noordoostelijk van Nagasaki ligt de berg KokuzoYama

Barbara Visser vermengt hierbij de werkelijkheid met een geconstrueerde werkelijkheid (molen van Heusden). Dus vermenging van fictie met realiteit. Hierbij kan de vraag gesteld worden: “Hebben we hier met Nederlands buitenland te maken of met buitenlands Nederland?”

Wereldtentoonstellings-postzegel

osaka japan 1970

Een tweede Nederlandse postzegel geeft met de afbeelding een minder indringende aandacht aan Japan, maar de postzegel heeft wel met het land te maken. In 1970 werd in het Japanse Osaka een wereldtentoonstelling georganiseerd.

NVPH 964 - 1970

Op de zilverkleurige postzegel (nvph 964) staat een schematische afbeelding van het Nederlandse expositiepaviljoen. De postzegel heeft door de ‘rood-wit-blauwe-vlaggen-afbeelding’ een meerwaardige Nederlandse uitstraling ontvangen.

Dick Bruna steelt het Japanse hart

nvph-935NVPH 2370e - 2005

Dick Bruna is vanaf 1990 zeer populair bij de bevolking van Japan. Jarenlang hebben Japanse kleuterscholen Bruna-boekjes gebruikt. Nijntje roept door de beelden uit de eerste levensjaren warme gevoelens bij de Japanners op. Toen Bruna-artikelen er te koop waren, riep dat bij velen nostalgische reacties op. Er is geen winkel waar geen artikelen van Nijntje (in Japan Miffy genaamd) of haar vriendjes liggen.

japanse-postzegels

postz.nijntje-dick-bruna

De Japanse posterijen hebben in meerdere jaren zelfs Nijntje-postzegels uitgegeven. Binnen enkele weken waren de postzegels al uitverkocht.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Japan NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (2) Schrijf een reactie

 • Rob Tielman op 3 augustus 2014 om 10:48

  Een leuk verhaal!
  Holland Village heet nu Huis ten Bosch http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_ten_Bosch_%28Japan%29
  Ik ben er geweest en je weet niet wat je ziet: nagebouwd Nederland in Japan!

 • bate hylkema op 3 augustus 2014 om 12:18

  De ‘integratie’ van beide landen over en weer is op filatelistisch gebied nog ietsje omvangrijker.
  Judoka Anton Geesink versloeg op de Olympische Spelen 1964 in Tokio de Japanner Akio Kaminaga “in eigen huis”, volgens de tekst op de postzegelrand van de tweede postzegel van de NOC-NSF-emissie (nvph 2948). Deze postzegel geeft een beeld van de overwinningswedstrijd van Geesink.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)