In kort bestek …(X) - Postzegelblog

In kort bestek …(X)

1

Rode Kruis Denemarken heeft 11 juni behalve de gemeenschappelijke zegel (samen met Faeröer en Groenland) ter gelegenheid van de 80e verjaardag van prins Henrik nog vier bijzondere emissies gepresenteerd.
het 150-jarig bestaan van het Rode Kruis wordt herdacht met een bijslagzegel (9,00+1,00 Dkr) waarop enkel een rood kruis.

 • dan twee zegels met havezaten, Knuthenborg (6,50 Dkr.) en slot Ledreborg (9,00 Dkr);combinatie zegel
 • 200 jaar Deense scholen (potlood, passer, enz., 6,50 Dkr), enskole
 • 100 jaar Centrum voor hedendaagse kunst (voorgevel, 9,00 Dkr).danmark

Er zijn nog maar weinig landen die de kans voorbij laten gaan een grote sportprestatie te bezegelen. In ons land was ook al een zegel gepland om het behalen van de wereldtitel voetbal te vieren. Duitsland kan dat, daar verscheen 17 juli een 60c-zegel waarop twee spelers duelleren.

Deutschland

Duitsland heeft 3 juli behalve de zegel waarmee de permanente Bloemenreeks en de jaarlijkse twee vuurtorenzegels (zie vorige kort bestek) nog drie emissies uitgebracht:

 • een 60c-zegel herinnert aan het Concilie van Konstanz, het grootste congres van de late middeleeuwen, dat van 1414 tot 1418 duurde (historische illustraties);
 • de 300e-geboortedag van de compost Christoph Willbald Gluck (1714-1787)  wordt herdacht met een 90c-zegel (lorgnet) en
 • de 150e geboortedag van de dichteres, filosofe en historica Ricarda Huch (1864-1947) wordt gememoreerd met een 145c-portretzegel.Tot nu is Huch helemaal in de vergetelheid geraakt, maar het was Thomas Mann die in 1924 schreef: ’Denn nicht nur die eerst Frau Deutschlands ist es, die man zu ehren hat, es ist wahrscheinlich die eerste Europas’.

De Eerste Wereldoorlog zal de komende vijf jaar op grootse wijze worden herdacht. Er zal dan ook een indrukwekkende bij-collectie van kunnen worden samengesteld. Aan de vele uitgiften zullen we daarom iedere keer aandacht besteden. Groot-Brittannië begint 28 juli aan de vijfjarige reeks ter herdenking van de WO I. De eerste set bestaat uit zes zegels (3 x 1st en 3 x 1,47 pond),

en ook de volgende zullen steeds uit zes zegels bestaan; de hele reeks zal dus dertig zegels omvatten. Op de zegels van de eerste serie:

 • een poppy, de klaproos, het symbool van de oorlog;
 • beroemde regels uit Laurence Binyon’s (1914) gedicht For The Fallen: At the going down of the sun and in the morning we will remember them;
 • Private William Cecil Tickle, die op 17-jarige leeftijd bij de Slag om de Somme bij Ovillers, samen met veel van zijn kameraden van het Essex Regiment, sneuvelde;
 • het schilderij A Star Shell, nachtelijke stilte boven het slagveld;
 • The Responce, het oorlogsmonument in Newcastle on Tyne, dat in 1923 werd ingewijd;
 • Princess Mary’s Gift Fund Box waaruit met kerst 1914  420.000 militairen een cadeautje ontvingen.Voor deze eerste uitgifte zullen ook drie stempels worden gebruikt: Britons! Your country needs you (Tallent House, Edinburgh), Britain at war (Newcastle upon Tyne), en een First day of issue (ook in Newcastle). Er verschijnt ook een prestigeboekje.

Tot slot nog even terug naar 8 mei toen Zwitserland met een 100 rp-zegel aandacht besteedde aan 125 jaar Pilatus Zahnradbahn; Helvetia

de derde serie Steden in Zwitserland (3 x 100 rp) uitbracht:St. Gallen, Luzern en Lugano)Helvetia 100

en een gemeenschappelijke uitgifte met Rusland met klokkentorens (100 rp, Bern en 1,40, Kazansky), Rusland (4 x 15p en 4 x 20p).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nieuwtjes Denemarken Duitsland Rusland Zwitserland Eerste Wereldoorlog Gemeenschappelijke uitgiftenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Hero Wit schrijft als filatelistisch journalist al 50 jaar filatelistisch columns in verschillende kranten en vanaf de start ook voor Postzegelblog.