Simpson en zijn ezel - Postzegelblog

Simpson en zijn ezel

0

kopje
In Sarajewo, Bosnië-Herzegowina, op zondag 28 juni 1914, even voor 11 uur vond er een gebeurtenis plaats die rampzalige gevolgen zou hebben voor Europa en aan miljoenen mensen het leven zou kosten. Aartshertog Ferdinand van Oostenrijk en zij vrouw Sophie Chotek, gezeten in een open auto, keerden net terug van een bezoek aan de burgemeester in het gemeentehuis van Sarajewo, toen in de Franz Joseph Gasse, vlak voor Schiller’s Café, de negentienjarige Servier Gavrilo Pricip met twee kogels uit zijn revolver, een FN model 1910, een abrupt einde maakte aan deze twee levens.

Precies een maand later, op dinsdag 28 juli 1914, verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië, met als gevolg een wereldoorlog, die een einde zou moeten maken aan alle oorlogen.

1
De eerste grote veldtocht vond plaats op het schiereiland Gallipolli, 3

Turkije, en was tevens de eerste grote operatie van het naar Europa gestuurde Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) en een klein regiment Newfoundlanders.4
Gallipolli ligt aan de Dardanellen, een strategische zee-engte van ongeveer 64 km lang en 1,6 tot 6,4 km breed en vormt de schakel tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, tussen Europa en Azië. Het doel was om de Turkse hoofdstad Istanbul te veroveren, de Russen te helpen en samen met hen de Duitser in de rug aan te vallen.
Op 25 april 1915 gingen de ANZAC troepen aan land in een baai, ANZAC cove genaamd en deze belangrijke baai werd de basis voor de aanvoer van troepen en materiaal gedurende de acht maanden durende campagne.
De landing van de newfoundlanders vond plaats op 19 september 1915 in Suvla Bay even ten Noorden van ANZAC Cove.6
Helaas, de veldtocht werd een grote ramp en met enorme verliezen aan manschappen en materiaal werden de troepen in het grootste geheim einde december 1915 begin januari 1916 geëvacueerd.
Talloos zijn de websites, boeken, films etc. betreffende WO I maar wij willen er één human interest story uitlichten en die met u delen.5
Op 6 juli. 1892 werd in South Shields, Engeland, John Simpson Kirkpatrick geboren. Al snel werd hij een manusje van alles en belandde uiteindelijk in Australië, waar hij zich op 25 april aanmeldde als vrijwilliger in het Australische leger. Hij werd ingedeeld als brancard drager in het 3rd Field Ambulance Australian MedicalCorps en landde met de eerste golf troepen in ANZAC Cove op 25 april 1915. Al snel vond hij een ezel, die hij Duffy noemde en zo brachten zij samen gewonde soldaten van het slagveld naar de diverse hospitalen die in ANZAC Cove ingericht waren.

Dag en nacht was hij in touw om zijn taak te vervullen onder vijandelijk vuur en alom werd hij geprezen voor zijn moed.7 Op 19 mei sloeg het noodlot toe en hij werd dodelijk getroffen dooreen mitrailleur kogel. Duffy overleefde de aanslag en met een gewonde soldaat op zijn rug ging hij verder naar het hospitaal…!! Op het graf van Simpson op de begraafplaats in ANZAC Cove vindt u de hier afgebeelde gedenkplaat.7

Er zijn maar liefst vijf standbeelden van Simpson en zijn ezel in Australië, het meeste bekende vindt u in de Australian War memorial, Canberra.
Ook in de filatelie werd hij niet vergeten, diverse landen hebben Simpson en zijn ezel , die een gewonde soldaat op zijn rug draagt, op een zegel afgebeeld. Wij hebben enkele exemplaren voor u uitgezocht.
Zoals Lily Marleen wereldberoemd werd gedurende WO II, zo werd ook Waltzing Mathilda, van Eric Bogle een wereldhit.

Bron:KNBF , nieuwsbrief  juli 2014

Auteur: Herman Jacobs

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Oostenrijk Rusland Eerste Wereldoorlog Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)