Jonkheer Philipp Franz von Siebold - Postzegelblog

Jonkheer Philipp Franz von Siebold

1

siebold1Jonkheer Philipp Franz  von Siebold staat op één van de postzegels  van  het velletje ‘Grenzeloos Nederland – Japan’. Voor hij naar Leiden kwam,  was hij namelijk arts op Dejima, de Nederlandse handelsnederzetting bij Nagasaki, van 1823 tot 1829. Hij werd bekend door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna.

Von Siebold
Von Siebold (geboren in Duitsland in 1796) was een van de eerste westerlingen die in Japan (westerse) medicijnen doceerde. siebold2Hij voerde zijn onderzoek uit met hulp van tolken en Japanse studenten. In 1829 werd hij door Japan uitgewezen op verdenking van industriële spionage. Hij had van Japanse vrienden gedetailleerde kaarten van Japan gekregen, terwijl het niet-Japanners verboden was zulke informatie te bezitten. Via Batavia keerde hij terug naar Nederland.

Dejima
Von Siebold was arts op Dejima (= Eiland dat uitsteekt). Dit eiland was een kunstmatig, waaiervormig eilandje van nog geen anderhalve hectare in de haven van Nagasaki in Japan.

siebold3
Op de Nederlandse zegel zien we dit eilandje, maar op een Japanse zegel  is de waaiervorm van Dejima beter te zien. Ziet U overigens de Nederlandse vlag?

siebold4
Dit eilandje was vanaf 1641 tot en met 1859 een Nederlandse handelspost, en het enige contact tussen de westerse wereld en het afgesloten Japan. In de loop der eeuwen werd de naam geschreven als  Decima, Deshima of Desjima. Dejima is de modern-Japanse schrijfwijze.
Het was westerlingen niet toegestaan hun echtgenotes mee te nemen naar Japan. Het is dus niet verwonderlijk  dat de Nederlanders gebruik maakten van prostituees (keisei). De relaties die ontstonden tussen de Nederlanders en de keisei werden niet geheimgehouden; van de meesten is de naam bekend en ook of er kinderen uit de relatie voortkwamen. Kinderen werden echter als Japanners beschouwd en mochten bij het vertrek van de Nederlandse vader niet meegenomen worden. Philipp Franz von Siebold had bij een keisei met de naam Sonogi een dochter, Kusumoto Ine, die de eerste vrouwelijke arts van Japan werd.

siebold5
Het eiland Dejima ligt in de haven van Nagasaki, de stad waarop de Verenigde Staten(na Hiroshima) op 9 augustus 1945 een atoombom gooiden, genaamd Fat Man.

siebold6

De bom explodeerde 469 meter boven de voorstad Urakami en maakte in totaal bijna 150.000 slachtoffers (74.000 direct omgekomen doden en 75.000 gewonden). Na deze tweede atoombom capituleerde Japan. De stad Nagasaki werd na de oorlog weer volledig opgebouwd.

Leiden
Na zijn gedwongen vertrek uit Dejima, vestigde Van Siebold zich uiteindelijk in Leiden. Enkele Nederlandse medewerkers op Dejima stuurden hem na zijn vertrek Japanse planten, dieren en voorwerpen. Op zijn landgoed ‘Nippon’ bij Leiderdorp (nu binnen Leiden) bouwde hij hiervoor een broeikas. Nu bekende tuinplanten zijn door Von Siebold naar Europa gebracht. Vanuit de Hortus botanicus Leiden begonnen vele van deze planten de verovering van de Europese tuinen, zoals hosta, hortensia en diverse azalea’s.

siebold7
Diverse bloemen en planten zijn genoemd naar von Siebold, zoals  de Primula Sieboldi

siebold8

en de Magnolia Sieboldi.

siebold9

Maar ik kwam ook een papegaai-soort tegen die naar Von Siebold is genoemd, namelijk de Treron Sieboldi

siebold10

In 2000 werd, mede ter ere van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen, in Leiden museum het SieboldHuis geopend.

siebold11

siebold11a

Het SieboldHuis, gevestigd in het enige tijd door Von Siebold bewoonde pand aan het Rapenburg, belicht niet alleen Von Siebold en zijn ontdekkingen, maar ook de Japanse cultuur in het algemeen.  Zie http://www.sieboldhuis.org/

Postzegels Von Siebold
In 1996 gaven Duitsland en Japan gemeenschappelijk een postzegel uit in verband met het 200 jarige geboortedag van Von Siebold. siebold12

siebold13

Hoewel  een beetje maakwerk, vond ik het toch leuk om hierover ook een “gezamenlijke” envelop te vinden, inclusief de gelegenheidsstempels van beide landen.

siebold14Een echt gelopen brief  is echter voor de filatelist nog leuker.

siebold15

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland Duitsland Japan Nederland Vietnam Atoomwetenschap Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)